Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
22.12.2017. u 12:25

Činjenica da će se dugovi Konzuma pretvarati u udjele izvor je nezadovoljstva

Je li teatralni ispad prokuristice Kraša Marice Vidaković označio kraj idiličnog odnosa dijela Agrokorovih vjerovnika i izvanredne uprave na čelu s Antom Ramljakom, kakvim se dosad činio? Činjenica je da je javnim uništenjem papira na kojem je bio ispisan nacrt nagodbe zabilježen prvi veći sukob između te dvije skupine u pokušaju konačnog dogovora.

Međutim, pravo je pitanje koji su motivi na pobunu nagnali moćnu Kraševu prokuristicu, koja se u posljednjih šest mjeseci profilirala kao svojevrsni frontman skupine velikih Agrokorovih dobavljača, iako je formalni predsjednik udruge koju sačinjava ta skupina prehrambenih kompanija Marin Pucar iz Podravke. To više, tvrde upućeni, što je dan prije privremeno vijeće vjerovnika u kojem sjedi Vidaković dalo podršku Ramljakovu planu.

Prema arhitekturi nagodbe, kako su je osmislili Ramljakovi savjetnici, jasno je da potraživanja vezana uz financijske mjenice, što je povod jučerašnjem sukobu, neće biti podmirena u iznosu od 70 posto vrijednosti, kako su se nadali dobavljači. Štoviše, dug po financijskim mjenicama spada u neosigurane tražbine pa Ramljakov plan one prehrambene kompanije koje su izdavale takve mjenice stavlja pri dno naplatnog razreda.

Osim toga, potraživanja proizašla iz mjenica smatraju se Konzumovim dugom, a imovina te kompanije najviše je „ošišana“ u revizijskom izvješću PwC-a. Shodno tome, činjenica da će se u konačnici dugovi Konzuma pretvarati u vlasničke udjele dobavljača jasan je izvor nezadovoljstva. Međutim, dobavljači na čelu s Maricom Vidaković znaju da im se u dosadašnjem procesu u više navrata išlo na ruku s opravdanim ciljem očuvanja domaće prehrambene industrije. Sada je jasno da će i oni morati podnijeti dio tereta konsolidacije Agrokora, shodno riziku koji su preuzimali kada su prikriveno – putem financijskih mjenica – financirali Agrokor.

Agrokor: Kronologija krize koja je obilježila 2017.:

Marica Vidaković poderala nacrt plana nagodbe za Agrokor
1/14

Komentara 8

ST
stefj
13:09 22.12.2017.

Možda pomalo dođe iz pozadine u glavu - svi će ovdje izgubiti, osim onih koji su dali novce u zadnjoj tranši. Sve što se radilo, radilo se da se spriječi kolaps cijelog sustava... Kraš, Frank i slični imaju veliki problem jer je većina njihovih potraživanja u Konzumu, ali i veći dio njihovog plasmana na tržište. Ako prekinu dostavu robe, kao što se prijete, mogu odmah staviti ključ u bravu, ne samo da će uništiti sebe, nego i sve ostale. A i nije im neka ideja da uzmu drugima da bi namirili sebe... Opet, političari tipa Vrdoljak bi trebali malo paziti što pričaju, nije sad isto kao kad je bio u oporbi. Ako bude i dalje bulaznio da je LEX Agrokor napravljen da zaštiti domaću industriju, može odmah potpisati sve presude u korist Sperbanke i sličnih.

FD
FD123
14:09 22.12.2017.

domaca industrija je dosada bila zastiteca a sada krece legalne stvari i nek gospoda pogleda sto znaci "haircut" kako je izrekla neki dan

JE
jelic
05:54 23.12.2017.

Zašto bi dobavljači preuzimali bilo kakav teret lošeg poslovanja?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije