Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVE BLIŽE UKIDANJU

Američki državni tajnik nominirao Hrvatsku za ulazak u program viznog izuzeća

putovnica
Sanjin Strukić/PIXSELL
02.08.2021.
u 18:22

Ovaj korak prema putovanjima bez viza prepoznaje ogroman hrvatski napredak da ispuni stroge standarde za zemlje koje sudjeluju u programu. Radujemo se još jačim američko-hrvatskim odnosima - napisao je Blinken

Američki državni tajnik Antony Blinken nominirao je Hrvatsku za ulazak u program viznog izuzeća, odnosno za ulazak u grupu država čijim građanima kojem nisu potrebne vize za putovanje u SAD.  

- Ovaj korak prema putovanjima bez viza prepoznaje ogroman hrvatski napredak da ispuni stroge standarde za zemlje koje sudjeluju u programu. Radujemo se još jačim američko-hrvatskim odnosima - napisao je Blinken.

Izaslanstvo iz američkog Ministarstva domovinske sigurnosti u rujnu dolazi u posjet MUP-u te će dati završnu ocjenu, nakon čega prijedlog treba potvrditi Kongres i to u ovoj fiskalnoj godini koja i završava u rujnu. No, kako doznajemo iz više diplomatskih izvora, čim je Blinken predložio Hrvatsku, proces je praktički gotov.

Na tu je objavu reagirao hrvatski premijer Andrej Plenković.

- Zahvaljujem državnom tajniku Blinkenu  na pozivu u Program izuzeća od viza, što je jedan od posljednjih koraka za ukidanje viza hrvatskim državljanima. Uz intenzivan rad Vlade RH, MVEP-a i MUP-a na ispunjenju uvjeta, realizirat ćemo jedan od vanjskopolitičkih prioriteta - odgovorio je premijer Plenković. Dodao je i kako "potvrđujemo partnerstvo Hrvatska i SAD-a, a najveću korist od ukidanja viza imat će hrvatski državljani koji će moći nesmetano putovati u SAD" te kako se "radujemo daljnjem razvijanju gospodarske suradnje i poslovnih veza".

- Po dovršetku preostalih proceduralnih koraka u SAD-u, hrvatski državljani će u SAD putovati bez viza. Ta važna odluka rezultat je višegodišnjeg rada na ispunjavanju zahtjevnih uvjeta - od spuštanja razine odbijenih zahtjeva za vize na 2,69% preko jačanja sigurnosne i pravosudne suradnje do razmjene informacija s FBI-em, TSC-em i drugim agencijama SAD-a - komentirao je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

- Ohrabreni današnjom važnom porukom naših američkih partnera koju smatramo  dodatnom potvrdom naših izvrsnih bilateralnih odnosa - nastavljamo predano raditi na ispunjavanju svih programskih uvjeta nadajući se skorom potpunom uključivanju Hrvatske u Program izuzeća od viza - dodao je.

VIDEO Pogledajte kako aktivirati svoju novu osobnu iskaznicu

Ključne riječi

Komentara 36

Avatar GeniKameni
GeniKameni
18:56 02.08.2021.

Upravo zbog tog njihovog licemjerstva ne bih putovao u USA cak i da mi putne troskove plate! Pa, da se cijela Hrvatska preseli u USA, to ne bi bilo ni cetvrtina broja njihovih ilegalnih imigranata u samo jednoj godini. I tko uopce zeli u tu "woke" vukojebinu koja polako postaje diktatura i centar globalisticke mafijaske hobotnice u kojem se ne postuju temeljna ljudska prava? To je drzava bez buducnosti, to je drzava koja ce se za koju godinu raspasti na mnogo turbulentniji nacin nego sto je bio slucaj sa Jugoslavijom...

GO
Gorann
18:43 02.08.2021.

Američko "partnerstvo" se najbolje vidi u svemu što je USA napravila protiv Hrvata u bih. Pored takvih 'prijatelja', ne trebamo neprijatelja.

HA
Hanok
19:10 02.08.2021.

Najjače mi je ovo: Amerika uskoro diktatura, ali nemaju covid putovnice - EU = nigdje bez covid putovnice. Vidi se gdje su ljudska prava i diktatura.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije