Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISPRIKE I OBEĆANJA

Akio Toyoda u unakrsnoj vatri demokrata i republikanaca

Akio Toyoda pred kongresnom komisijom
Reuters
24.02.2010.
u 23:09

Unuk osnivača Toyote je pred članovima američkog Kongresa ponovio isprike i izdržao paljbu vrlo neprijatnih pitanja kongresnika iz obje stranke

Nakon opširnih isprika čelnika Toyote, koji je govor čitao na engleskom ali na pitanja odgovarao preko prevoditelja (njegov doglavnik Yoshimi Inaba, zadužen za američke operacije Toyote, odgovarao je na engleskom), bojni kongresnici dotakli su se u svojim pitanjima neprijatnih istina oko Toyotinog opoziva oko 8.5 milijuna vozila.

- Jedna je stvar reći da vam je žao. Ali druga je kad se čini uvijek iznova da izjavljujete da su problemi u procesu rješavanja, a izgleda kao da se ne rješavaju. Zašto bi Amerikanci svoj teško zarađeni novac u ovim ekonomskim teškoćama davali za Toyote? - pitao je Elijah Cummings, demokrat iz Marylanda.

- Toliko je ozljeda i štete naneseno nedužnim Amerikancima koji su, poput mene, odrasli u ozračju zbog kojeg smo imali ogromno povjerenje u sve označeno "Made in Japan". To je bilo najpouzdanije. Vi ste narušili taj način razmišljanja i naš sustav će vas prozvati da platite za to – rekao je Paul Kanjorski, demokrat iz Pennslvanije.

Najoštriji je bio John Mica, republikanac s Floride, koji je rekao da je došao "vrlo sramotan dan" i za Toyotu i za američke agencije za sigurnost na cestama. Rekao je da ga je sram zbog američkih prodavača Toyota i tisuća marljivih Amerikanaca u Toyotinim tvornicama širom SAD. Mica je mahao internim Toyotinim dokumentom iz 2009. u kojem se hvali Toyotina "pobjeda" i postizanje dogovora s američkom vladom o ograničenom povlačenju zbog problema s podnim prostirkama; tim dogovorom je tvrtka uštedila 100 milijuna dolara.

Da je vrag odnio šalu i da se reputacija mora čuvati pod svaku cijenu, a takve uštede više ne dolaze u obzir, u Toyoti su i bez kongresničkog "rešetanja" shvatili. Akio Toyoda je osobno obećao da će svakom kupcu opozvani auto biti pokupljen kod kuće i dostavljen natrag na kuću, da će sve transportne troškove koje su kupci imali Toyota nadoknaditi, i da će svi kupci auta koji moraju na popravak tijekom tog popravka voziti rent-a-car o Toyotinom trošku.

- Moje ime je na svakom od tih automobila. Imate moju osobnu riječ da će Toyota žestoko i neumorno raditi na tome da povrati povjerenje naših mušterija – rekao je unuk osnivača tvrtke na početku svojeg izlaganja.

(Inače, ako ste se pitali zašto se obitelj zove Toyoda, a auto Toyota, odgovor je u japanskoj religiji; ideogram za "Toyodu" piše se s deset poteza kistom, što je nesretan broj, a za "Toyotu" s osam, što je sretan broj u budističkoj numerologiji.)

Komentara 8

JA
jankoprekobrda
23:36 24.02.2010.

A zasto cijeli svijet mora trpijeti i placati terorizam amerikenjaca???? Nitko ih nije silio da kupuju Toyote ali su to u tom trenu vidjeli kao povoljnu opciju po cijeni kvaliteti i sigurnosti i prema tome neka zacepe gubicu ti amer kenjci

OB
-obrisani-
00:21 25.02.2010.

Vozim toyotu i vozicu je,neunistiva je,samo gorivo i gume,super tehnika!

HE
helou
17:37 27.03.2010.

samo toyota nista manje od toyote...358 000 km bez ijednog kvara...redovito servisirati i to je to.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije