Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uzvraća udarac

Merkel: Imam recept protiv radikala

Angela Merkel
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
21.05.2016.
u 10:27

Merkel je demokršćanski CDU gurnula ulijevo pa sada imaju najnižu podršku od osnivanja i prvih izbora nakon 2. svjetskog rata

Nekada sveprisutna njemačka kancelarka Angela Merkel zadnjih se tjedana povukla iz političke svakodnevice i gotovo da se i ne čuju njezini komentari o glavnim temama – ukidanju viza Turcima, migrantima, padu popularnosti njezine Kršćansko-demokratske unije, golemom rastu radikalne stranke Alternativa za Njemačku, sankcijama Putinu...

Traži igrača za desni bok

Kancelarka se povukla kako bi u miru osmislila novu taktiku i uzvratila udarac preko “desne strane terena” i zaustavila golemi rast ekstremno desnog AfD-a.

“Merkel traži igrača za desni bok da zaustavi uspon AfD-a”, objavio je Bild. Kritičari optužuju kancelarku Merkel da je demokršćanski CDU gurnula previše ulijevo pa sada imaju najnižu podršku od osnivanja i prvih izbora nakon 2. svjetskog rata 1949. godine. – CDU već godinama nije stranka desnoga centra. Stoga i ne čudi da se mnogi naši birači ne mogu u tome pronaći i sada utočište nalaze u AfD-u – kritizira kancelarku i aktualni ministar prometa Alexander Dobrindt iz sestrinskog CSU – Kršćansko-socijalne unije. U Njemačkoj se danas događa veliki paradoks – demokršćansku kancelarku više od demokršćana podržavaju komunistička stranka Ljevica, Zeleni i socijaldemokrati.

– Imao bih velikih dvojbi o ispravnosti svoje politike ako je slave Ljevica i Zeleni – neobično je oštar prema šefici svoga kabineta ministar Dobrindt, ističući da je Merkel postala žrtva vlastitih težnji za kompromisima i neprirodnim koalicijama sa zelenima, crvenima jer, “ako se politika temelji na kompromisima, birači će potražiti alternativu”. Izgleda da je kancelarka smislila plan kako da uzvrati udarac desnici. Pozivajući se na izvore iz vrha CDU, njemački je Bild jučer objavio da se Merkel odlučila za zaokret i da će joj prioritet postati tradicionalne desne teme – nacionalna sigurnost, obitelj i porezna politika.

Izgubljen osjećaj sigurnosti

Za stranačku klauzuru koja će se održati 24. i 25. lipnja Merkel planira predložiti otvaranje nekoliko tisuća radnih mjesta u policiji i tajnim službama. Time Merkel pokušava vratiti izgubljeni osjećaj sigurnosti kod mnogih građana, nastao na izbjegličkom valu. Druga ključna točka za povratak povjerenja građana smanjenje je poreza za srednju i nižu klasu, a tu bi ključnu ulogu trebao imati kancelarkin najodaniji igrač, ministar financija Wolfgang Schäuble. Također, cilj je u središte vratiti kult obitelji i financijski poticati demokršćanski, klasični model zajednice – otac, majka, dijete.     

Komentara 31

SO
SoloHan
10:39 21.05.2016.

Merkel je kao i svi ostali koji su živjeli u komunizmu trajno kontaminirana , nužan je egzorcizam

Avatar Oberstleutnant
Oberstleutnant
10:54 21.05.2016.

Mefisto u zenskom obliku.

Avatar Frano1
Frano1
10:36 21.05.2016.

A to je - dovesti što više izbjeglica!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije