Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Četrnaesta Vlada RH

19 ministarstava, četiri ministrice, petorica zadržala resore

Andrej Pleković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
19.10.2016.
u 18:17

Ministarstvu zdravlja vraća se stari naziv Ministarstvo zdravstva, nazivu Ministarstva branitelja dodaje se riječ 'hrvatskih'

Hrvatska bi danas trebala dobiti novu, 14. Vladu.

S premijerom Andrejem Plenkovićem Vlada HDZ-a i Mosta imat će jedno ministarstvo manje od prošle, dakle 19. Ministarstvo poduzetništva više neće biti samostalno već se pripaja Ministarstvu gospodarstva, dok Ministarstvo zaštite okoliša jača jer dobiva i upravu za energetiku te sektor vodnoga gospodarstva.

Natalitet u fokusu

Jedna od većih promjena je Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku koje će voditi HDZ-ovka Nada Murganić.

To što je Ministarstvo socijale primarno postalo Ministarstvo demografije nije iznenađenje s obzirom na to da je starije stanovništvo i sve manje novorođene djece hrvatska realnost. Prvotna je ideja bila da se demografija izdvoji u središnji državni ured, ali je na kraju ipak odlučenoo da demografija dobije vlastito ministarstvo. I sam mandatar Andrej Plenković u Saboru je među razloge osnivanja novog ministarstva naveo nepovoljna demografska kretanja koja utječu na tržište rada, mirovinski sustav te neuravnotežen razvoj svih dijelova Hrvatske.

I dok je obitelji i socijali pridodana demografija, iz Ministarstva znanosti i obrazovanja otpao je sport, koji će biti na razini središnjeg državnog ureda. Inače, Vlada će dobiti još jedan središnji državni ured, i to za razvoj digitalnoga društva, čime se broj središnjih ureda povećava s četiri, koliko ih je bilo prije, na šest. Novost Vlade Andreja Plenkovića je i povratak naziva Ministarstvo hrvatskih branitelja, a i Ministarstvo zdravlja ubuduće će biti Ministarstvo zdravstva.

Nova će Vlada imati i četiri potpredsjednika, ukinuti su zamjenici ministara, a vraćeni su državni tajnici.

Povratak Martine Dalić

U Plenkovićevoj će Vladi biti četiri ministrice, i to Nina Obuljen koja je, unatoč protivljenjima, dobila resor kulture, Nada Murganić koja će voditi Ministarstvo demografije, obitelji, mladih i socijalne politike, Martina Dalić koja je u Vladi Jadranke Kosor bila ministrica financija, a sada dobiva resor gospodarstva, te Gabrijela Žalac, ministrica fondova EU i regionalnog razvoja.

Zanimljivo je i da će Plenkovićevu Vladu činiti petorica ministara koji su svoje resore imali i u Vladi Tomislava Karamarka. A to su Oleg Butković koji ostaje ministar prometa, Tomo Medved koji ostaje ministar branitelja, Zdravko Marić ostaje ministar financija, Lovro Kuščević ministar graditeljstva, a Tomislav Tolušić postaje ministar poljoprivrede.

Mostovci će voditi četiri ministarstva. Slaven Dobrović bit će ministar zaštite okoliša i energetike, Ante Šprlje ostaje ministar pravosuđa, Vlaho Orepić unutarnjih poslova, a Ivan Kovačić bit će ministar uprave te potpredsjednik Vlade. Ostali potpredsjednici Vlade bit će ministri Damir Krstičević i Davor Ivo 
Stier i ministrica Martina 
Dalić.

Ministarstvo gospodarstva, Martina Dalić

Ministarstvo ostaje bez važnog dijela resora – energetike pa će budućem ministru ostati samo problematične tvrtke, kojima često treba intervencija države, i mali poduzetnici za koje Europska unija ima bogat proračun u sklopu operativnih programa. Bit će to relativno ugodan resor u kojem će se najviše pažnje morati posvetiti razvoju manjih investicija iz privatnog sektora i razbijanju barijera za poslovanje kroz izmjene brojnih zakona.

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, Gabrijela Žalac

Aktualni ministar postavio je visoke ciljeve i otvorio mnoge natječaje, a izazov za idući mandat bit će povući što više novca iz europskih fondova. Veliki projekti poput Pelješkog mosta ostaju zadatak za iduće četiri godine, ali i dodatno pojednostavnjenje procedure povlačenja sredstava, kao i aktiviranje lokalnih jedinica u tom smjeru kako bi se što veći dio ulaganja financirao novcem koji Hrvatska ima na raspolaganju.

Ministarstvo poljoprivrede, Tomislav Tolušić 

Staviti svu neobrađenu zemlju u funkciju, državnu i privatnu na kojoj se godišnje gubi više od 10 mlrd. kuna, stati na kraj nepoštenoj trgovačkoj praksi te novom poreznom politikom i nižim PDV-om dati zamah OPG-ovima, ruralnom razvoju i kvalitetnim hrvatskim proizvodima, samo su neki izazova za novoga ministra poljoprivrede. Predstoji mu i konačno donošenje dugoročne strategije poljoprivrede, provođenje komasacije, sprečavanje odumiranja sela.

Ministarstvo graditeljstva, Lovro Kuščević 

Ministra u ovom resoru čekaju slatke muke jer će se u njegovoj vladavini u proračun sliti većina novca prikupljena legalizacijom bespravnih objekata. Ipak, čeka ga ozbiljan posao sređivanja katastra i usklađivanja zemljišnih knjiga, a treba riješiti i pitanje izdavanja građevinskih dozvola koje se u Hrvatskoj i dalje predugo čekaju. Bilo bi poželjno da Ministarstvo graditeljstva napokon riješi dugo zanemarivan problem tržišta nekretnina koje nije konsolidirano.     

Ministarstvo turizma, Gari Capelli

Problemi Turske i sjevernoafričkih zemalja hrvatskom turizmu daju još dvije-tri mirne sezone pa ni novi čelnik ministarstva sa 162 zaposlena ne bi trebao imati pretjerano turbulentan mandat. Istina, čeka ga opsežan posao, koji se vuče još od Bajsova vremena – izmjene važnog Zakona o turističkom zemljištu te donošenje cijelog paketa ništa manje važnih zakona o turističkim zajednicama. Novi ministar neće moći zaobići nijedno od ključnih pitanja kako produljiti sezonu.

 Ministarstvo zdravstva, Milan Kujundžić

Oko šest stotina zaposlenika dočekat će prof. dr. sc. Milana Kujundžića u Ministarstvu zdravstva. Voditelja Zavoda za gastroenterologiju Kliničke bolnice Dubrava dočekat će i dugovi u zdravstvu, liste čekanja, ali i disciplinski postupak pred Časnim sudom Hrvatske liječničke komore zbog sporne izjave o liječnicima u predizbornoj kampanji. Dr. Kujundžić bio je i ravnatelj spomenute bolnice te kratko vrijeme pomoćnik ministru dr. Andriji Hebrangu.

Ministarstvo za demografiju, Nada Murganić

Socijalna radnica, koja se nikad nije bavila demografijom, vodit će Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Bila je ravnateljica doma za starije i nemoćne. Novo ministarstvo mjerama populacijske politike trebalo je zaustaviti nepovoljna demografska kretanja koja negativno utječu na tržište rada, mirovinski i zdravstveni sustav i razvoj zemlje, no izborom ministrice pokazuje se da je naglasak u nazivu ministarstva na demografiji, a bit na socijali!

Ministarstvo obrazovanja, Pavo Barišić

Najveći izazov s kojim će se suočiti ministar znanosti i obrazovanja, osim značajnog podizanja proračuna za taj resor, bit će kurikularna reforma. Iako postoji konsenzus da je ona potrebna, dvojbeno je i dalje u kom obliku i treba li u nju krenuti postupno ili iz korijena i naglo mijenjati sve. Odluku o tome morat će donijeti ministar uz konzultacije sa stručnjacima. Osim toga, čeka ga i intenzivnija suradnja sa sveučilištima na reviziji bolonjskog procesa.

Ministarstvo branitelja, Tomo Medved

Jedan je od ministara koji će zadržati dosadašnju dužnost, no, realno, drukčije nije moglo ni biti. Tomo Medved, na čelu 11 radnih skupina, već pet mjeseci bavi se izradom jedinstvenog Zakona o hrvatskim braniteljima i stradalnicima koji upravo treba ugledati svjetlo dana. Osim što je u izradu zakona uložio silan trud, general iz Tigrova uživa ugled u braniteljskoj populaciji, a udrugama je širom otvorio vrata Ministarstva, odnedavno, hrvatskih branitelja.

Ministarstvo uprave, Ivan Kovačić 

Ivan Kovačić kao političar trebao bi napraviti ono što D. Jurlina Alibegović nije mogla kao stručnjakinja. Postojanje resora uprave može se opravdati jedino ako Most doista provede reformu lokalne uprave, kao i fiskalnu decentraliziraju, odnosno gradovima i općinama spusti više novca i tako omogući da se zemlja razvija ravnomjernije. Svede li mu se resor na registraciju političkih stranaka i ispravljanje popisa birača, Kovačić neće opravdati svoj ulazak u Vladu.

Ministarstvo obrane, Damir Krstičević 

Osim što će biti ministar obrane, bit će i potpredsjednik Vlade za unutarnju politiku i domovinsku sigurnost pa će koordinirati sve dijelove državnog aparata kako bismo odgovorili na bilo kakvu vrstu opasnosti za zemlju. Hrvatska bi izgradila vlastiti model domovinske sigurnosti koji bi objedinio iskustva zemalja poput SAD-a, Izraela ili Njemačke. Jedan od najvažnijih izazova novog ministra obrane bit će odluka o budućnosti hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Ministarstvo prometa, Oleg Butković

U Ministarstvu s bezbroj gorućih problema prioritet je ipak rješavanje duga cestarskih tvrtki. Potrebno je što prije donijeti odluku o restrukturiranju tih tvrtki i ugovoriti kredit sa Svjetskom bankom za refinanciranje nagomilanih dugova. Vrući krumpir su i tvrtke iz sustava željeznice od kojih nekima prijeti stečaj. Izazov je i početak gradnje Pelješkog mosta za što je već raspisan natječaj koji je već zapeo zbog žalbi te dogovor s EU o njegovu sufinanciranju.

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Slaven Dobrović

Ministar koji će osim okoliša dobiti i resor energetike hitno treba donijeti novi Plan gospodarenja otpadom s obzirom na to da bismo mogli ostati bez stotina milijuna eura iz fondova EU ako ga na vrijeme ne usvojimo. Dobrović je s resorom energetike dobio i problem Ine pa će se morati baviti i sporom Hrvatske s mađarskim MOL-om oko te kompanije. U rukama jednog od najmoćnijih ljudi u novoj Vladi s obzirom na golemi resor među ostalima je i odluka o gradnji LNG terminala.

Ministarstvo kulture, Nina Obuljen

Ministarstvo kulture mora riješiti trenutačno najvrući krumpir u svom resoru – bezvlašće na HRT-u. Naime, taj je javni servis ostao bez v. d. ravnatelja kojem je istekao mandat, a novi ravnatelj još nije imenovan. Usto, Ministarstvo kulture, ako Most ustraje na smanjenju pretplate, morat će se baviti i tim problemom jer, osim za HRT, manje će novca u tom slučaju biti i za Fond za pluralizam medija ili HAVC koji se također financiraju iz te pristojbe.

Ministarstvo financija, Zdravko Marić

Razumije, konzultira se, ne srlja, sluša mišljenje drugih, ne odbija ljude od sebe – osobine su Zdravka Marića, starog-novog ministra financija. Dobro je iskoristio dobivenu priliku i pokazao da na scenu stupa neka nova generacija stručnih i odgovornih političara. Resor financija prikuplja ili posuđuje milijarde koje država potroši, no šteta što ne odlučuje i na što će novac biti potrošen.              

MUP, Vlaho Orepić

Odluči li se Vlada na ozbiljnije smanjenje proračunskih rashoda, zbog brojnosti zaposlenih u policiji MUP će biti prvi na udaru štednje. Za razliku od MORH-a koji je vojnički disciplinirano rezao, MUP se stalno provlačio “ispod radara”, pravdajući se Schengenom i drugim policijskim obvezama unutar EU. Vlaho Orepić u prvom je mandatu u srazu s Karamarkom učvrstio svoju poziciju, a sad će pokazati što zapravo zna.

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, Tomislav Ćorić 

Brzo će ući u vatru jer mora sjesti za stol sa sindikatima javnog sektora i dogovoriti što će biti s plaćama, a tu su i zaostaci od Oreškovićeve Vlade koja je obećala usporiti odlazak radnika u mirovinu, produljiti radni vijek i refedinirati pravila mirovinskog staža. Uz masovne radne migracije otvorit će se pitanje uvoza radne snage i održivosti mirovinskog sustava.

Ministarstvo pravosuđa, Ante Šprlje

Resor pravosuđa ima nezahvalnu poziciju jer mu je temeljna obveza da osigura uvjete za rad sudaca i sudova, no ne smije se uplitati u njihove odluke i na bilo koji način utjecati na presude. Sudačka autonomija treba biti jedno od svetih načela demokracije, no ministar pravosuđa propisima i odlukama treba utjecati na to da se autonomija ne prometne u anarhiju ili ozbiljnu zapreku za napredak društva.

Ministarstvo vanjskih poslova, Davor Ivo Stier

Puno je otvorenih veleposlaničkih mjesta koja će novi ministar morati popuniti u dogovoru s predsjednicom. Hrvatska i jugoistok Europe su zbog geopolitičkog položaja u fokusu svih svjetskih sila, a Balkan je bio i ostao bure baruta koje svako malo eksplodira. Ministar Stier iskusan je diplomat, od njega se očekuje da smanji tenzije. Autor je najzanimljivije političke knjige napisane u novije vrijeme.                                           

Komentara 8

DO
doktorica
23:23 19.10.2016.

imamo najviše ministarstava u Europi

OK
okus
19:18 19.10.2016.

" Velike" novosti. Uhljebi poduplani, kompromitirani ministri - imamo Hrvatsku- 5 podoredsjednika, - ima se.

DU
Deleted user
19:42 19.10.2016.

Ovu Vladu nije sastavljao samo samo Plenković. Ovo s Goranom Marićem je dokaz da ne sastavlja kako želi već kako mora.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije