Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 76
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ekstremna desnica

Ako recesija i rat u Ukrajini potraju, AfD bi mogao postati najjača stranka

Far-right AfD wins vote to lead district in East German federal state of Thuringia for first time
Foto: MAXIMILIAN SCHWARZ/REUTERS
1/3
27.06.2023.
u 08:30

AfD je pod nadzorom Ureda za zaštitu ustavnog poretka, oni tvrde da je riječ o pokušaju da se uguši "demokratsku konkurenciju"

Ekstremna desnica u Njemačkoj sve je jača, što potvrđuje i vijest da je Alternativa za Njemačku (AfD) u nedjelju osvojila svoj prvi visokorangirani položaj čelnika okruga Sonneberg na jugu savezne države Tiringije na istoku Njemačke. AfD-ov kandidat Robert Sesselmann pobijedio je u drugom krugu dosadašnjeg upravitelja okruga i člana kršćanskih demokrata (CDU) Jürgena Köppera, unatoč činjenici da je Köpper imao potporu svih ostalih stranaka, od vladajućih socijaldemokrata, Zelenih i liberala (FDP) pa sve do opozicijske Ljevice (Die Linke). Riječ je o novom trijumfu vodeće stranke njemačke ekstremne desnice, koja je nedavno s potporom petine biračkog tijela postala druga politička snaga u zemlji pretekavši socijaldemokrate i odmaknuvši se od Zelenih, dok je na prvom mjestu s potporom od 29 posto i dalje konzervativna Unija CDU-a i CSU-a.

Najavljuju "politički potres"

AfD je osnovan 2013. godine kao euroskeptična stranka, koja je zagovarala njemačko napuštanje eura, a uzlet je doživjela dvije godine kasnije, u vrijeme izbjegličke krize, kada dolazi do snažne radikalizacije stranke. AfD postaje žestoka nacionalistička, antimigrantska, islamofobna grupacija koja se protivi istospolnim brakovima i LGBTQ zajednici, kao i sankcijama Rusiji zbog rata u Ukrajini negirajući istodobno i klimatske promjene i pandemiju koronavirusa.

VEZANI ČLANCI:

Novi izborni trijumf AfD-a izazvao je na jednoj strani oduševljenje, a na drugoj zabrinutost. Ministar unutarnjih poslova Tiringije, SPD-ovac Georg Maier poručuje da je ovo signal za uzbunu za sve demokratske snage pozivajući da se stranački interesi ostave po strani i da se zajedničkim snagama krene u obranu demokracije. Zaprepaštenje i šok ovakvim ishodom izbora izrazili su i njemačko židovsko vijeće i Međunarodni odbor Auschwitza. Predsjednik Središnjeg vijeća Židova Josef Schuster kazao je da je duboko zabrinut što se toliki broj ljudi, sudeći prema rezultatu izbora, slaže s ekstremno desničarskim stavovima.

Lider AfD-a u Tiringiji Björn Höcke, međutim, najavljuje novi "politički potres" na sljedećim regionalnim izborima u Tiringiji. Pobjeda AfD-a na izborima za visoku dužnost na lokalnoj razini potvrđuje da se tamošnji birači nisu prepali AfD-ova radikalizma, s obzirom na to da je upravo podružnica AfD-a u Tiringiji jedna od radikalnijih, dok je Höcke, oko kojeg je okupljeno ekstremnije stranačko krilo, poznat po eksplicitnim nacističkim i fašističkim stavovima, od kojih se ponekad čak moralo distancirati i rukovodstvo stranke.

Zbog toga je njemački Ured za zaštitu ustavnog poretka (BfV), unutarnja njemačka obavještajna služba, prije nekoliko godina stranačke organizacije AfD-a u Tiringiji i još dvije savezne pokrajine na istoku zemlje, Brandenburgu i Saskoj-Anhaltu, stavio pod nadzor zbog sumnje u širenje ekstremno desnih stajališta, koja predstavljaju prijetnju za njemačku demokraciju, a kasnije je taj nadzor proširen i na cijelu stranku.

VEZANI ČLANCI:

Nezaustavljiv rast

To je značilo da su obavještajne službe počele pojačano nadzirati AfD zbog radikalnih stajališta, i to ne samo praćenjem i analizom istupa njihovih čelnika i njihovih objava na društvenim mrežama nego i korištenjem klasičnih obavještajnih metoda poput prisluškivanja telefona ili praćenja elektroničke pošte. BfV je i u nedavnom godišnjem izvješću AfD označio ekstremističkom organizacijom preciziravši pritom da je samo trećinu od ukupno 30-ak tisuća članova AfD-a opravdano smatrati ekstremistima.

U AfD-u su, naravno, osudili takve mjere tvrdeći da je riječ o pokušaju da se utječe na "demokratsku konkurenciju". Stavljanje cijelog AfD-a pod obavještajni nadzor, međutim, nije zaustavilo njegov rast. Stranka je još nakon pretprošlih izbora, na kojima je ostvarila svoj najveći uspjeh, kada je s 88 zastupnika od ukupno 709 zastupnika u Bundestagu postala najveća opozicijska stranka u zemlji, stekla ne samo poseban parlamentarni status i utjecaj nego je postala dio političkog mainstreama. Potpora AfD-u pala je na prošlim izborima, a onda je potpora stranci zahvaljujući pandemiji, ekonomskoj krizi i ratu u Ukrajini ponovno počela rasti.

VIDEO Isplivao stari intervju Vladimira Putina: "Mogu praštati, ali ne izdaju"

Komentara 3

SS
sokac sa drave
12:47 27.06.2023.

Nitko nije narod u bivsem ddr-u prisilio da biraju afd .Oni se jednostavno ne slazu da njemacka mora primiti izbjeglice iz cijelog svijeta.Protiv su onih sto neznaju dali su musko ili zensko ali hoce ulazak u sve vladajuce strukture.Protiv su lazi da se zemlja toliko zagrijava da necemo imati vode za piti.Prvi su u njemackoj upozoravali da cjepljenje protiv covida nikoga ne stiti nego sluzi za smanjenje broja stanovnika na zemlji onako kako je Bil Gejts zagovarao.Uskoro cemo vidjeti kako tako zvana demokracija funkcionira u kojoj sve stranke pusu u isti rog .Sada ce oni njih proglasiti da su extremisti i ustavni sud ce ih zabraniti.Zivi bili pa vidjeli.

PR
Promenada
22:03 27.06.2023.

Bože... cijela stranka je stavljena pod obaviještajni nadzor! Postavlja se pitanje tko je tu pravi ekstremni desničar kada se stranka na vlasti koristi takvim metodama.

ME
Melkiorr
17:43 28.06.2023.

Dobivaju povjerenje jer jedini jasno i glasno kažu: Stop progresivističkom, LGBT+++ inkluzivističkom, lobotomiziranju naroda i društva!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije