Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kampanja

Alkohol kod mladih izaziva prerani seks, agresiju, sukobe...

alkohol, gin tonic, berlin, bar
Foto: DPA/PIXSELL
08.11.2013.
u 16:21

Na plakatima u trgovinama i na bedževima prodavača pisat će poruka: “Ne prodajemo alkohol maloljetnim osobama”

Od jučer traje kampanja odgovornog konzumiranja alkohola, ponajprije usmjerena na maloljetnike. Zajednički su je inicirale Grupacija proizvođača piva, slada i hmelja pri HGK, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Hrvatski zavod za javno zdravstvo te Konzum i Tisak, na čijim će prodajnim mjestima biti istaknuti plakati s porukom “Ne prodajemo alkohol maloljetnim osobama”. Ista će poruka biti i na bedževima koje će nositi prodavači.

– Konzumiranje alkohola nije loše kada je odgovorno, no za djecu do 18 godina alkohol je neprihvatljiv – poručila je ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Tamara Poljičanin. Ministar Željko Jovanović kazao je pak da je cilj ove kampanje smanjiti potrošnju alkohola kod mladih.

– Kao i kod drugih ovisnosti, i konzumiranje alkohola put je s kojeg nerijetko nema povratka. Alkohol je najčešća droga s kojom se mladi susreću. A osiguravanje zdravlja mladih odgovornost je nas odraslih. Kod mladih alkohol izaziva nasilno ponašanje, ulazak u kriminal, otežano učenje, sukobe s roditeljima, prerano stupanje u intimne odnose, neželjene trudnoće... Alkohol razara čovjeka, obitelj i cijelo hrvatsko društvo – kazao je ministar Jovanović.

Pritom su i on i ravnateljica Poljičanin iznijeli i neke porazne podatke. U Hrvatskoj je 94% učenika i učenica barem jednom u životu pilo alkohol, a u posljednjih mjesec dana to je učinilo 85% njih. Čak 42% dječaka i 23% djevojčica alkohol je pilo 40 ili više puta u životu, dok je u posljednjih mjesec dana pet pića zaredom popilo 32% dječaka i 20% djevojčica. U posljednjih mjesec dana 31% ispitanika od 16 godina u trgovini je za sebe kupilo pivo, a 24% vino. U istom razdoblju 27% mladića i 17% djevojaka barem jednom se opilo. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije 5% smrti mladih od 19 do 25 godina uzrokuje alkohol, a jedno drugo istraživanje pokazalo je da je od 36 zemalja Hrvatska na trećem mjestu po opijanju.

>> Dječaci su tradicionalno skloni vinu, a djevojčice soku i žestici

Komentara 1

GR
GRGOO
17:06 08.11.2013.

Jadan mladi svijet. Kada vidi što su im roditelji (izgubljene duše, marionete, ljudi koji funkcioniraju kako drugi žele) dobro da se ne uguše u alkoholu. Kada mogu alkohol mogu i seks i ostalo. Što je tu nelogično. Svi znamo pričati o tome što nam radi alkohol, ali ne znamo pričati o tome što radimo jedni drugima, počevši od najvećih npr. Vlade Republike Hrvatske i ministara.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije