Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
istraživanje

53 posto Hrvata za uvođenje eura

Euro novac
Foto: DPA/PIXSELL
08.05.2015.
u 20:12

Prema istraživanju Eurobarometar koje je provedeno od 22. do 22. travnja, 53 posto Hrvata izjasnilo se da se slaže s uvođenjem eura u Hrvatskoj, a rezultat je sličan onome iz 2014. godine kada se s uvođenjem eura slagalo 55 posto građana

Europska komisija objavila je rezultate istraživanja Eurobarometar koje su proveli u državama koje trebaju ući u eurozonu. Istraživanje su proveli u sedam država, odnosno u Rumunjskoj, Mađarskoj, Bugarskoj i Hrvatskoj, čiji su građani za uvođenje eura, te u Češkoj, Švedskoj i Poljskoj čiji se građani protive ulasku u eurozonu, objavila je Europska komisija na svojim stranicama.

Naime, prema istraživanju koje je provedeno od 22. do 22. travnja, 53 posto Hrvata izjasnilo se da se slaže s uvođenjem eura u Hrvatskoj, a rezultat je sličan onome iz 2014. godine kada se s uvođenjem eura slagalo 55 posto građana.

Najviše se s uvođenjem eura u svoju državu slažu Rumunji gdje se 68 posto njih izjasnilo kako je za tu opciju. S uvođenjem eura slaže se i 60 posto Mađara te 55 posto Bugara.

S druge strane, najveći protivnici eura su Česi. Njih 70 posto ne želi euro u svojoj državi. U istraživanju su prvi puta sudjelovali i Šveđani, gdje je 66 posto građana protiv eura. Poljaci su također protiv ove valute s obzirom na to da se tako izjasnilo 53 posto građana.

Istraživanjem nisu bile obuhvaćene Danska i Ujedinjeno Kraljevstvo koje također nisu u eurozoni, ali su odlučile da neće uvoditi zajedničku valutu.

Iako je čak 81 posto ispitanika svih sedam zemalja reklo kako će se brzo prilagoditi novoj valuti, u Hrvatskoj 77 posto građana smatra kako naša država još nije spremna za tu veliku promjenu.

>> Juncker: Hrvatska može biti spremna za euro najranije 2020.

Komentara 24

SP
Spidulek
21:30 08.05.2015.

Je li netko rekao da uvođenje € nije besplatno i da sa današnjim zaduženjem uopće ne ispunjavamo uvjete. Poljaci su htjeli uvesti 2012 ali im nije bilo dozvoljeno zbog prevelikog zaduženja... Sad su izgleda došli k sebi...A mi kao obično guske u maglu.

NV
novo vriijeme
20:45 08.05.2015.

Šta građani znaju štop bi se dogodilo da se kuna zemjeni eurom Bili bi robovi eura po meni propale valute koju je Obama (svaka mu čast) sredio 20% u pola godine. Domaća valuta je garancija neovisnosti čak i za propaluu državu kao što je Hrvatska. Eto neće mi ni jedna banka oprostiti kredit nakon ovog bloga.

HY
Hygeia
20:33 08.05.2015.

Kad uvedete Euro,onda ni u konteneru nece biti vise nista , hrane ili flasa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije