Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Četvrta godina mandata

Analiza vladinih poteza i najava: Vlada nas tri godine lagano guli, a onda zadnje – časti

Zoran Milanović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
05.07.2015.
u 00:10

Smanjili su poreze na plaće, snube nas narodnim dionicama, ali i Tuđmanovim aerodromom

Četverogodišnji mandat Vlade Zorana Milanovića pojednostavnjeno bismo mogli opisati kao tri godine lagana guljenja i jedne čašćenja. Iako to nije posve korektna ocjena rada koalicijske vlade, nije ni daleko od istine.

Jer Vlada je prve tri godine vozila u drugoj brzini, projekti su išli sporo, od mnogih su odustali, a onda, kada se krajem prošle godine činilo da su se članovi Kukuriku koalicije predali i da samo čekaju da ih HDZ zamijeni na vlasti, probudio se premijer Zoran Milanović i nekoliko njegovih ministara među kojima je najagilniji bio Boris Lalovac.

Franak kao prekretnica

Prvo su smanjili porez na plaće, a onda su na godinu dana zamrznuli tečaj švicarskog franka, što je olakšalo život građanima koji su stanove kupili kreditom vezanim uz tu valutu.

Građani su to prepoznali kao vrlo dobre poteze, što se jasno očitovalo u rastu rejtinga Vlade i SDP-a u istraživanjima raspoloženja birača. Osokoljena tim "hitovima", Vlada je u javnost pustila još nekoliko – projekt otpisa dugova najsiromašnijim građanima nazvan "Novi početak", smanjenjem zateznih kamata, sufinanciranjem energetske obnove kuća i zgrada i kupnje kućanskih aparata, sufinanciranjem kupnje udžbenika za učenike koji žive u socijalno ugroženim kućanstvima...

Rejting Vlade i SDP-a i dalje raste pa stoga ne čudi što iz Vlade svaki tjedan najave još poneki "poklončić". Ako dobijemo još jedan mandat, opet ćemo ići u smanjenje poreza na dohodak, poručuju iz Vlade. A građane snube i najavom povoljne kupnje udjela u državnim poduzećima putem inicijalne javne ponude dionica HEP-a i tvrtke HAC-ONC. Iako je većina poteza koji su povučeni unatrag šest-sedam mjeseci, baš kao i ovih koji se tek najavljuju, motivirana skorašnjim parlamentarnim izborima, to ne znači da je sve to čisto bacanje novca u bunar. Dapače, vlada Zorana Milanovića povukla je – bez obzira na stvarne motive – nekoliko odličnih poteza, od kojih je smanjenje poreza na dohodak vjerojatno najbolji. Rezultati su očiti: radnici su zbog toga od početka godine u prosjeku zaradili stotinjak eura više nego lani, a znatno je porasla i osobna potrošnja.

Za mlade i starije

Velik uspjeh ostvarila je i mjera ministra rada Miranda Mrsića kojom je oslobodio plaćanja doprinosa poslodavce koji na neodređeno zaposle osobu mlađu od 30 godina.

Zato Mrsić sada razmišlja da nešto slično napravi i za radnike starije od 50 godina. No, ima i prozirnih predizbornih poteza. Eklatantan primjer je odluka Vlade da zagrebački aerodrom nazove po prvom predsjedniku Franji Tuđmanu.

>>Pročitajte emotivno pismo koje je Rude poslao Milanoviću

>>Sabor jednoglasno smanjio zatezne kamate

Komentara 112

DG
damir.geo
00:36 05.07.2015.

Jos par kredita od po 3 milijarde eura i mogu davati i besplatne stanove "ugrozenima". Zasto ne, ionako su u 3.5 godina mandata napravili dug od 100 milijardi kuna, vise od HDZ vlade u 8 godina. Na kredit se sve moze obecati i pokloniti, ali kad dodje na naplatu evo nove Grcke.

DA
Djeca_Arbata
00:13 05.07.2015.

Stvarno, i to treba znati...sastaviti toliko nesposobnih ljudi...

DA
Djeca_Arbata
00:09 05.07.2015.

Kako bi rekao balašević :" sve u svemu, nemam lepe reči..."...jednostavno nesposobna vlada...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije