Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Spor

Američki milijunaš čeka da mu bageri sruše divlju gradnju

pelješac bespravna gradnja
26.07.2010.
u 07:49

Uz vinograde Robert Benmosche želi sagraditi i vinariju, ali za njezinu gradnju ne može dobiti dozvolu.

Građevinska inspekcija u Vignju na Pelješcu zaustavila je radove na gradilištu vinarije američkog milijardera Roberta Benmoschea, čelnika osiguravateljske kuće AIG i svjetski poznatog biznismena čiju je asistenciju svojevremeno tražio i američki predsjednik Barack Obama.

Osveta susjeda

On u Vignju godinama pokušava sagraditi vinariju s lokalnom partnericom Marijom Mrgudić koja je potvrdila da je inspekcija zaustavila radove.

– Zaustavili su gradnju suhozida jer za zid viši od 1,60 metara treba građevinska dozvola. Nećemo tražiti nikakve dozvole i neka dođu s bagerima! Inspektorica je mjerila i je li poljski put koji smo napravili širi od tri metra, pa bismo i za to morali tražiti dozvolu – ogorčena je M. Mrgudić. Fotografije, međutim, otkrivaju da nije riječ samo o suhozidu i putu nego i o bespravnoj katnici. Ipak, Mrgudić i dalje upire prstom u administraciju.

– Prostorni plan godinama nije donesen i strašno je da sami sebi onemogućavamo milijunska ulaganja u Hrvatsku. Benmosche nas je uspio staviti u Vine Spectator, a mi se ovako ponašamo! Branim se od CNN-a, Reutersa, Wall Street Journala da s tom pričom ne stvaramo lošu sliku o ulaganju u Hrvatskoj – objašnjava Mrgudić koja je s Benmoscheom u Vignju kupila šest hektara na kojima su napravili vinograde, a htjeli bi sagraditi i vinariju za koju ne mogu dobiti dozvole.

Problemi u milijunskom projektu počeli su i ranije zbog neraščišćenih imovinsko-pravnih odnosa. Vlasnik jedne od susjednih parcela navodno je više puta prijavljivao nezakonit početak radova, ali i polagao pravo na dio zemljišta gdje bi trebala biti vinarija. Mrgudić kaže da je riječ o njegovoj osveti zato što ona i Benmosche nisu od njega htjeli kupiti zemlju jer im je poljoprivredno zemljište htio prodati po cijeni građevinskog. Oni su ga, kaže, bojkotirali, kupili svu zemlju uokolo pa on na svoje zemljište sada može doći samo s mora i zbog toga im se osvećuje.

Inspekcijski postupak

– Građevinska inspekcija vodi postupak na lokaciji Sv. Ivana u Vignju na Pelješcu. Inspekcija je zatvorila gradilište jer investitor gradi objekt bespravno. Utvrđivanje ostalih činjenica bitnih za postupak je u tijeku. Inspekcija će po okončanju postupka donijeti rješenje o uklanjanju – odgovor je Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

Komentara 44

PO
pokraden91
22:02 09.09.2010.

Sve je po zakonu, za izgrađeni objekt nema lokacijske i građevinske dozvole, idemo rušiti. U redu, mislim da se nitko normalan ne bi trebao čuditi reakciji pravne države ,ALI opet se vidi da ta \"PRAVNA\" država primjenu propisa provodi samoo po nečjem političkom, poslovnom ili tko zna kakvom i čijem interesu. U gradu KUTINA postoji zgrada koja je izgrađena nasilno na tuđem zemljištu i bez ikakvih dozvola a \"PRAVNA\" država i njeni organi nisu zaštitili vlasnike zemljišta nego bespravnog i nasilnog graditelja. Stanovi iz zgrade su 1995 prodani (dijelom MUP-u i MORH-u \"zanimljivo\") . Pored toga što je zabrana gradnje izdana 1991 godine do današnjeg dana MZOPU nije dovršilo postupak za rušenje bespravno sagrađenog objekta. Citiram pravnika iz poduzeća TEHNIKA d.d. «štitili smo svoju investiciju». Da li je problem možda što se radi o poduzeću TEHNIKA d.d. iz Zagreba koje koristeći sporost \"PRAVNE\" države ili veza u istoj vrši pritisak na vlasnike u cilju legalizacije bespravne i nasilne gradnje . Nitko u ovoj priči ne gleda koliko je TEHNIKA d.d. zaradila prodajom nezakonito izgrađenih stanova , te što taj novac do današnjeg dana okreče. Volio bih da MZOPU i u ovom slučaju pokaže tako urgentno ponašanje kao i u ovom slučaju.

GE
geroni
18:19 30.07.2010.

tebi je vukovar propagandno smeče? iz poštovanja prema vukovarcima,njihovim patnjama... nema smisla ova diskusija! inače dosta ostalih stvari si dobro napisao,da je prije bilo puno bolje,to mi roditelji govore,ali ne treba kriviti za naš standard,pohlepu,što smo u kreditima i građani i država nekog drugom,mi smo posuđivali novac,tražili ga,da nisu zapadne banke nama davale novac dobili bi ga od kineza npr,oni ga imaju viška sad...hoču ti reči ne treba se vaditi na druge..opet kažem krivi smo mi i samo mi

FR
franel
18:09 30.07.2010.

Geroni, raskol je zakuvan od strane zapada a Hrvatski i Slovenski politicari koji su tada bili na vlasti \'po kljucu\' su potpisali kraj svega sto su nasi roditelji i generacije prije njih gradili. Skini se sa tog Vukovara. Ne zanima me Vukovar niti Jasenovac niti bilo koje politicko propagandno smece koje ljudima maze oci. Ti ocito ne znas korektnu kronologiju dogadjaja a ja nemam zelju da o njoj komentiram. Meni je fokus na prakticne stvari. Nasa statistika je najgora od kada je. A ono sto je nama Hrvatima najveci problem je sto su nam Srbi za sve krivi. To je patologija no ako ti je lakse da ih drzis vjecno krivim nitko ti tu ne moze pomoci.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije