Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVO GODIŠNJE DOBA

5 savjeta za vožnju u jesenskim uvjetima

jesen
Foto: Matija Topolovec/Pixsell
07.09.2016.
u 12:33

Magla i kiša samo su neki od izazova s kojima se vozači suočavaju za vrijeme jeseni

Dolazi jesen i drugačiji vremenski uvjeti. Novo godišnje doba donosi i nove/stare izazove na cesti, a mi vas podsjećamo na nekoliko stvari na koje morate paziti.  

1. Lišće

Na jesen pada lišće, to svi znaju. Problem je kada to lišće završi na cesti, pogotovo ako je mokro jer može stvoriti sklisku površinu, a može i prekriti važne oznake na cesti. Lišće usto ne mora  biti mokro da bi bilo opasno - pazite da ne parkirate na ili pokraj hrpe suhog lišća kako vam se auto ne bi zapalio. Požar može uzrokovati toplina vašeg automobila ili odbačeni opušak.

2. Kiša 

Kao i lišće, i kiše koje naizgled nikako da prestanu nezaobilazni su dio jeseni. Ne treba posebno naglašavati da kiša otežava upravljanje vozilom i nerijetko izaziva probleme u prometu. Provjerite rade li vam brisači dobro, a u vožnji povećajte razinu opreza. Tijekom kiše držite veći razmak između vozila, smanjite brzinu i izbjegavajte nagle pokrete.  

3. Magla

Magla je također jedna od obilježja ovog godišnjeg doba. I u ovom slučaju zbog smanjene vidljivosti držite veći razmak između vozila. Česta greška vozača tijekom vožnje u magli je upotreba dugih umjesto kratkih svjetala. Duga svjetla zapravo pogoršavaju uvjete jer se svjetlost odbija od magle. Imate li maglenke, nemojte ih zaboraviti isključiti nakon što magla prođe i više vam nisu potrebne jer ta svjetla često iritiraju i ometaju druge vozače.

4. Gume

Česte promjene vremena i temperature mogu uzrokovati širenje i skupljanje guma, što pak može dovesti do pada pritiska. Redovita provjera guma, koja se i inače savjetuje, u ovim je uvjetima posebno važna.

5. Sunce 

Sunce tijekom jeseni izlazi kasnije i zalazi ranije pa će vam svjetlost možda smetati više nego prije. Sunce između ostalog može otežati vidljivost svjetla na semaforu. Savjetuje se da uz sebe imate dobre sunčane naočale.

>> Prilagodite svoj stil vožnje zimskim uvjetima na cesti

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije