Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slunjska borba

Ako grad Slunj ne prizna peticiju, ići ćemo na sud!

cindric
Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL
06.01.2014.
u 12:50

Stanovnici odlučni u namjeri da se ukine ograničenje po kojem smiju imati najviše po dva psa i dvije mačke

Na lavež pasa žalilo se nekoliko stanovnika, a mi smo dosad prikupili oko dvije stotine potpisa. Dakle, nije riječ o desetak osoba, kako govori slunjski gradonačelnik. Ići ćemo do kraja i ako Grad ne prizna naše potpise, sljedeća adresa je sud – odlučni su stanovnici Slunja u borbi protiv ograničavanja broja pasa i mačaka koje smiju imati u domaćinstvu.

Kontrola uvjeta držanja

Nedavno donijeta odluka po kojoj umjesto četiri sada mogu imati najviše po dva psa i mačke uznemirila je vlasnike ljubimaca, uzgajivače i lovce. I dok vlast poručuje da se treba okrenuti ljudima i baviti važnijim temama, Slunjani odgovaraju da je svaki problem jednako važan, pa i kada su u pitanju životinje.

Nikako se ne slažu i s objašnjenjem da lavež pasa uznemirava građane i turiste, pa se moralo uvesti ‘reda’.

– Spremni smo na sve. Međutim, sud je zadnja mogućnost i iskreno vjerujem da do toga neće doći. Nadam se da će prevladati razum, točnije da će gradska vlast shvatiti da je to neustavno. Tražimo potpuno ukidanje bilo kakvih ograničenja, neka se kontroliraju uvjeti držanja – napominje Paulina Cindrić, vlasnica četiri psa, od kojih je tri udomila.

Njezinu peteročlanu obitelj gradska odluka posebno je pogodila, jer bi se po tome morali ‘riješiti’ dva ljubimca što za njih ne dolazi u obzir. Svakodnevno dobivaju podršku mnogih iz čitave Hrvatske, koji su se susretali s istim problemom.

Prijatelji životinja upozoravaju da su Slunj, kao i ostali hrvatski gradovi, koji su donijeli takvu odluku, postupili mimo svih propisa. Poručuju da će podnese li bilo tko zbog ovoga tužbu protiv Grada, dobit bez problema.

Ne može biti ograničenja u držanju kućnih ljubimaca. Pri njihovu držanju jedini valjan kriterij su uvjeti i etičko postupanje prema životinjama, a za kontrolu su nadležni veterinarski inspektori. Stoga vlasnici ljubimaca, lovci i uzgajivači traže da se o tome ponovno raspravlja na Gradskom vijeću.

Gradonačelnik Slunja Željko Rendulić nije nam odgovorio hoće li to biti točka iduće sjednice, jer ne želi više komentirati tu temu. Međutim, njegova usporedba turističkih Plitvica, koje imaju slična pravila i oko milijun turista sa Slunjem, izazvala je brojne reakcije.

Za zadovoljstvo svih

Mnogi smatraju da Slunj, ako se ozbiljno želi baviti turizmom, treba prvo osigurati više smještajnih kapaciteta, poboljšati ponudu da bi se turisti zadržali, uvesti reda na Rastokama i još puno toga, a ne se baviti psima i mačkama. No, organizatori potpisivanja peticije i oni koji ih podržavaju zalažu se za to da se provjerava na koji način vlasnici brinu o životinjama.

– Sigurno je da primjerice jedan pas može učiniti više štete i problema nego njih deset. Slunj je grad i trebaju postojati pravila, ali ograničavanja nemaju smisla. Kao član HDZ-a protivio sam se i odluci koju je moja stranka donijela o ograničavanju broja pasa i mačaka na četiri.

Bio bih najsretniji da se to tada nije usvojilo. Sada treba ‘stati na loptu’ i ponovno o svemu raspraviti. Bilo bi najbolje da vijeće postigne zajednički dogovor i donesemo odluku kojom će biti zadovoljni i naši stanovnici – smatra vijećnik, ujedno i veterinar Davor Požega.

Ključne riječi

Komentara 3

DD
duh.duh.loptica
18:30 08.01.2014.

Kao vlasnik pasa smatram da je odluka ne demokratska,znam da su pojedinci svojim društvenim statusom utjecali na promjenu odluke na našu štetu a u svoju korist, ako peticijom ne dođemo do povoljnog ishoda putem pravosuđa sigurno hoćemo a u tom slučaju neka imena neće izostati . Teško je demantirati bilo što u životu jer uvijek onaj prvi dojam ljudima zvoni u ušima, a nas niko nije pitao da li je to stvarno tako , kad je osvanuo članak u novinama kojim je u negativnom smislu prikazana slika nas vlasnika pasa javnost dobija loš dojam o ljudima koji imaju pse i mačke , zato želim reći da se mi moramo braniti od nečega što nam je nametnuto a neistinito.

DD
duh.duh.loptica
18:34 08.01.2014.

Zaboravio sam reći Sanji51 ,niko ti ne brani da udomiš djecu ,a što je nama bolje o tom se ne brini.

NO
novkovka
09:00 07.01.2014.

nemam niša protiv životinja,ali šta je previše je previše.čemu 4 i više pasa??bilo bi bolje da udome 4 i više napuštene djece.dovoljno je imati 1 životinju(psa ili mačku) u kući.potrbniji je dom djeci.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije