Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
čelnik Wagnera

Američki medij: Prigožin nudio Ukrajincima informacije u zamjenu za povlačenje iz Bahmuta

Funeral held in Moscow for Russian military blogger killed in cafe blast
Foto: YULIA MOROZOVA/REUTERS
1/8
15.05.2023.
u 10:11

Navodno kako su i dva ukrajinska dužnosnika potvrdila da je Prigožin nekoliko puta razgovarao s predstavnicima ukrajinske obavještajne uprave, ali i da je Kijev odbio ponudu koju su dobili jer nisu vjerovali vlasniku Wagnera

Rat u Ukrajini bijesni i dalje te se ne vidi kako bi i kada mogao završiti. U tom cijelom ratnom kaosu svako malo mediji prenose i razne informacije koje cure s jedne ili s druge strane. Trenutačno je nepoznato koliko su te informacije zapravo točne i radi li se o pravom curenju povjerljivih podataka, a koliko se radi o puštanju nekakvih probnih balona. Posljednja u nizu je informacija koju je prenio Washington Post da je vlasnik plaćeničke Wagner grupe Jevgenij Prigožin krajem siječnja ponudio Ukrajini ponudu. Kako se navodi, on je svojim kontaktima u ukrajinskoj vojno-obavještajnoj upravi predložio Ukrajini da povuče svoje vojnike iz područja Bakhmuta, gdje se mjesecima vode najkrvavije borbe, a da će on Kijevu zauzvrat dati informacije o položaju ruskih postrojbi u Ukrajini koje bi ukrajinska vojska mogla iskoristiti da ih napadne.

Kako prenosi Washington Post, Prigožin komunikaciju s ukrajinskom vojno-obavještajnom upravom održava tijekom cijeloga rata, a podaci su procurili na platformi za grupni chat Discord. Međutim, treba znati i kako se u dokumentu koji je procurio ne pojašnjava koje je položaje ruskih vojnih postrojbi Prigožin ponudio otkriti. Navodno su i dva ukrajinska dužnosnika potvrdila da je Prigožin nekoliko puta razgovarao s predstavnicima ukrajinske obavještajne uprave, ali Kijev je odbio ponudu koju su dobili jer nisu vjerovali vlasniku Wagnera. I američki dužnosnici upozorili su kako i u Washingtonu postoje sumnje u ponudu koju je Ukrajini predložio Prigožin.  

U intervjuu za The Washington Post ovog mjeseca ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nije želio potvrditi kontakte s Prigožinom.

– Ovo je pitanje obavještajne službe – rekao je tada Zelenski koji se usprotivio javnom objavljivanju povjerljivih informacija i rekao kako vjeruje da je curenje informacija išlo u korist Rusiji.

VIDEO Borbe u Ukrajini ne posustaju

U svemu ovome The Washington Post podsjeća i na frustriranost Prigožina sa svime što se događa u Ukrajini, pri čemu je više puta kritizirao zapovjednike ruske vojske pa i ministra obrane Sergeja Šojgua. Još češće su njegove zamjerke Moskvi i zapovjednicima ruske vojske da se plaćenicima Wagnera ne osigurava dovoljno streljiva i vojnih resursa tako da je prije nekoliko dana javno zaprijetio da će svoje plaćenike povući iz Bakhmuta. Podsjećamo kako je još nedavno govorio kako će Bakhmut biti oslobođen do 9. svibnja i proslave Dana pobjede u Moskvi.  

The Washington Post prenosi i kako su procurili i dokumenti u kojima stoji kako se dužnosnici ruskog ministarstva obrane pitaju kako odgovoriti na sve kritike Prigožina i zahtjeve za više vojnih resursa pripadnicima Wagnera. Dokumenti koji su procurili govore i o borbi za moć između Prigožina i najviših ruskih dužnosnika, uključujući i samoga ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua, što je do rata u Ukrajini bilo nezamislivo.

Navodi se i kako je Prigožin s pripadnicima ukrajinske vojne obavještajne službe održavao kontakte telefonom, ali i osobne sastanke u jednoj državi u Africi. Stoji i kako je tijekom tih kontakata predložio Ukrajincima da snažnije napadnu rusku vojsku, prenio im je da ruska vojska ima problema sa zalihama streljiva, da im je moral opao te im savjetovao da napreduju napadom na granicu Krima. 

Komentara 13

PR
pravednik2
11:28 15.05.2023.

Zamjena imena. Nije bio Prigožin. U stvari je to bio Petkovic.

Avatar barba_arba
barba_arba
10:40 15.05.2023.

informant se zeznuo, informacije ni nudio Prigožin, nego Putin osobno

HR
Hrvoje5
10:52 15.05.2023.

ha ha ha ovo vam stvaaarno zvuči uvjerljivo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije