Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hirošima
Povratak na članak

70. obljetnica bacanja prve atomske bombe: Abe pozvao na mir u svijetu

Bomba je ubila najmanje 140 tisuća ljudi u Hirošimi.

Komentari 14

SJ
Sve je uzalud
09:45 06.08.2015.

...za ovaj ratni zločin naravno nitko nije odgovarao...........gnjusan ratni zloćin.....

VL
BA
balkanas
00:19 07.08.2015.

amerikanci su trebali biti osudeni za ovaj genocid koji nitko nespominje

VL
Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
21:58 06.08.2015.

Američke "junačine". Pobili većinom civile, a onda im uzimali organe za istraživanja. Par dana kasnije u Nagasakiju su izvršili isti zločin. Danas su Američani "evoluirali"; plate vehabijama da koju i prave kaos.

VL
Avatar Sunčica
Sunčica
15:25 06.08.2015.

ne ponovilo se

VL
RA
ranko75
19:14 06.08.2015.

Gospodo, Japan je vec odavno kolonija SAD, kada su vrsili anketiranje o tome ko im je bacio atomsku bombu, veci dio ne zna ko im je bacio, vecina misli da su to uradili rusi, znaci do te mjere im je ispran mozak. I danas kada se obiljezava 70 godina, ne pominje se naziv drzave koja je to uradila, i americka lica prisustvuju samo pod tim uvjetom da se ne pominje njihova zemlja svojim nazivom.To je ta zapadna demokracija.

VL
MA
mainstream
21:55 06.08.2015.

Bomba je bačena ostalo je povijest. Ali kakva povijest? Kao i s mnogim stvarima, bez konsenzusa. Isprika bi trebala biti prva stvar i to bi bila dobra stvar od strane SAD-a, i to bi tek bio početak. No ankete pokazuju kako cca 60% stanovništva kaže da je opravdano i bilo je potrebno baciti bombe. No to ne iznenađuje jer građani u SAD-u nisu baš nešto posebno educirani s obzirom na status države koju drži (najrazvijenije i moćnije države u svijetu). ............................ A komentari na članak koji umanjuju žrtve (neutraliziraju, isto što rade i Japanske vlasti) i strašnu razornu snagu atomske bombe, s uspoređivanjem brojki, odnosno koliko su Japanci ubili negdje drugdje je strašno i opasno, a najmanje dobro za nove naraštaje da imaju pristup povijesti koja nije nepristrana. No slažem se da su Japanci (uglavnom političari) licemjerni ne samo zbog toga što su i oni pobili milione, nego što pozivaju na mir a istovremeno žele (opet političari no vjerojatno i vojna industrija, odnosno želja da imaju vlastitu vojnu silu bez pomoći SAD-a) reviziju poslijeratnog ustava koji zemlji brani izgradnju vojne sile. ........................ "Ustavne promjene nisu samo ambicija Abeove političke stranke, nego i dobrog dijela japanskog političkog establišmenta. Povijesna lekcija Drugog svjetskog rata i agresivnost zemalja koje ga okružuju bili su dugogodišnji argument protiv izgradnje žešćih vojno obrambenih snaga, ali postoji i drugi važan argument koji je kontrirao izgradnji jače vojne sile, a to je svakako ušteda novca koja nastaje prepuštanjem obrambenog zadatka SAD-u. Zašto bi japanski porezni obveznici plaćali za nešto što ujko Sam može financirati. ................... Abeova vlada je uslijed rastućih geopolitičkih napetosti već uspjela progurati povećanje vojnih troškova, preorijentirala vojno obrambenu strategiju na sukob s Kinom, te provodi kampanju kojim bi se neutralizirali ratni zločini počinjeni od strane japanske vojske za vrijeme japanskog militarizma u razdoblju od 1930. - 1945. godine. Prošlog srpnja Abe je potegnuo veliki potez prema smanjivanju značaja ustavnog članka 9. kada je najavio reinterpretaciju ustava prema sudjelovanju u "kolektivnoj samoobrani". To znači da bi Tokio mogao vojnom silom podržavati SAD i druge saveznike, čak i ako nije direktno ugrožen. Washington je dobro prihvatio najavu jer ona otvara put prema većoj integraciji japanskih i američkih vojnih snaga kojih u Japanu ima 50 tisuća. ...................... Današnji Japan liberalna je demokracija koja u posljednjih sedamdeset godina nije ispalila niti jedan metak na drugu državu, a to je bio i jedan od glavnih faktora globalnog razvoja u tom periodu. Ako se uzme u obzir da je tehnološki Japan najrazvijenija zemlja na svijetu 'mirovni ustav' može se koristiti i kao argument onim glasovima koji nas pokušavaju uvjeriti da tehnološki razvoj dolazi kroz vojni razvoj. U ovom svjetlu to jednostavno nije točno. "

VL
Avatar mason
mason
19:48 06.08.2015.

Japanci su prvi napali Ameriku a ne Amerika Japan.Japanci su pobili milijun Kineza ,Korejanaca itd.Sve te zrtve su vrijedne spomena .Da nisu poceli ne bi ni dobili po repu.Ne ponovilo se.

VL
Avatar ivanvard
ivanvard
09:30 06.08.2015.

Malo su licemjerni japanci s obzirom da su u 2. svj. ratu samo u Nankingu pobili oko milijun kineza, većinom civila.

VL
Avatar gusjenica
gusjenica
08:12 06.08.2015.

Da li se ti japanci ikada, u bilo koje vrijeme, sjete žrtava u Kini, Indokini i drugdje za koje su oni direktni bezobzirni krivci ?? Ja se ne sjećam da sam to negdje vidio ili čuo. Ako netko zna neka napiše.

VL
Avatar jumanji
jumanji
10:08 06.08.2015.

sami su si krivi kaj im se dogodilo.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.