Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 55
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Optužen za obiteljsko nasilje

Plenković sjedio s Tomaševićem pa o njegovoj smjeni rekao: 'To je interna stvar za HDZ'

Andrej Plenković i Alojz Tomašević
Foto: Ivica Galović/Pixsell
1/9
21.11.2017.
u 18:02

Na podsjećanje novinara kako je, kada je prije mjesec i pol dana cijela priča isplivala u javnost, izjavio kako nema načina da Tomašević ostane župan, Plenković je kratko odgovorio: - To je interna stvar za HDZ!

Od početka rada Vlade rekli smo da je projekt Slavonija važan, i to zbog njezine gospodarske, demografske i socijalne situacije – rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković otvarajući treću sjednicu Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem u Slavonskom Brodu. Prema njegovim riječima, svim slavonskim županijama, s izuzetkom Osječko-baranjske, zbog njihova su stupnja razvijenosti nužni različiti oblici podrške. 

To je, dodao je, ono na čemu Vlada kontinuirano radi. Spomenuo je niz usvojenih zakonskih prijedloga, od prošlogodišnje porezne reforme do Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave, Zakona o poticanju ulaganja koji je također spreman, Zakona o strateškim investicijama te niza aktivnosti koje se odnose na izmjene zakona o regionalnom razvoju, indeks razvijenosti i cijeli aspekt pomognutih područja.

- Sve su to teme koje su Vladi važne kako bismo poslali poruku ohrabrenja i poruku da je Slavonija, s obzirom na sve okolnosti koje su joj se dogodile od velikih stradanja u Domovinskom ratu pa nadalje, za našu Vladu jedan konkretan prioritet koji ćemo u ove četiri godine realizirati – rekao je Plenković. 

Po samom dolasku u Slavonski Brod premijer Plenković najprije je odao počast poginuloj djeci u Domovinskom ratu polaganjem vijenaca pred spomenik "Prekinuto djetinjstvo". U sjedištu Brodsko-posavske županije potom je razgovarao sa županom Danijelom Marušićem i gradonačelnikom Slavonskog Broda Mirkom Dusparom. Marušić je u ime Brodsko-posavske županije zahvalio na svim nastojanjima Vlade na revitalizaciji Slavonije, poglavito Brodsko posavske županije. 

- Rezultati se već vide. U ovom trenutku su u Brodsko-posavskoj županiji u pripremi projekti vrijedni više od 880 milijuna kuna. Napominjem važnost donošenja novog Zakona o financiranju, koji će Brodsko posavskoj županiji donijeti 20 milijuna kuna više u proračun. Goruće pitanje u Slavonskom Brodu i dalje je onečišćenje zraka – rekao je Marušić. 

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić izvijestila je o mjerama Ministarstva  o poticanju ulaganja i ostvarivanju EU potpora za poduzetnike na području Slavonije, Baranje i Srijema. Ministar državne imovine Goran Marić izvijestio je o postupku stavljanja u funkciju neaktivne državne imovine  za razvoj jedinica lokalne samouprave.

Andrej Plenković i Alojz Tomašević
1/7

"Istražno povjerenstvo prestaje s radom"

- Ima jedan poznati film koji je imao ključnu rečenicu - propisi su propisi. Pretpostavljam da se sjećate tog filma – rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković odgovarajući na novinarsko pitanje hoće li saborsko
Istražno povjerenstvo
za Agrokor doista prekinuti s radom, s obzirom da ima dosad pritisaka da se to ne dogodi. Prema Plenkovićevim riječima, članak 4 je sasvim jasan. 

- Mislim da su naši kolege u Hrvatskom saboru, u čijoj je nadležnosti ova cijela situacija, već nekoliko puta vrlo jasno rekli stav. Dakle, ne vidim na koji način bi bilo tko drugi, a pogotovo ne Hrvatski sabor koji donosi zakone, mogao tumačiti zakone suprotno onome što oni sasvim jednoznačno kazuju. A to je da, ako se ponovi sudski postupak, istražno povjerenstvo odmah prestaje s radom – rekao je Plenković.

Na upit "kako ćete ih uvjeriti da ne bježite od povjerenstva", premijer je odgovorio da se ne radi o tome, nego samo o tome da li se u Hrvatskoj provode zakoni koji su na snazi ili ne. - Imali smo raspravu, imali ste i inicijativu za izglasavanje nepovjerenja, gdje je oporba doživjela fijasko. Rekli smo već tada da ima i drugih tijela u Hrvatskom saboru gdje se sve što je vezano za ovu temu može raspraviti – istaknuo je premijer.

"Ne možemo diskriminirati niti župana niti županiju"

– Mi ne možemo diskriminirati niti župana niti županiju sve dok je legalno izabran na dužnosti i dok ne organiziramo događaje koji
će imati formalni karakter sukladno odlukama Vlade – rekao je premijer Andrej Plenković. 

On je tim riječima odgovorio na novinarsko pitanje kakav je njegov stav o tome što u radu sjednice Savjeta za Slavoniju i Baranju u Slavonskom Brodu sudjelovao i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, koji je odnedavno pod istragom zbog optužbi njegove supruge da ju je tukao i maltretirao. 

Podsjetimo, Plenković je nedavno zbog tog, ali i niza drugih skandala koji su potresali i još uvijek potresaju požeški HDZ raspustio županijski odbor stranke. Na podsjećanje novinara kako je, kada je prije mjesec i pol dana cijela priča isplivala u javnost, izjavio kako nema načina da Tomašević ostane župan, Plenković je kratko odgovorio: - To je interna stvar za HDZ! 

Vlada je na svom Twitter profilu objavila fotografiju sa sastanka na kojoj se vidi da je na sjednici sudjelovao i Alojz Tomašević, HDZ-ov župan optužen za obiteljsko nasilje nad suprugom.

 

Komentara 23

UM
Umjereni
13:58 21.11.2017.

Slavoniji šaljemo poruku ohrabrenja jer nama hdz-ovcima je svejedno da li je župan obiteljski nasilnik ili nije. Naviknuti smo mi i na puno gori kriminal pa što je jedan šamar tu i tam.

AN
ante94
15:16 21.11.2017.

Pa normalno da je prisutan adezeov župan, on je upravo slika i prilika stranke i birača, a tu onda leži i odgovor zašto su se Slavonci razbježali po irskim vukojebinama.

Avatar mama mia
mama mia
14:40 21.11.2017.

Dosta se HDZ bavio Slavonijom zato i jesmo tu gdje jesmo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije