Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prvi dojavio

Füle na Twitteru čestitao Albaniji status zemlje kandidata za EU i prije službene objave

europska unija, zastava
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
24.06.2014.
u 13:09

To je jasan korak naprijed u odnosima između Europske unije i Albanije te odražava napredak kojeg je zemlja postigla na području europskih integracija te u provedbi potrebnih reformi

Na sjednici u Luksemburgu, ministri vanjskih poslova država članica Europske unije odlučili su temeljem preporuke Europske komisije predložiti da se Albaniji dodijeli status kandidata za članstvo u EU.

"To je jasan korak naprijed u odnosima između Europske unije i Albanije te odražava napredak kojeg je zemlja postigla na području europskih integracija te u provedbi potrebnih reformi. Današnja odluka naglašava trajnu i vjerodostojnu predanost EU-a da podrži Albaniju u njezinim naporima prema tom cilju", objavljeno je na službenim stranicama. 

Albanija i dalje mora raditi na ispunjavanju ključnih prioriteta, s posebnim naglaskom na reforme uprave i pravosuđa, borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala i temeljnih prava, kako je istaknuto u zaključcima Vijeća od prosinca 2013.

Podsjetimo, put Albanije prema EU nekoliko je godina bio blokiran zbog unutarnje političke blokade i tromosti u provođenju reformi, ali su mnogi problemi otklonjeni nakon izbora Edija Rame za premijera, smatraju u EU.

I prije službene objave ove vijesti, Albancima je putem Twittera čestitao europski povjerenik za proširenje Štefan Füle.

"Priznajemo vaše napore u reformama i ohrabrujemo vas da nastavite", poručio je.

>>Josipović ih odlikuje za doprinos ulasku u Europsku uniju

>>Povijesni tjedan u EU: Junckerez zabija, a britanska momčad gubi

Komentara 1

UN
unbekant
16:35 24.06.2014.

Sto Rusi vise pokazuju,da su oni gazde u europi i sire,sve vise ove europske jadne bjede"dobiva status"kandidata za EU-prciju i NATO,jadno do bola,pa ove Albance "nejma ni pas zasto ujesti",a evo doboli status,jer je to potrebno americi,da ima slobodan pristup Jadranu,i da tu napravi vojne baze,jer je to jako"plodno"tlo za daljne akcije na bils.istoku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije