Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Klinika Fran Mihaljević

Alemka Markotić o slučaju trbušnog tifusa kod stranog radnika: 'Da, točno je'

U Hrvatskoj 136 novooboljelih od korone
Admir Buljubasic/HINA/POOL/PIXSELL
20.06.2023.
u 14:40

Činjenica je da smo već imali slučajeve stranih turista ili naših građana koji su se zarazili tifusom u inozemstvu, rekla je Markotić.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" prof. Alemka Markotić potvrdila je informaciju koju je prvi objavio Večernji list, da je strani državljanin u bolnicu zaprimljen sa simptomima trbušnog tifusa

"Da, točno je. Povremeno se događaju takvi slučajevi i nije riječ ni i kakvoj ugrozi kad nema većeg broja oboljelih. Činjenica je da smo već imali slučajeve stranih turista ili naših građana koji su se zarazili tifusom u inozemstvu, pogotovo u zemljama gdje je to endemska bolest, u Istočnoj Aziji i Africi. Nema mjesta nikakvoj panici", poručuje prof. Alemka Markotić. 

VEZANI ČLANCI:

Trbušni tifus inače uzrokuje bakterija Salmonella typhi, koja se nalazi u fecesu i mokraći zaraženih ljudi. Zbog nedovoljnog pranja ruku nakon stolice ili mokrenja može se prenijeti u hranu ili uređaje za opskrbu vodom, a mogu je prenijeti i muhe. Moguće je biti kliconoša a nikad ne oboljeti. 

Komentara 4

Avatar Miloradova pudlica
Miloradova pudlica
18:45 20.06.2023.

I onda su prvo bili tifusari...

ZV
Zvrk
18:01 20.06.2023.

Alemka, propisi im spasonosne maske na straznjice!

DU
Dubravazg
17:30 20.06.2023.

Cijepi se Alenka Smrtić.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije