Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVO OTKRIĆE

Američki i britanski špijuni ukrali ključeve za enkripciju SIM-kartica

Edward Snowden
Foto: Reuters/PIXSELL
20.02.2015.
u 10:28

Agencije su tako dobile pristup milijardama mobitela diljem svijeta

Američka i britanska obavještajna služba NSA i GCHQ hakirale su najvećeg proizvođača SIM-kartica na svijetu i tako dobili pristup milijardama mobitela diljem svijeta. Otkriveno je to u dokumentima koje je američka istraživačka stranica The Intercept dobila od poznatog zviždača Edwarda Snowdena (na slici), bivšeg zaposlenika NSA-e.

U dokumentima se navodi kako su NSA i GCHQ od nizozemskog Gemalta ukrali enkripcijske ključeve koji su im omogućili tajno praćenje glasovnih poziva i podataka čime su, tvrde stručnjaci, prekršili međunarodne zakone.

Mark Rumold, odvjetnik međunarodne neprofitne organizacije za obranu digitalnih prava Electronic Frontier Foundation, rekao je kako nema sumnje da su agencije prekršile nizozemske zakone te da su vjerojatno prekršili i zakone u mnogim drugim područjima gdje su koristile hakirane ključeve, prenosi Guardian. Rumold kaže da su ključevi koje agencije posjeduju ekvivalent ključeva naših kuća.

– To ima ozbiljne implikacije za privatnost ne samo u SAD-u već i međunarodno – rekao je Rumold.

>> Britanski špijuni nadzirali korisnike YouTubea i Facebooka

>> Britanski obavještajci pohranjivali snimke s web kamera milijuna korisnika

Komentara 4

Avatar alberto_tomba
alberto_tomba
11:10 20.02.2015.

Da li će Amerika i Britanija dobiti sankcije za to? Kako nam se rugaju te vlade a mi ih tu reklamiramo kao dobrotvore i saveznike

UN
unbekant
11:44 20.02.2015.

Teroristi ostaju uvjek teroristi,i spremni su na sve,i dolaze iz najvecih teroristicki drzva.........

NE
neboiznadzagreba
13:08 20.02.2015.

Kada države veličine i značaja Amerike i Velike Britanije , sve građane svijeta doživljavaju kao prijetnju i podvrgavaju ih nadzoru , gdje smo ? Problem je i u nama , ne samo u sistemu koji takvo što nameće kao normalno , jer to dopuštamo .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije