Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vinkovci

Ako Grad ne pronađe adekvatni prostor, Arhiv seli u Vukovar

Damir Rimac
Patrik Macek/PIXSELL
17.01.2014.
u 22:02

Rimac je postavio ovo pitanje jer se u Vinkovcima priča kako je najavljeno premještanje arhivske građe iz Vinkovaca u Vukovar što je u gradu na Bosutu primljeno s negodovanjem

Saborski zastupnik SDP-a Damir Rimac dobio je odgovor od ministrice kulture, Andree Zlatar Violić, koju je upitao sprema li se premještanje građe iz Sabirnog arhivskog centra Vinkovci u Vukovar gdje je ustrojen Državni arhiv, ali prostor još nije uređen.

Rimac je postavio ovo pitanje jer se u Vinkovcima priča kako je najavljeno premještanje arhivske građe iz Vinkovaca u Vukovar što je u gradu na Bosutu primljeno s negodovanjem. Vinkovčani kao argument za ostanak arhive u Vinkovcima navode kako je Sabirni arhivski centar osnovan prije 25 godina i prikupio je vrijednu arhivsku građu od 1 800 dužnih metara i najvećim najvećim dijelom, 1 300 dužnih metara, odnosi se na Vinkovce.

- Dajem potporu nastojanjima da Sabirni centar ostane u Vinkovcima, a arhivska građa će biti premještena u Vukovar u Državni arhiv ako gradska vlast ne pronađe adekvatan prostor gdje će se građa smjestiti jer sadašnji prostor je potpuno neuvjetan, a i nisu riješeni vlasnički odnosi. Ministrica Zlatar je u svom odgovoru navela kako opravdanost ostanka mogućeg arhivskog spremišta u Vinkovcima ovisi isključivo od interesu lokalne sredine koja mora osigurati adekvatan prostor. U tom slučaju Ministarstvo kulture bi uvažavajući povijesni i kulturni identitet Vinkovaca sigurno razmotrilo mogućnost postojanja Sabirnog centra. Valja podsjetiti, a to je u odgovoru navela i ministrica kulture jer to nalaže Zakon o arhivskom gradivu i arhivima, prostor za rad i spremišni prostor područnog državnog arhiva osiguravaju gradovi u kojima arhiv ima sjedište, a opremu im osigurava Republika Hrvatska. Mislim da je idealan prostor za ovu namjenu zgrada "Mađarske škole" koja je u vlasništvu države i Grad bi ju trebao zatražiti, a tu bi se mogla smjestiti i Visoka informatička škola koja se osniva u Vinkovcima - rekao je Rimac.

Podsjetio je kako i u drugim županijama ima slučajeva da je u sjedištu županije Državni arhiv, ali u drugim mjestima su Sabirni arhivski centri pa bi tako, drži Rimac, moglo biti i u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Obećao je da će on lobirati za novac za uređenje prostora kojega mora osigurati Grad Vinkovci.

>> Vinkovci se protive ukidanju Arhiva i preseljenju građe u Vukovar

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije