Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVE JE POČELO UHIĆENJEM SANADERA

Afera Fimi media: Stanka traje već godinu dana

Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
1/3
28.08.2019.
u 12:58

Sve je počelo uhićenjem Ive Sanadera u Austriji 2010. godine, a afera se dosad razgranala u još desetak postupaka

Kada je u prosincu 2010. bivši premijer Ivo Sanader uhićen u Austriji, bio je to početak pravosudne priče koja nije okončana sve do danas. Jer Sanader je uhićen zbog afere Fimi media, koja je javnosti razotkrila kako su državna poduzeća poslužila kao bankomati za izvlačenje novca kojim su se financirali crni fondovi HDZ-a.

Fiktivni poslovi

Kako se istraga protiv Sanadera, Nevenke Jurak, Mladena Barišića, Ratka Mačeka, Branke Pavošević i HDZ-a zahuktavala, u javnost su dospijevali sve nevjerojatniji detalji. Doznalo se da su državne tvrtke morale poslovati s Fimi medijom te da su neki poslovi bili fiktivni.

Novac koji je izvlačen iz državnih tvrtki korišten je za kupnju pojedinih medija, plaćanje pjevačima da pjevaju ili ne pjevaju, za financiranje Sanaderove megalomanije i HDZ-ovih crnih fondova. U konačnici je cijela priča, kojom je, prema tvrdnjama USKOK-a, proračun oštećen za oko 70 milijuna kuna, završila optužnicom koja broji oko 500 stranica te suđenjem koje je počelo u travnju 2012.

Nepravomoćna osuđujuća presuda, kojom je Sanader bio osuđen na devet godina zatvora, a HDZ novčano kažnjen s pet milijuna kuna, donesena je u ožujku 2013. No Vrhovni sud je cijelu osuđujuću presudu ukinuo u studenome 2015., naloživši novo suđenje, koje je pred izmijenjenim vijećem zagrebačkog Županijskog suda počelo u lipnju 2016.

Na početku tog suđenja svi su optuženici kazali da nisu krivi, a suđenje, tijekom kojeg je saslušano više od 100 svjedoka, još traje. Kada bi moglo biti okončano, poprilično je neizvjesno jer se u tom predmetu već više od godinu dana ne događa doslovno ništa. Razlog tome je teško zdravstveno stanje Nevenke Jurak, koje sud provjerava svaka tri mjeseca. Tada se održi ročište na kojem medicinski vještak konstatira da ona nije sposobna za suđenje, nakon čega uslijedi stanka od dodatna tri mjeseca. Stvari će se tako odvijati do trenutka dok N. Jurak ne bude zdravstveno sposobna ili dok netko ne predloži razdvajanje postupka u odnosu na nju, što je malo izvjesno.

Postupci u različitim fazama

U međuvremenu, priča o Fimi mediji dobila je bezbroj nastavaka jer je tužiteljstvo podiglo 10-ak optužnica protiv bivših ministara ili čelnih ljudi državnih tvrtki koji su poslovali s Fimi medijom. Ti postupci su u različitim fazama; neki su okončani, neka suđenja još traju, a neka još nisu ni počela.

Prvi okončani postupak bio je onaj protiv Darka Beuka, bivšeg čelnog čovjeka Hrvatskih šuma, koji je priznao krivnju te se nagodio s USKOK-om. Beuk je u svibnju 2012. uvjetno osuđen na 11 mjeseci zatvora uz rok kušnje od pet godina, što znači da mu je uvjet već istekao.

Više sreće od njega imali su Vinko Mladineo i Ivica Kirin. Prvi je bio direktor Fonda za zaštitu okoliša, kojeg se teretilo da je poslovima sklopljenim s Fimi medijom Fond oštetio za 1,2 milijuna kuna, dok je drugi bio ministar unutarnjih poslova, optužen za zloporabu “tešku” oko 7 milijuna kuna. Obojica su oslobođena optužbi, Mladineo u listopadu 2018., a Kirin neki dan. Sud u oba slučaja nije utvrdio da su u poslovanju s Fimi medijom oštetili Fond, odnosno MUP, a obje presude su nepravomoćne.

Zbog poslova s Fimi medijom osuđen je i Josip Sapunar, bivši čelnik HAC-a, koji je dobio djelomičnu uvjetnu kaznu te je morao vratiti 7,7 milijuna kuna. Optužen je i Božidar Kalmeta, još jedan bivši HDZ-ov ministar. Terete ga za štetu od oko 600.000 kuna, a nepravomoćna presuda vjerojatno bi mogla biti donesena do kraja godine. Početak suđenja još čeka Vesna Bakran, bivša čelnica Hrvatske lutrije, Dubravko Tkalčić, bivši generalni direktor JANAF-a, a traju suđenja Branku Radoševiću iz CROSCO-a te Anti Todoriću iz STSI-ja. Stoga, po svemu sudeći, priča o Fimi mediji neće skoro biti pravosudno okončana.

Pogledajte i video: Ivo Sanader: Ovo je jedan od najbezveznijih predmeta

Komentara 6

AV
Avaz
13:06 28.08.2019.

Vrijeme za nova hapšenje a još nema pravomoćne presude iz 2010 g. Neovisno pravosuđe.

Avatar anlaser
anlaser
13:06 28.08.2019.

Sve je počelo krađom i lopovlukom .....

AV
Avaz
13:07 28.08.2019.

Pa šta je s milijanom i plenkijem nešto se pošutila oba. Ko će koga hapsiti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije