Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Helmut Schmidt:

'A. Merkel sama je kriva za to što je Europljani uspoređuju s Hitlerom'

'German Chancellor Angela Merkel is pictured by photographers as she arrives to address holds her traditional annual summer press  conference in Berlin on July 22, 2011, one day after the eurozone sum
Foto: 'JOHN MACDOUGALL'
1/3
28.09.2012.
u 19:41

Gostujući u jednoj od najgledanijih njemačkih televizijskih emisija kod Maybrit Illner, Schmidt se sučelio s njemačkim predsjednikom Joachimom Gauckom (72) i žestoko napao kancelarku

Bivši kancelar Helmut Schmidt šokirao je njemačku javnost kada je u četvrtak navečer gostujući u TV-emisiji na drugom programu javne televizije ZDF zapalio četiri cigarete i izravnije od bilo koga napao europsku politiku kancelarke Angele Merkel. Vitalnog Schmidta, koji će 23. prosinca napuniti 94 godine, Nijemci su nedavno u anketi izabrali za osobu kojoj najviše vjeruju i cijene je, a u njemačkoj javnosti često ga nazivaju “natkancelar” i njegove se riječi slušaju s najvećom pažnjom. Gostujući u jednoj od najgledanijih njemačkih televizijskih emisija kod Maybrit Illner (supruga Renéa Obermanna, šefa Deutsche Telekoma, koji je većinski vlasnik Hrvatskog telekoma), Schmidt se sučelio s njemačkim predsjednikom Joachimom Gauckom (72) i žestoko napao kancelarku koja sama snosi krivnju što je u Grčkoj, Španjolskoj, Portugalu... sve češće uspoređuju s Hitlerom.

>>Milanović nasmijao Merkel: EU je u pubertetu, zato je nespretan!

Nacionalegoizam

– Merkel je preveliki nacionalegoist i gotovo centralistički pokušava riješiti europsku krizu. Stoga je sama kriva što joj europske novine često na ruku stavljaju kukasti križ – kazao je Helmut Schmidt, mangupski ispuhujući kolutove dima cigarete prema prvom čovjeku Njemačke Joachimu Gaucku, koji je “gutao knedle”, jer je veliki poklonik kancelarkine politike. Upozorio je Schmidt da Njemačka što prije treba odustati od težnje da upravlja Europom.

– Dva su pokušaja bila da se Europom upravlja iz jednoga centra – prvi je bio Napoleonov, a drugi Adolfa Hitlera. Trećega neće biti. Nijemci moraju odustati od želje da postanu centar Europe – poručio je Schmidt.

Strah Europljana od njemačke dominacije opravdan je, smatra Schmidt, jer u njihovoj podsvijesti još živi sjećanje na Drugi svjetski rat kada je Njemačka zavladala cijelim kontinentom.

>>Soroš Nijemcima: Ili odustanite od štednji, ili vi izađite iz eurozone!

– Mi Nijemci moramo biti najodgovorniji prema Europi jer smo ubili šest milijuna Židova kao na tvorničkoj traci – kazao je Helmut Schmidt, socijaldemokrat koji je njemačkim kancelarom bio od 1974. do 1982. i pripisuju mu se najveće zasluge za europsku integracijsku politiku, koju je vodio s tadašnjim francuskim predsjednikom Valéryjem Giscardom d’Estaingom.

Veliki je problem, smatra Schmidt, što odluke u EU donosi svih 27 šefova država članica.

– Da 27 ljudi donosi odluke u Mercedesu, i Daimler Benz bi propao – kazao je Schmidt.

Prije nego što je postao kancelar, Helmut Schmidt bio je njemački ministar financija i poznat je kao veliki protivnik neoliberalnog kapitalizma, a žestoko se zalaže za nadzor financijskog sektora.

>>Optužila Angelu Merkel da se ponaša kao Don Corleone

“Zvjerski kapitalizam”

– Danas je na sceni zvjerski kapitalizam – kazao je Schmidt.

– Uz zvjerski kapitalizam postoje i zvjerski socijalizam, zvjerski islamizam te zvjerski feudalizam. Bitno je vratiti etiku u banke – odgovorio je Schmidtu predsjednik Gauck koji je teško dolazio do riječi. Udruga “Protiv pušenja” tužila je nedavno njemački prvi program ARD jer je Schmidt i ondje pušio. Tužili su TV-kuću “zbog prvorazredne reklame za duhansku industriju na javnoj televiziji, osobito jer se gledateljima sugerira da će pušeći živjeti tako dugo i biti vitalni kao Helmut Schmidt u 94. godini”. I ZDF sada očekuje tužbu, a jedan od komentara ispod teksta o nastupu koji je šokirao javnost glasi: “Schmidtu valjda dopuštaju da puši i u avionu, a vjerojatno zapali i pred svojim liječnikom.”

Komentara 61

AS
ante_slavonac
19:55 28.09.2012.

Bravoo.Tipični primjer čovijeka koji zna što želi i hoće .Ne mijenjati se kako v jetar puše.Pa to s pušenjem nije od jučer, to znaju svi, barem u Njemačkoj.Političar pravog kova a ne kao ovi naši peder-dame.

OB
-obrisani-
19:59 28.09.2012.

Wolfgang Schmidt je Aškenazi cionist i iz toga ugla treba gledati njegove izjave. On nije Njemac,nego pripadnik NWO i povlaštene kaste,koji žele imati Njemce kao svoje robove koji bi slijedećih 1000 godina trebali raditi za te parazite. Od Njemačke se očekuje da krpa sve dubioze i da bude politički patuljak koji će slušati naredbe iz Londona i Washingtona.Otuda i stalni cionistički povici i aludiranje na Hitlera ne bi li se Njemce stalno držalo u podređenom položaju.

OB
-obrisani-
19:51 28.09.2012.

usko bi se moglo očekivati da se moli alahu juče je izjavila da je islam postao deo Nemačke i apelovala je na građane da pokažu toleranciju prema muslimanima .. Dejan Lukić je bio u pravo kada je govorio da je da je Nemačka islamizirana .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije