Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Maras o Agrokoru:

'To je sramota. Andrej Plenković već tri dana šuti, ne reagira'

Gordan Maras
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
02.02.2018.
u 12:13

Borić: Privatizacija HPB nije provedena, ali su savjetnici plaćeni

Saborski zastupnik SDP-a Gordan Maras poručio je danas kako su "maske pale" te je postalo razvidno da Vladi Andreja Plenkovića, kada se donosio lex Agrokor, nisu na srcu bili ni radnici, ni hrvatsko gospodarstvo, niti domaći dobavljači, a HDZ-ov Josip Borić uzvratio je kako je lex Agrokor donesen upravo da se postigne nagodba, Agrokor restrukturira i da "priča" završi najbolje za one kojima je to najvažnije, a to su zaposleni, dobavljači, OPG-ovi.

Maras: Skupina koja je trebala dobiti milijunske honorare...

"Tu je bila skupina koja je trebala ući u Agrokor i koja je tamo trebala dobiti basnoslovne milijunske honorare i obogatiti se na krizi koja je zatekla Hrvatsku", rekao je Maras nakon stanke koju je zatražio u Saboru.

Podsjetio je kako je 6. travnja donesen lex Agrokor, 10. travnja imenovan je Ante Ramljak, 12. travnja Ramljak je objavio tko su mu savjetnici. "On ih je odabrao: Alter Capital; Texo Management koji je njegova bivša i firma njegova partnera; odvjetničko društvo Šavorić i partneri i Laco agencija za odnose s javnošću, koja je u to vrijeme radila za ministricu Dalić, odnosno Ministarstvo gospodarstva", naglasio je Maras.

Gordan Maras
1/14

Tek nakon toga, kazao je, odabrani su savjetnici za restrukturiranja velike međunarodne tvrtke i 25. travnja AlixPartners dobiva posao i postaju partneri u restrukturiranju Agrokora.

"Sad se doznaje da je AlixPartners odabrao upravo ove podizvođače, Alter Capital, Texo Management, Šavorić i Laco kao domaće stručnjake i počeo im isplaćivati milijunske honorare. Tjedni honorar Alter Capitala i Texo Managementa iznosi 250 tisuća kuna, odnosno mjesečno milijun kuna", naglasio je.

To su, kaže, tvrtke pouzdanici koje su odabrali Dalić i Ramljak. "Postavlja se pitanje jesu li sugerirali AlixPartnersu da uzme te tvrtke, zbog čega su toliki honorari, zašto te tvrtke nisu prije ostvarivale takve honorare? Texo Management po javno dostupnim izvješćima i 2015. i 2016. ima višestruko niže prihode od onog što će ostvariti od posla s Agrokorom", upozorava Maras.

...radnici u SuperKonzumu zarade onoliko koliko Texo Management tjedno

Samo od posla s Agrokorom kaže, Texo Management zaradit će 10 milijuna kuna, a taj mu je posao, ističe, dao Ante Ramljak uz pokroviteljstvo Martine Dalić. "To je isti klub ljudi i to se vidi po tome da su odabrani prije nego što je odabran partner koji izvana radi restrukturiranje. Oni su te ljude izabrali i prije nego su Amerikanci ušli u posao i nisu Amerikanci bili ti koji su autonomno slučajno odabrali baš te tvrtke koje su odabrali Dalić i Ramljak", poručio je.

U tom kontekstu istaknuo je kako radnici u jednom SuperKonzumu zarade onoliko koliko u jednom tjednu Texo Management.

"To je sramota. Andrej Plenković već tri dana šuti, ne reagira, očito to pokriva, stoji iza toga i on je omogućio Martini Dalić i Anti Ramljaku da svoje ljude bogato nagrade", poručio je SDP-ovac Maras.

Borić: Privatizacija HPB-a nije provedena, ali su savjetnici plaćeni

Borić uzvraća kako se u vremenu kad očito nedostaje tema, pronađu motivi da se nešto unutar tog sustava drukčije tumači.

"Ni HDZ-u, ni meni osobno nije simpatično to što se dogodilo, no sa sigurnošću mogu reći da ni kuna poreznog obveznika nije ušla u Agrokor", uzvratio je na Marasove tvrdnje da Vladi nije bio motiv da se nešto sačuva, dovede kraju proces koji je mogao urušiti gospodarstvo, nego da su to neki pojedinci ili nekakve konzultantske kuće.

"Hoćemo ili kao političari arbitrirati unutar korporacija, vratiti se u vrijeme neke druge vlade koja je uzimala savjetnike koji nisu završavali posao, a plaćani su novcem poreznih obveznika?" zapitao je Borić spominjući monetizaciju cesta ili privatizaciju HPB-a koja nije provedena, ali su savjetnici plaćeni.

Pozvao je da se pusti da započeti proces završi, a odgovorni odgovaraju i Vladi i građanima i svojim zaposlenicima.

"Mislimo da ova priča ima priliku završiti dobro, to vjerujem jer smo od početka imali dobre namjere prema zaposlenima, dobavljačima, onima koji proizvode i koji to žele i dalje raditi", rekao je Borić.

Komentara 32

ST
stefj
13:17 02.02.2018.

Standardno, opet se oporba lovi na gluposti kao muhe na gov.o. Uopće nisam sumnjao da će oni prvi reagirati na novinske tekstove... A zapravo se love na razne spinove koje pojedini zainteresirani ubacuju u novine da bi si osigurali bolju poziciju u pregovorima. Radi se o velikoj lovi i puno, puno interesa, normalno da se koriste sva sredstva... Jako je interesantno kako oporbenjaci lako služe nečijim tuđim interesima, koliko je lako manipulirati njima. Skoro kao što velike korporacije koriste zelene za neke svoje ciljeve...

Avatar dpejakovic
dpejakovic
12:32 02.02.2018.

Smaras...

DR
droza
13:11 02.02.2018.

U članku je (namjerno ili nenamjerno) izostavljen podatak o tome da su u mandatu vlade Z.Milanovića savjetnici za provedbu privatizacije HPB-e plaćeni iznosom od 10 miliona kuna, novcem poreznih obveznika (našim novcem), a posao nije dovršen.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije