Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVE SLOŽENIJA SITUACIJA

Američka mornarica na nogama, nestala 2 specijalca tijekom misije u Somaliji: 'Provodimo potragu'

Foto: Američko ministarstvo obrane
1/2
17.01.2024.
u 19:49

Specijalci su bili na misiji zapljene komponenti projektila i bojevih glava iranske proizvodnje na brodu kada je došlo do incidenta

Dvojica pripadnika američke specijalne postrojbe Navy SEALs nestali su prije šest dana u vodama nedaleko od Somalije, a vlasti su za njima pokrenule opsežnu potragu. Iako sa svakim danom situacija postaje sve složenija, vlasti i dalje ne gube nadu da su specijalci i dalje živi. 

Prema pisanjima američkih medija, par je navodno bio na noćnoj misiji nedaleko od obale u Adenskom zaljevu. Penjali su se na jedan brod kada je jedan pao u more, a drugi je skočio u more kako bi mu pomogao, prenosi Business Insider. Navodi se kako se prvi specijalac poskliznuo o ljestve, zbog čega je pao.

- Provodimo iscrpnu potragu za našim nestalim suborcima - objavio je jučer američki general Michael Erik Kurilla, dok je drugi dužnosnik obrane poručio kako su operacije i dalje u tijeku. 

Specijalci su bili dijelom misije zapljene komponenti projektila i bojevih glava iranske proizvodnje na brodu kada je došlo do incidenta. U misiju su krenuli s broda USS Lewis B. Puller, a trebali su se popeti na ''dhow'', manji trgovački brod koji se često koristi u Crvenom moru. 

POVEZANI ČLANCI:

Dužnosnici su u prvim danima poručili kako ova misija nije povezana s događajima koji se posljednjih dana odvijaju prilikom napada hutista, no kasnije je objavljeno drugačije. Vlasti su objasnile kako je ova zapljena komponenti bila ''prva od studenog 2019.''. Dotični dhow američka je mornarica potopila u međuvremenu jer su ga ocijenili ''nesigurnim''. Osim toga, ispituju i 14 članova posade koji su se tamo nalazili. 

- Jasno je kako Iran nastavlja slati naprednu smrtonosnu pomoć hutistima. Ovo je još jedan primjer toga kako Iran aktivno sije nestabilnost u regiji, i to u direktnoj suprotnosti s rezolucijom UN-a iz 2016. i međunarodnim pravom - dodao je Kurilla. 

>> VIDEO Objavili zastrašujuću snimku otmice broda u Crvenom moru

Komentara 4

HO
homofobic
21:52 17.01.2024.

Rade isto sto su radili na Jadranu za trajanja embarga na uvoz oruzja na podrucju raspadnute drzave Smrdoslaviji!

MI
MikiMALI
18:45 18.01.2024.

Mislim da sam dva videl ne gdje oko Palagruže, ja sam mislijo da plivaju u Italiju je mi ih žal.

Avatar Zgubider..
Zgubider..
20:06 17.01.2024.

"...Američka mornarica na nogama, nestala 2 specijalca tijekom misije u Somaliji..."___A šta rade Amerikanci u Somaliji!? Ma ne, čemu te misije Amera po cijelom svijetu!? Tko ih je zvao...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije