Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ALADROVIĆ OSUDIO GRAFIT

'Mijenjat ćemo Zakon o udomiteljstvu, a reforme se ne provode linčem'

Zagreb: Izjave u Banskim dvorima nakon sastanka s inicijativom "Moramo vam nešto reći"
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/6
Autori: Vecernji.hr, Hina
06.04.2021.
u 12:31

Osuđujem taj čin i to je nešto što neće pridonijeti poboljšanju sustava ni kvalitetnijoj skrbi. Takvi pozivi na linč, prozivanje na ubojstva u ovom slučaju su neprimjereni, komentirao je Aladrović grafit ''ubojice'' koji je osvanuo na zgradi Centra za socijalnu skrb u Novoj Gradiški

Ministar obitelji i socijalne politike Josip Aladrović u Banskim dvorima sastao se s predstavnicama inicijative ''Moramo vam nešto reći'', Martom Divjak i Antonijom Skender. Primio ih je premijer Andrej Plenković.

 

Ministar Aladrović kazao je kako će se mijenjati Zakon o udomiteljstvu.

– Koliko je teško udomiti ili posvojiti dijete govori dugotrajnost tih postupaka. Cilj je¸relaksirati način na koji se može udomiti dijete u Hrvatskoj. Naš generalni cilj jest deinstitucionalizirati djecu. Naš cilj i interes jest veće pravo djeteta i pravo na sretnije djetinjstvo i život – rekao je ministar nakon sastanka.

Oštro je osudio natpis ''ubojice'' koji je osvanuo na zgradi novogradiškog Centra za socijalnu skrb nakon smrti dvoipolgodišnje djevojčice.

– Mi smo, nažalost, svjedoci događaja koji se dogodio proteklog tjedna i tragedije koja je pogodila cijelo društvo. Moram podsjetiti i na događaje u Đakovu kada su stradali socijalni radnici. Imamo sustav koji je potrebno reformirati, međutim reforme se ne provode uz nasilje, linč i neće biti uspješnije ako sve društvene strane ne budu zadovoljne. Osuđujem taj čin i to je nešto što neće pridonijeti poboljšanju sustava ni kvalitetnijoj skrbi. Takvi pozivi na linč, prozivanje za ubojstva, u ovom slučaju su neprimjereni – rekao je ministar Aladrović.

Predstavnica inicijative moramovamnestoreci Marta Divjak kazala je kako je njena kolegica Antonija Skender udomljena, a ona je posvojena. Pokrenuli su tu inicijativu da bi senzibilizirali javnost za probleme udomljene i posvojene djece.

Divjak je kazala da su na sastanku iznijeli devet točaka te da je premijer Plenković kazao kako će se ministar o njima očitovati u roku od tri tjedna.

Ubrzati posvojenje, ustrojiti obiteljski sud, poticati udomiteljstvo

Među postavljenim točkama izdvojila je one oko ubrzavanja posvajanja, ustroja obiteljskog suda koji bi se bavio interesima djece te poticanje udomiteljstva.

"S ovog sastanka definitivno izlazimo s jako puno očekivanja i puno nade da će ovo biti prva Vlada koja će izdržati da do kraja provede reformu socijalnog sustava", rekla je Skender.

Vezano za slučaj tragično umrle dvoipolgodišnje djevojčice iz Nove Gradiške istaknula je kako ne mogu pretpostavljati što je pošlo po krivu jer nemaju podatke o tome kakve je uvjete trebala ispuniti biološka obitelj.

"Ali, svakako nije poticajno da se dijete izuzima iz udomiteljske obitelji u kojoj se dobro osjeća i jedinu poznaje te stavlja u biološku obitelj 'srednjeg rizika'", poručila je.

 

Komentara 35

DA
dakbe
13:10 06.04.2021.

Linč je prošlo jadno dijete, ovo što vi prolazite je opravdana prozivka nesposobnih, preplašenih, nekompetentnih i lijenih. Nisu problem ljudi na terenu nego "ministri" koji ih nadgledaju i "stručnjaci" koji pišu zakone.

Avatar pametnom_dosta
pametnom_dosta
13:11 06.04.2021.

Sad mijenjate zakon. A šta ste do sada čekali ? Niste stigli od puno posla koji radite ?

Avatar SileZla
SileZla
13:20 06.04.2021.

Nevjerojatno koliko je ukorijenjeno razmišljanje da će se promjenom zakona sve riješiti. A najgore je kad je promjena zakona potaknuta pojedinačnim događajem. Ništa se ne radi sustavno, samo se krpaju zakoni, vrlo neozbiljno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije