Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STANDARD

Ambulante ima, liječnika nema

04.02.2009.
u 15:39

Dovoljno smo veliki da imamo modernu školu, poštu, dječji vrtić, trgovački centar, gradi se sportska dvorana i gospodarska zona, ali nismo dovoljno veliki za posjet jednog liječnika nekoliko puta na tjedan – potužio se Antun Storić, predsjednik MO-a Čiste Velike, mjesta u kojemu s okolnim selima danas živi više od tisuću i pol uglavnom starijeg stanovništva.

Sagrađeno doprinosom
Za posjet doktoru ili stomatologu mještani Čiste, Lađevaca, Krkovića, Piramatovaca, Gaćeleza, Čište Male... moraju putovati i do 30 km udaljenu ambulantu u Vodicama.

U Čisti, inače, godinama zjapi prazna zdravstvena i stomatološka ambulanta, čak i jednosobni stan za medicinsku sestru. Krajem prošle godine mjesto je donacijom humanitarne organizacije iz Nizozemske dobilo 40.000 eura vrijedno Opelovo vozilo Hitne medicinske pomoći koje je garažirano.

– Mijenjamo super opremljeno vozilo Hitne pomoći za posjet liječnika selu nekoliko puta na tjedan. Neka nam Dom zdravlja, u suradnji s HZZO-om, pomogne opremiti ambulantu, samo neka zaživi zdravstvena pomoć u mjestu – predlaže Storić.

Prostor danas prazne ambulante davne 1984. godine sagradili su sami mještani novcem iz doprinosa, a 1997. godine obnovilo ga je tadašnje Ministarstvo obnove i razvitka. Brojne međunarodne humanitarne organizacije i udruge često su slale donacije. Kako je područje Čiste Velike bilo minirano, najviše su im stizala ortopedska pomagala, štake i invalidska kolica.

– Opremu smo dijelom darovali Caritasu jer je godinama skupljala prašinu u praznom prostoru. Od liječnika opće prakse ne odustajemo, ali kako dalje, ne znamo. Molbe, iskreno rečeno, nemam više volje pisati jer svaki pokušaj da dobijem potporu u šibenskom Domu zdravlja, Županiji... uzaludan je. Odgovor je uvijek isti – nema dovoljno novca – tvrdi Storić.

Autobusom po tablete
Sva težina življenja u maloj sredini najteže pada starima i nemoćnima kojima je izolacija bez liječničke pomoći prava pokora.

– Prije rata selo je imalo likara, danas po tablete mogu samo autobusom u Vodice. Nije lako, imam pacemaker i svaki napor mi smeta. Posebno je gadno liti, kada je gužva..., a po tablete moram svaki mjesec – kaže Marija Perković (86).

Odgovornost za tuđi život u selu, kažu mještani, prevelika je jer u slučaju srčanog udara jednostavno morate znati pomoći. U gradu ćete neizbježno biti upućeni na liječnika, ali u Čistoj na adekvatnu zdravstvenu pomoć može se čekati i pola sata, pa jednostavno neće biti nikoga da vam pomogne – kažu mještani.


'Neka i vozilo daju Hitnoj pomoći u Vodicama!'

– Nažalost, Čista Velika nije jedino mjesto koje ima ambulantu, a nema liječnika. Zdravstvo zaista puno stoji i novca nema. Domovi zdravlja u Hrvatskoj guše se u problemima. Mi nemamo vreću novca iz koje možete uzimati kada se to nekome prohtije. Oni imaju liječnika u Vodicama i to tako ostaje, a vozilo, nadam se da ga neće dati na korištenje Hitnoj u Vodicama jer bi bilo šteta da stoji neiskorišteno u nečijem dvorištu. Svima je poznato da Dom zdravlja ima vozila stara i 18 godina, da ustanova ima velikih problema i u popravku i održavanju sanitetskih vozila, sada je jedno u najmu... – kazao je Ante Županović, ravnatelj šibenskog Doma zdravlja. Tvrdi da nije dovoljno imati prostor, već da ambulante trebaju biti uređene po europskim standardima te da moraju ispunjavati određene zakonske uvjete.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije