Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
posjet poljskoj

Američki general: Ušli smo u novu fazu rata, ne znamo kako će Rusija reagirati na vojne neuspjehe

Media statement after a meeting of the Ukraine Defense Contact Group at the American military's Ramstein Air Base
Foto: Thilo Schmuelgen/REUTERS
1/3
18.09.2022.
u 21:18

Putin nije previše komentirao kontraofenzivu, no u petak je izjavio da će Moskva odgovoriti s više sile ako njena vojska nastavi biti pod pritiskom.

Ujedinjene Države i NATO pomažu Ukrajini s udaljenosti dok Kijev vodi za sada uspješnu ofenzivu protiv ruske vojske. Vrhovni general američkih oružanih snaga Mark Milley upozorio je da ne znamo kako će Rusija reagirati na nedavne vojne neuspjehe u Ukrajini te je pozvao američke vojnike na povećani oprez. 

"Rat trenutno baš i ne ide dobro za Rusiju. Zato je trenutno nužno da zadržimo visoku razinu spremnosti" rekao je Milley u Varšavi. Reporteri koji putuju s njim zamoljeni su da ne objave točno ime baze te da ju ne opisuju, piše Reuters. Milley je pregledao i sustav zračne obrane baze, koji uključuje raketne baterije Patriot koje bi bile posljednja linija obrane u slučaju da Rusija napadne bazu, riskirajući rat s NATO-om.

Povlačenje Putinovih sila iz sjeveroistočne ukrajinske regije Harkiv prošli tjedan potaknulo je neobično jake javne kritike ruskih vojnih komentatora. Putin nije previše komentirao kontraofenzivu, no u petak je izjavio da će Moskva odgovoriti s više sile ako njena vojska nastavi biti pod pritiskom.

Milley je kazao da je rat u novoj fazi u kojoj je ukrajinska vojska preuzela stratešku inicijativu, ali je rekao i da se to može ponovno promijeniti za nekoliko tjedana ili mjeseci. "Zbog tog trebamo vrlo pažljivo gledati kako će Rusija reagirati" zaključio je.

VIDEO: Bivši hrvatski veleposlanik otkrio zašto Rusija ne može pobijediti

Komentara 21

Avatar ZLO
ZLO
02:16 19.09.2022.

Simpatičan je ovaj majli. Ko engleski buldog.

DA
danijelrukavina4
23:46 18.09.2022.

Uvjerite Ruse da sudjeluju u besmislenom ratu, i da je za čitav svijet , a prvenstveno za njih samih dobro da se povuku. Krim neka riješe pregovorima. I vi ste se povlačili iz Vijetnama, nedavno iz Afganistana. I dobro da ste se povukli. Bolje se povući nego ginuti u besmislenom ratu koji nikome nije trebao - ni Rusiji, ni Ukrajini. Rusija sama uletjela u besmisleni rat, premda ih nitko iz Europe nikada ne bi ugrožavao. One fore sa raketama , da će doći na rusku granicu - gluposti. Predložiti da u ovim odmetnutim republikama se formira mješovita vlast i dovesti par tisuća volontera da sudjeluju u izgradnji zajedničke vlasti. Nitko Rusiju neće napasti, nitko joj ne prijeti - pružite rusima ruku. Za izgradnju mira. 21. stoljeće je. Rat, kao metoda za rješavanje problema je zastario.

Avatar gremo20
gremo20
20:44 19.09.2022.

Nedavno isporučene hrvatske 🇭🇷poljske topove M-46 kalibra 130 mm ukrajinska vojska već koristi na prvim crtama u #Donjeckoj oblasti. Uz topove M-46 ukrajinska vojska dobila je značajnu količinu streljiva-projektile OF-482M HE hrvatske proizvodnje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije