Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poduzetnici Nadanu:

Vidoševićevu ostavku svi traže, a samo se šačica to usudi javno reći

'18.10.2013., Zagreb - Predsjednik HGK Nadan Vidosevic odrzao je konferenciju za medije o slucaju uhicenja Zdenke Peternel. Photo: Patrik Macek/PIXSELL'
Foto: 'Patrik Macek/PIXSELL'
Autor
Gojko Drljača
24.10.2013.
u 13:35

Poduzetnici govore da Vidošević mora otići jer je od HGK stvorio poluprivatni feud. Na čelu Komore ne žele ga ni Tedeschi ni Todorić, i to su kazali

Nakon otkrića pronevjere navodno teške 32 milijuna kuna u HGK, dogodilo se da su političari puno glasniji od poduzetnika u traženju ostavke Nadana Vidoševića. Neslužbeno pretežan broj poduzetnika govori da je Vidošević pretvorio HGK u poluprivatni feud te da nakon ovog skandala jednostavno mora otići, ali javno veći dio uglednih menadžera ipak nastupa u rukavicama i vodi politiku nezamjeranja čovjeku koji je tri mandata i 18 godina na čelu Komore. Čak je i nakon dugog vijećanja zajednička izjava HUP-a prošla bez eksplicitnog zahtjeva za ostavku: "HUP smatra kako je neprihvatljiva lakoća kojom je izostala odgovornost predsjednika Hrvatske gospodarske komore zbog sumnji da se novac koji poslodavci moraju izdvajati za članarine HGK zloupotrebljavao..."

Javno je u smjeru ostavke progovorio najveći dioničar Atlantica Emil Tedeschi. Tedeschi je ozbiljno ljutit na Vidoševića još otkad je potonji za mariborsku Večer izjavio da iza preuzimanja Droge Kolinske kao i Agrokorova mogućeg preuzimanja Mercatora stoje banke. Otad je jasno da Tedeschi i najveći hrvatski poduzetnik Ivica Todorić ne žele Vidoševića na čelu Komore. – Ako je bilo izvlačenja novca, Vidošević mora dati ostavku u svakom slučaju: ako je znao, mora odgovarati, a ako nije znao, mora otići jer nije znao. Sve ovo velika je sramota za Komoru i gospodarstvo – bio je eksplicitan i vlasnik Orbico grupe Branko Roglić.

Proveli smo opširnu anketu među dužnosnicima Komore kao i poduzetnicima u županijskim gospodarskim vijećima HGK. Manji broj rezolutno traži ostavku:

– Trebalo bi sagledati sve što je bilo. Mislim da odgovornost postoji i da bi predsjednik HGK trebao podnijeti ostavku – smatra član Gospodarskog vijeća HGK Županijske komore Krapina Vinko Marković. Riječ je, kaže, o previše novca da to ne bi mogao znati. Ivan Bočina, član Gospodarskog vijeća Županijske komore Rijeka, također ne dvoji o ostavci Vidoševića. – Gledajući s moralne strane, trebao bi dati ostavku, a hoće li, to je drugo pitanje – kratak je bio Bočina.

– Trebao je odmah dati ostavku! Zapravo, trebao je otići i prije ove afere. To što se događa u HGK je strašno. Treba je pod hitno reorganizirati i uvesti dobrovoljno članstvo – kaže Đuro Horvat, vlasnik tvrtke Tehnix iz Donjeg Kraljevca i predsjednik Strukovne grupe metaloprerađivačke industrije u HGK – Županijskoj komori Čakovec.

Vladimir Tomaić, član Gospodarskog vijeća Komore Otočac i vrlo uspješan lički poduzetnik, vlasnik Sirane Runolist koja zapošljava 13 radnika, kazao je kako je gotovo nemoguće da se toliki novac izvuče iz Komore a da se to ne vidi. U privatnom se sektoru, kaže, to ne bi moglo dogoditi jer svaki poduzetnik zna za svaku svoju lipu. U zadnje vrijeme se, ističe Tomaić, javlja afera za aferom, što dokazuje da je potpuno promašen sustav.

Predsjednik Županijske komore Otočac dr. sc. Joso Brajković kazao je kako bi mišljenje o ostavci Nadana Vidoševića ipak zadržao za sebe jer je samo zaposlenik Komore. Većina anketiranih zaposlenika Komore ili podržava Vidoševića ili ne želi govoriti. Čedomil Cesarec, predsjednik HGK Varaždinske županije, smatra pak da Vidošević ne bi trebao dati ostavku. Damir Furdek iz HGK Karlovačke županije kaže da odlučiti mora sam Vidošević. Vid Šanjug iz Komore Krapina kaže: "Ne mogu komentirati jer ne znam, ne znam ništa o Vidoševiću osim ono što sam pročitao u medijima." Predsjednik HGK Županijske komore Osijek Zoran Kovačević kaže da se o Vidoševićevoj ostavci može govoriti tek ako se ustanovi krivnja. – Čini mi se da smo često skloni neke stvari prejudicirati. I ovaj je put to slučaj – rekao je predsjednik HGK Županijske komore u Sisku Boris Mesarić. Slično smatra i Ivan Marjanović, tajnik Županijske komore Vukovar, dok predsjednik HGK Koprivničko-križevačke županije Miroslav Vitković iz Koprivnice procjenjuje: – Vidošević prvo treba vidjeti rezultate istrage. Ako se sve to pokaže točnim, trebao bi razmisliti o svojoj odgovornosti. Bez komentara je i Zlatko Kufner, predsjednik HGK Županijske komore Bjelovar. Dario Jurin, predsjednik HGK Zadar, poručuje: – Nadan Vidošević ne treba dati ostavku.

Surađivali: E. Čuljat, S. Videk, D. Marčinković, I. Kaleb, Z. Bičak, B. Bradarić, F. Šarić, Z. Strižić

>> 'Članarine su očito previsoke ako su milijuni otišli nezamijećeno'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije