Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vodič kroz tekuću godinu

10 događaja i tema koji će obilježiti 2016. u svijetu

An armed French soldier patrols in front of Notre Dame Cathedral in Paris, France, December 30, 2015, as a security alert continues during the Christmas and New Year holiday season following the November shooting attacks in the French capital.   REUTERS/C
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
03.01.2016.
u 13:45

Svi strahuju da se ne ponove napadi slični onima u Parizu u siječnju i studenom 2015.

Hoće li Donald Trump postati predsjednik Amerike? Hoće li Islamska država nastaviti terorizirati cijeli svijet? Očekuje li nas novi izbjeglički val? Donosimo 10 najbitnijih događaja i tema iz svijeta koji će obilježiti 2016.

Europa u strahu od terora

Izvanredno stanje u Münchenu, duge cijevi na ulicama u svim važnijim europskim metropolama u novogodišnjoj noći zbog prijetnji samoubilačkim napadima pokazali su da bi psihoza straha mogla vladati europskim gradovima u tekućoj godini. Svi strahuju da se ne ponove napadi slični onima u Parizu u siječnju i studenom 2015.

Borba protiv džihadista

Islamska država izgubila je sedminu svoga teritorija u 2015. Zapadna alijansa predvođena SAD-om najavila je još žešće napade na kalifat, a očekuju se i sve jači udari Putinove avijacije te napadi na kopnu slični božićnome u kojem su u bitki s islamistima prvi put upotrijebljeni roboti kojima se upravljalo iz 2500 km udaljene Moskve.

Turska i izbjeglice

U strahu od ponavljanja izbjegličkog vala kojim je u Europu lani došlo više od milijun ljudi, EU će nastaviti financijski pomagati Tursku, zemlju kroz koju prolaze svi koji sanjaju o boljem životu na Zapadu. Vlada u Ankari najavila je uvođenje viza za Sirijce kako bi ih odvratila od ulaska u Tursku.

Jačanje antieuropeizma

Velika Britanija odredit će datum za referendum o izlasku iz Europske unije (vjerojatno u lipnju ove godine). Premijer Cameron traži reformu EU prije referenduma kako bi Britaniju zadržao u Uniji. I dok se Britanci pripremaju za "brexit", jačaju antieuropske snage u Mađarskoj, Slovačkoj, Poljskoj...

Clinton protiv Trumpa

Politički događaj godine u svijetu svakako su predsjednički izbori u Sjedinjenim Državama. Tko će naslijediti Baracka Obamu na čelu najmoćnije države svijeta odlučit će američki građani na izborima 8. studenog. Predizbori počinju već 1. veljače u državi Iowa i oni su bitni jer daju dobar uvid u popularnost kandidata. Od 18. do 21. srpnja konzervativci će na kongresu u Clevelandu odabrati svojega kandidata – po sadašnjim anketama najpopularniji je Donald Trump. Demokrati će odgovoriti svojim protukandidatom na izbornom kongresu od 25. do 28. srpnja u Pennsylvaniji. Apsolutni favorit za demokratsku predsjedničku kandidatkinju je Hillary Clinton.

Izbori u Makedoniji i C. Gori

Prijevremeni izbori u Makedoniji održat će se 24. travnja. Vlada konzervativnog premijera Gruevskog morala je raspisati izbore nakon velikih prosvjeda u Skoplju. U listopadu će na parlamentarne izbore i Crnogorci. Milo Đukanović u njih ulazi osokoljen pozivom Crnoj Gori u NATO. Izgledno je da će "vječni Milo" nastaviti svoju vladavinu koja traje 25 godina.

Donbas na prekretnici

U proljeće ove godine održat će se komunalni izbori u separatističkim proruskim regijama Donjecku i Luhansku. Oni bi mogli odlučiti sudbinu Donbasa i rata u Ukrajini koji i dalje tinja.

Zaokret u Poljskoj

Očekuje se reakcija Bruxellesa na zaokret u Poljskoj koji vodi natrag u jednopartijski sustav. Konzervativci dokidaju trodiobu vlasti i novim zakonom o medijima preuzimaju kontrolu nad javnim servisima u zemlji.

Ruski izbori za Dumu

Prije Amerikanaca na izbore će izići i Rusi. Izbori za Dumu u drugoj najmoćnijoj državi svijeta održat će se 18. rujna. Očekuje se da bi Putinova stranka Ujedinjena Rusija mogla osvojiti apsolutnu većinu. Izbori za ruski parlament održat će se u uvjetima pada ruskog gospodarstva zbog sankcija Zapada i sve nižih cijena nafte.

Oštri rezovi u Grčkoj

Već u siječnju premijer Alexis Tsipras suočit će se s velikim problemom – mora provesti oštre rezove (veći porezi, rezanje mirovina, utjerivanje dugova prezaduženim građanima...) da bi dobio novu pomoć vjerovnika. Pitanje je hoće li Tsipras politički preživjeti budući da ima tijesnu većinu u parlamentu (samo tri glasa)

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije