Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AFERA SPICE

Afera Spice: Sanader posljednji Polančecov svjedok, 56 pozvanih

polančec, sanader
Foto: Arhiva VL-a
1/7
04.06.2010.
u 00:30

Obrana kani predložiti USKOK-u ispitivanje i svih svojih svjedoka.

Bivši premijer Ivo Sanader pozvan je da svjedoči pred obranom šestorice menadžera te bivšeg potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva Damira Polančeca, uhićenih u sklopu istrage o milijunskim malverzacijama Podravkinim dionicama.

Ispitivanja u HOK-u
Odvjetnici osumnjičenih ovih su se dana složili o konačnom broju svojih svjedoka te je sastavljen popis od 56 prilično zvučnih imena. Ispitivanja bi trebala započeti u prostorijama Hrvatske odvjetničke komore za desetak dana. Trajat će do polovice srpnja te se poslije ljetne stanke nastavljaju u rujnu, kada bi se pred odvjetnicima obrane, na samom kraju saslušanja, trebao pojaviti i Ivo Sanader. Bivši je premijer pozvan za svjedoka jer njegovo ime, neslužbeno doznajemo, u svome iskazu navodi prvoosumnjičeni Darko Marinac, nekadašnji šef Podravkine uprave. Marinac je, doznajemo, prije iznoseći svoju obranu tijekom istrage tvrdio da je u telefonskom razgovoru, pošto se operacija Spice prilično zahuktala, obavijestio tadašnjeg predsjednika Vlade Ivu Sanadera o situaciji u Podravki te da joj prijeti neprijateljsko preuzimanje.

Isti dan kada bi se pred odvjetnicima trebao pojaviti Ivo Sanader, pozvan je i bivši glasnogovornik Vlade Ratko Maček. Obrana osumnjičenih podravkaša kani predložiti USKOK-u saslušanje i svojih svjedoka. Uz bivšeg premijera, pozvan je i šef HSS-a Josip Friščić te gradonačelnik Koprivnice Zvonimir Mršić. On je, doznajemo, zatražio odgodu navodeći da je na dan kada je po rasporedu za saslušanje spriječen drugim obvezama. Među svjedocima su i bankari Božo Prka, Franjo Luković, Igor Čičak te Čedo Maletić. Treba biti saslušano bivše i sadašnje vodstvo Podravke te su zbog toga pozvani Mladen Vedriš, Miroslav Vitković, Ksenija Horvat, Darko Tipurić, Lidija Kljajić, Marin Pucar, Milan Artuković, Goran Gazivoda, Goran Markulin, Dragan Habdija, Dijana Jendrašinkin... Na popisu svjedoka i varaždinski je odvjetnik Oleg Uskoković, prvi direktor tvrtke Fima Ami, koji je svoje spoznaje o transakcijama između Podravke i Merrill Lyncha iznio i pred istražiteljima USKOK-a.

Opisao nastanak suradnje
Detaljno je opisao kako je nastala suradnja s Merrill Lynchom, navodeći da je Fima Ami osnovana na Malti radi prebacivanja dionica Podravke. Najključniji dio njegova iskaza odnosi se na tzv. margin callove koje je Fima Ami bila dužna isplaćivati Merrill Lynchu padne li vrijednost dionica Podravke, koje su bile zalog za kredit Fimi.

Komentara 53

OP
opetja
01:31 04.06.2010.

kad su se mogli dogovorit prije ,valjda će i sad..................................

BK
bez_komentara_2
01:43 04.06.2010.

Kad se sjetim onih devedesetih,onog prokletog rata i napačenog i krvavog Vukovara,kad se sjetim onih snimki sa tv-a gdje se Hrvatska rušila,gdje je Hrvatska krvarila,kad se sjetim nekih svojih prijatelja i trenutka kad su saznali da im se otac neće vratiti,kad se sjetim onih poziva koje sam čekao od oca da se javi,jer ako ne nazove najvjerovatnije je mrtav........ I tad je došlo oslobađanje Hrvatske i vjera u budućnost,ali ne zadugo! Afere,afere sad da ih ne nabrajam,prodaje,kriminal,korupcija-još jedna trauma Hrvatskog naroda! Al smo sretan narod,politika i pristaše tj podobnici unište ovu državu,sve pokradoše i unište,a mi šutimo i dozvolimo. Da li se kad pitate,ako vi nemate budućnost,hoće li je imati vaša djeca? PONOSAN ŠTO SAM HRVAT (da samo kad je u pitanju sport)

I3
ivica-39
15:23 08.06.2010.

dok god takovi kao što je šeks, sanader, jaca is. imaju pravo obnašati bilo koje funkcije u Hrvatskoj, nema napredka. Sve je više jasno u svijetu što je liberalni kapitalizam, a kod nas još gorje, čapanje bez kriterija. Prednjačio je hdz i bivši komunisti, a narod i branitelji su se borili za Hrvatsku i mislili kako je to obranbeni rat. Neka vlada nametne porez na ratne profitere, bit će i prihoda u proračunu, ali i psihički će narod prihvatiti Hrvatsku kao tvorevinu, koju su Hrvati htjeli. Tko je protiv takovih kriterija dokazuje kako je domovinski i građanski rat- rat balkanske mafije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije