Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pretpromocija dokumentarca

Akcije u kojima je oslobođeno pet puta više teritorija nego u Bljesku: 'To su bili zaista teški i dramatični trenuci'

Foto: Alfa Radio
1/7
29.09.2023.
u 12:56

Četvrta epizoda serijala izabrana je prigodno zbog proslave Dana Grada Bjelovara, a u njoj je rekonstruirana akcija Bilogora - oslobađanje grada od okupatorske jugo vojske

U punoj dvorani Kulturnog i multimedijskog centra Bjelovar održana je u četvrtak, 28. rujna 2023. promocija dokumentarnog serijala "Otkos, Orkan, Papuk – Propast projekta Velike Srbije" autora Miljenka Manjkasa. Riječ je o prvom sveobuhvatnom dokumentarnom projektu o prvim oslobodilačkim operacijama u Domovinskom ratu koje su zanemarivane i prešućivane unatoč iznimnoj povijesnoj važnosti, a tijekom promocije prikazane su dvije od ukupno sedam snimljenih epizoda.

Četvrta epizoda serijala izabrana je prigodno zbog proslave Dana Grada Bjelovara, a u njoj je rekonstruirana akcija Bilogora - oslobađanje grada od okupatorske jugo vojske. Šesta epizoda detaljno prikazuje tijek akcija Otkos i Orkan, te početak operacije Papuk.

U vojnim operacijama koje se tematiziraju u ovom dokumentarnom serijalu oslobođeno je gotovo pet puta više okupiranog teritorija nego u Bljesku, a pri tome je poginulo deset puta više branitelja nego u Bljesku. Upravo su branitelji koji su sudjelovali u tim operacijama slomili kralježnicu Miloševićevom snu o Velikoj Srbiji, odredivši tim prvim pobjedama daljnji tijek Domovinskog rata, te otvorivši put prema konačnoj hrvatskoj pobjedi.

Serijal "Otkos, Orkan, Papuk" okupio je većinu najvažnijih sudionika tih ratnih zbivanja koji su najdetaljnije do sada opisali što se točno događalo u zapadnoj Slavoniji u jesen i ranu zimu 1991. godine.

"Vratili smo se na početak stvaranja naše domovine"

Scenarist i redatelj Miljenko Manjkas kazao je film radio najiskrenije trgajući za istinom, ali i da uvijek bude onih koji imaju svoj kut gledanja. "Naša logika je bila da idemo od vrha tako da smo tražili sve živuće zapovjednike, a kada smo došli do postrojbi koje su bile operativne, onda smo tražili njihove zapovjednike. To je pravilo kojeg se držim i mislim da je to najbolji put", rekao je Manjkas.
Pretpremijeri su nazočili i potpredsjednik Vlade RH, ministar branitelja Tomo Medved i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić, bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak i brojni drugi uzvanici te aktivni i umirovljeni predstavnici Hrvatske vojske i policije.

"Vratili smo se na početak stvaranja naše domovine, to su bili zaista teški i dramatični trenuci kada se nije znalo kako će sve na kraju završiti. Čuli smo živa svjedočanstva i ovo su zaista operacije koje su nedovoljno poznate hrvatskoj javnosti. Mislim da je jako važno da se afirmiraju jer tu je bio početak slamanja projekta velike Srbije. Sve je prikazano vrlo realno i vidi se da su tu i dalje različiti pogledi, ali bez obzira na polemike trebamo iskazati poštovanje svima onima koji dali svoj život za domovinu i koji su konačno doveli do toga da imamo svoju domovinu samostalnu suverenu demokratsku Republiku Hrvatsku", istaknuo je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

VEZANI ČLANCI:

Potpredsjednik Medved čestitao je autoru i njegovu timu te se prisjetio koliko je značajno bilo oslobađanje bjelovarske vojarne.
"Film treba promatrati u širem kontekstu onoga što se tada događalo u Hrvatskoj, to je vrlo kompleksno razdoblje i najizazovnije u hrvatskoj povijesti. U to vrijeme bio sam u Vareši kod Okučana, tih dana zaustavili smo banjalučki korpus u pokušaju prelaska preko Save. Prva sredstva tada dolaze nam iz Bjelovara i pomažu nam u pripremi onoga što će uslijediti mjesec dana kasnije, a to je prekretnica na zapadnoslavonskom bojištu u svjetlu oslobađanja tada privremeno okupiranih teritorija", naglasio je Medved.

Bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak izrazio je žaljenje što je trebalo više od 30 godina za ovakav dokumentarni serijal.
"Drago mi je što je Grad Bjelovar financijski podržao ovaj projekt jer za 50 godina imat ćemo, zahvaljujući ovom serijalu, žive sudionike koji su ostali sa svojim iskazima. Svi znamo kolika je bila uloga Bjelovara u Domovinskom ratu i koliko je značila za ukupnu obranu Hrvatske", poručio je Hrebak.

Producentica Danijela Vusić poručila je da se nada da će se serijal od sedam emisija uskoro moći vidjeti i na Hrvatskoj televiziji te dodala da je bio možda i zadnji trenutak da se napravi ovakav serijal s obzirom da neki od sugovornika iz filma više nisu s nama, poput generala Đure Dečaka i brigadira Stjepana Ivanića.
 

VIDEO Povlače se lakovi za nokte, šljokice, sjajila: Trgovci pripremaju velike rasprodaje

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije