Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DEUTSCHE WELLE
Povratak na članak

'Ako se Europa raspadne, onda će se to dogoditi tamo gdje je najkrhkija – na Balkanu'

Europska unija mora konačno shvatiti Balkan kao svoj prioritet, tvrdi njemački autor i kolumnist Ulrich Ladurner.

Komentari 21

NE
Nenadjebivi
21:43 06.02.2017.

Svi problemi Balkana kako danas tako i tokom prošlog stoljeća , svi ti međuetnički ratovi, sukobi i ubijanja su dio povjesnog nasljeđa turskog osvajanja i predugačkog višestoljetnog vladanja ovim djelom Europe . Turci su svojim osvajanjima doveli do velikih etničkihih promjena ovih prostora , tako su Staru Srbiju ( Sandžak, Kosovo i Metohiju) nastanili Albanci i novopečeni Muslimani , s druge strane Srbi su se pomjerali na sjever i zapad na područje Vojvodine i Bos.Krajine ( Turske Hrvatske) , Like, Banije , Korduna i sjeverne Dalmacije gdje ih prije Turaka nije bilo , kroz proces islamizacije u Bosni što je također dirtektna posljedica turskih osvajanja je formiran posebni današnji bošnjački narod , itd . Dakle, za sve nevolje balkanskih naroda direktnu krivnju snose Turci a kasnije zapadnoeuropske sile Britanija i Francuska koje su dugo održavale propadajuće Osmansko carstvo na životu spriječavajući balkanske narode da se oslobode ranije Turaka i uspostave funkcionalne države , kasnije tokom 20.st. Balkan je bio interesno područje gdje su velike sile utjecale poglavito Njemačka s jedne i Britanija s druge strane a i Rusija sa svoje pogotovo komunisti iza 2.svj.rata sa svim posljedicama ali to je jedna poduža posebna priča . Ali sve se vuče od Turaka i da njih nije bilo Balkan bi sasvim drugačije izgledao i bio znatno manje etnički izmiješan sa znatno manje međusobnih sukoba.

VL
AM
AMD------------------------
20:15 06.02.2017.

dovesti ce red na balkanu? tko ce divljake nauciti civilnom ponasanju? neradnici a tudje hoce.

VL
DU
Deleted user
20:25 06.02.2017.

Sreća da Hrvatska nije na Balkanu.

VL
BU
burko
16:10 07.02.2017.

Srbija je bila pod Turcima pet stotina godina, pa nitko ne zna turski.

VL
Avatar 456852
456852
13:56 09.02.2017.

fake news !

VL
KO
kontraš
21:43 06.02.2017.

pa Eu i jeste najkrhkija na Balkanu, Hrvatska,Bugarska i Grčka i malo Rumunija nema siromasnijih

VL
Avatar soliloquy
soliloquy
22:31 06.02.2017.

EU je primila nespremnu Hrvatsku u članstvo upravo zato što se mislilo kako će Hrvatska biti faktor stabilnosti u regiji i kako se time šalje poruka ostalima da je europski put i za njih moguć. Nažalost dogodilo se upravo suprotno, čim je Hrvatska ušla u Europu tanak civilizacijski sloj je odmah ispran i sad u klubu imaju tipičnu balkansku zemlju koja je socijalni slučaj, posvađana sa svim svojim susjedima i koja umjesto da smiruje strasti u regiji nikad ne propušta priliku da ih raspiruje. Dapače, i sama riječ "regija" je postala nepoželjna ne baš pametnim Hrvatima koji ne shvaćaju da put svake zemlje do međunarodnog utjecaja vodi upravo preko preuzimanja veće uloge u zbivanjima u svojoj regiji.

VL
Avatar __MAX__
__MAX__
20:25 06.02.2017.

EU treba izbaciti Bakanske zemlje i krenuti svojim putem jer Balkan ce uvjek biti Balkan. Takodjer trebaju platiti karte u jednom pravcu za sve Balkance da ih vrate u njihove domicilne zemlje jer oni samo usporavaju i nazaduju EU u razvoju.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.