Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tragična smrt 26-godišnjakinje

Mlada volonterka izrešetana kod Kijeva dok je pomagala napuštenim životinjama: 'Ona je heroj'

Facebook
06.03.2022.
u 13:24

Anastasija Jalanskaja stradala je u petak kada je donosila hranu azilu za pse u gradu Buča, 30 kilometara udaljenom od Kijeva. Ona i još dvojicu aktivista koji su joj pomagali upucali su Rusi.

Društvene mreže oplakuju prerani odlazak Anastasije Jalanksaje, volonterke koja je stradala u Kijevu pomažući svojim sugrađanima i napuštenim životinjama. 

Kada su se ruske trupe približile ukrajinskom glavnom gradu 26-godišnja Anastasija je odlučila ostati, usprkos tome što su njeni prijatelji i obitelj pobjegli. Stradala je u petak kada je donosila hranu azilu za pse u gradu Buča, 30-ak kilometara udaljenom od Kijeva. Automobil u kojem su bili ona i još dvojica aktivista, pronađen je izrešetan u blizini Kijeva. 

Anastasijin prijatelji i obitelj tvrde da su ruske trupe namjerno pucale u njen automobil, no za sada se još uvijek sa sigurnošću ne mogu utvrditi okolnosti njezine smrti. Ni prijatelji ne znaju zbog čega je baš ona postala metom, no vjeruju da Rusi namjerno ubijaju civile kako bi prisilili Ukrajince na predaju. 

-Rekao sam joj da bude na oprezu. U ovim teškim danima jedna greška te može koštati života, no ona je željela pomoći svima. Rekao sam joj da razmisli o evakuaciji, no nije me htjela poslušati- ispričao je za Global News njezin suprug Jevhen Jalanski

Usprkos tome što ruska strana to poriče, broj civilnih žrtava rata u Ukrajini raste, iako se još uvijek sa sigurnošću ne može utvrditi točan broj ubijenih civila. UN-ova misija u Ukrajini u utorak je objavila podatak o 752 ubijena civila, no ukrajinska strana tvrdi kako je poginulo njih oko 2.000. 

Anastasija je ubijena u pokušaju da nahrani pse u azilu u Buči koji nisu jeli tri dana. Posljednji Instagram Story objavila je nekoliko sati prije smrti, a fotografija ju prikazuje kako se smiješi u automobilu pokraj velikih vreća sa psećom hranom. Njena najbolja prijateljica Anastasija Hriščenko koja se evakuirala u Vinicu, zabrinula se nakon što joj se nije javila nekoliko sati. 

Hriščenko je potom nazvala oca jednog od aktivista s kojima je ubijena djevojka dostavljala hranu psećem skloništu. On joj je kazao kako je njihov izrešetani automobil pronađen u blizini njegove kuće. Pseću hranu sigurno su dostavili u sklonište, no ubijeni su na povratku. S obzirom na tragove metaka na automobilu zaključio je kako se na njih pucalo iz neposredne blizine 'teškim oružjem'. 

Njen suprug s kojim je odvojeno živjela, no ostali su dobri prijatelji, rekao je kako je Anastazija jako voljela životinje, a živjela je sa psom i mačkom. 

-Bila je divno ljudsko biće, uvijek spremna pomoći svima onima kojima je to potrebno - rekao je on.  Jalanskaja je vodila dnevni blog na Telegramu na kojemu je izvještavala obitelj i prijatelje o zbivanjima u Kijevu. U utorak je tako pisala o tome kako je pomogla dječjem vrtiću u Brovariju gdje se nalazilo 40 djece bez hrane i pelena. 

Foto: Facebook Leo Nicolier

-Ne bojimo se. Ujedinjeni smo kao nikada prije. Pomažemo jedni drugima, satima stojimo pokraj cestovnih barikada i zahvaljujemo onima koji nas čuvaju. Mi ćemo pobijediti- napisala je tom prilikom. U srijedu je pak detaljno opisala kako izgleda život u opkoljenom Kijevu. Pisala je o tome kako mora voziti s poluotvorenim prozorima da može čuti s koje strane dolaze granate i stisnuti gas kada vozi pokraj šume. 

-Što je lokacija gdje idete bliža borbama, to će na putu biti više barikada, no kada vojnici u vašim očima vide odlučnost da pomognete, propustit će vas i zaželjeti vam sreću - napisala je . U četvrtak je izvijestila o svojim planovima za petak, dan kada će poginuti. 

Foto: Facebook Leo Nicolier
-Umorna sam. U automobilu sam već treći dan. Nismo mogli u Irpinj jer je raznesen most, sutra ćemo pokušati doći s druge strane- napisala je. Njezini prijatelji su u šoku, ali kažu i da nisu iznenađeni što je stradala pomažući drugima. 

-Bila je snažna. I ponosna što je Ukrajinka kao nikad prije- rekla je njena prijateljica s fakulteta Valerija Gorska. 


 
Ključne riječi

Komentara 2

AN
ante555
14:15 06.03.2022.

Gorit ces u paklu patuljak i to vrlo brzo

VE
večernjamaglica
16:23 06.03.2022.

Paranoja,terapija obvezvna

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije