Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UGLEDNI POLITICO

Hrvatski zahtjev usporava Brexit

Andrej Plenković
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/3
26.07.2017.
u 07:00

Jedini uvjet koji Zagreb postavlja jest da se ne produlje restrikcije za dvije godine kako bi Hrvati mogli živjeti i raditi u V. Britaniji

Portal Politico.eu jučer je jedan od svojih vodećih naslova posvetio ulozi Hrvatske u pregovorima o Brexitu. Portal piše kako je hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću izuzetno bitno da hrvatski građani prije Brexita dobiju pravo živjeti i raditi u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Navode kako je Hrvatska jedina članica EU kojoj London još uvijek nameće te restrikcije. One bi trebale biti na snazi do kraja lipnja iduće godine, ali britanska ih vlada može produljiti za još dvije godine.

No navode da će Hrvatska u pregovorima o Brexitu kao svoj uvjet tražiti od Londona da ne produljuje taj rok kako bi Hrvati prije izlaska iz EU stekli pravo živjeti i raditi u Velikoj Britaniji i da to pravo zadrže i nakon što ta zemlja izađe iz EU.

Politico ističe da Hrvatska ovim zahtjevom ne može blokirati proces, ali ukazuje na mogućnost da i druge zemlje postave neki svoj zahtjev prema Veliki Britaniji. Također navode da je za Hrvatsku ovo vrlo bitna tema zato što bi se produljenje restrikcija do 2020. godine, cijelu godinu nakon planiranog izlaska Britanije iz EU, moglo pretvoriti u trajnu zabranu ulaska hrvatskih radnika u tu zemlju.

Komentara 42

DU
Deleted user
08:48 26.07.2017.

Hrvatska kao EU država traži samo jednaka prava za svoje državljane kakve imaju i druge članice. Čudim se da se tome netko čudi.

DU
Deleted user
09:50 26.07.2017.

Među ''onima''koji su sa Hrvatskim putovnicama došli u Veliku Britaniju najmanje je Hrvata a to Englezi znaju.

PV
prcko.vitamincic
09:49 26.07.2017.

Zanimljivo da niti jedan portal u hrvatskoj ne prenosi vijest da upravo u Luxemburgu EU sud donosi presudu kojom milijun izbjeglica koje su iz HR usle u SLO i A, moraju po Dablinskom sporazumu biti vracene u hrvatsku. Kakav smo mi to narod.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije