Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
liječnik:

Agenti mi dolaze svaki tjedan, nisu mi nudili novac, ali jesu kongres

Dražen Dedi, Farmal
Marko Jurinec/PIXSELL
14.11.2012.
u 09:05

"Evo, za tlak mi je na raspolaganju lizinopril od 20-ak proizvođača. Neki su skuplji, neki jeftiniji. Ja odlučujem koji ću propisati"

– Za ovakvu situaciju kriv je potpuni nered koji vlada pri određivanju lijekova u našim ambulantama. Mi bismo trebali imati strogi naputak da pacijentu možemo ponuditi samo najjeftiniji lijek s liste HZZO-a, a ako pacijent želi skuplji, mora platiti razliku – ustvrdio je jučer ludbreški liječnik opće prakse s višedesetljetnim iskustvom i pokazao na zaslon računala: – Evo, na raspolaganju mi je lizinopril, lijek protiv povišenog krvnog tlaka, od dvadesetak proizvođača. Neki su skuplji, neki jeftiniji. Ja odlučujem koji ću propisati. Ordinaciju mu "jednom do četiri puta tjedno" pohode agenti farmaceutskih kompanija i propagiraju svoje lijekove.

– Oni se služe svim dopuštenim i nedopuštenim metodama. To rade svi. Meni osobno nikad nisu ponudili novac ili darove, ali jesu odlaske na kongrese. Znate, nije isto ako je kongres u Zagrebu ili na Tahitiju – kaže ludbreški liječnik i iznosi još jednu kritiku na račun našeg zdravstvenog sustava: – Hrvatske liječnike educira isključivo farmaceutska industrija, a to se svodi na reklamiranje njihovih lijekova. Tvrdi kako Farmal ni u čemu nije iznimka među farmaceutskim kućama te kako ga je netko vjerojatno "uzeo na zub". Njegovo mišljenje dijele brojni Ludbrežani s kojima smo jučer razgovarali, pa i gradonačelnik Marijan Krobot.

– Farmal je najmanji i najmlađi, a što s ostalima? Ovo što se događa nije loše samo za tvrtku nego i za cijeli Ludbreg. Žao mi je prije svega zbog zaposlenih i njihove budućnosti – izjavio je on.

Farmal je jedna od najvećih tamošnjih tvrtki, ali Ludbrežani kažu kako se ponaša kao "država u državi" – gotovo nema kontakata s lokalnom zajednicom, ne sudjeluje u kulturnom ili sportskom životu, a šef uprave Dražen Dedi gotovo se nikad ne pojavljuje u javnosti.

U ludbreškom Domu zdravlja neslužbeno smo doznali kako zasad nije priveden nijedan tamošnji liječnik, a pacijenti s kojima smo razgovarali kažu kako nisu primijetili da bi liječnici favorizirali Farmalove lijekove.

– Mene moj doktor pita koji hoću da mi propiše – rekla nam je pacijentica Milka Brunčić.

>> Privest će 350 liječnika, postupno, da se ne uruši sustav

Ključne riječi

Komentara 10

JA
james49
09:48 14.11.2012.

Kao što je rekao ministar Ostojić: ''Mito je karakteristika osobe''

MB
mu-barak
10:23 14.11.2012.

apropos, jedno pitanje, šta ti radiš u životu? koja je tvoja sprema? koliko si se školovao? koliko si uložio u svoje školovanje? Nadam se da si barem završio fakultet (ne oviše i visoke škole), nadam se da je bilo u roku, bez padanja godina, nadam se da si morao volontirati kao obvezni dio svog staža, nadam se da su tvoji roditelji morali odvajati za tvoje školovanje. Jer s kolikom arogancijom zaključuješ o cijelom jednom sektoru, e nadam se da imaš bar neko pokriće.

AP
apropos
09:37 14.11.2012.

slika i prilika našeg zdravstva: kupe ispite na fakultetu, farmaceutska mafija im diktira ljekove. Čudo da iko od pacijenata preživi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije