Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
25.09.2013. u 12:00

Šefica hrvatske diplomacije izjavila je da njemačka kancelarka nije primijetila da je Hrvatska ispunila sve preuzete obveze

Gotovo svake godine tijekom zasjedanja Opće skupštine UN-a hrvatska javnost od naših političara iz New Yorka prima poruke koje uzburkaju domaću političku scenu. Prije nekoliko godina Jadranka Kosor poručila je iz New Yorka da će smijeniti nekoliko ministara i drugi se dan nije mogla usredotočiti na bilateralne susrete na East Riveru jer je stalno morala odgovarati na telefon uplakanim članovima svoje vlade koji su je zvali i pitali je li im presudila. Prije dvije godine predsjednik Josipović u New Yorku je pred hrvatskim iseljenicima rekao da “krivi ljudi sjede u Haagu” misleći na generale Gotovinu i Markača. Domaća javnost digla se na noge, no generali su ipak ubrzo oslobođeni.

No tako pozitivan ishod zasigurno ne očekuje ministricu Vesnu Pusić koja je u ponedjeljak u New Yorku izgovorila rečenicu zbog koje se u Njemačkoj i u Bruxellesu u najmanju ruku čude, ako ne i podsmjehuju. Ona je, naime, kao vrlo obrazovana i pristojna osoba sve iznenadila kazavši da njemačka kancelarka Angela Merkel, koja poručuje da od Hrvatske očekuje ispunjavanje svih preuzetih obveza, “možda zbog zauzetosti izbornom kampanjom nije primijetila da je to već učinjeno”. 
Da je savladala sva diplomatska pravila, V. Pusić znala bi da se ni u najboljoj namjeri stranim liderima ne insinuira da su senilni, nemarni ili zaboravni. Poručivati joj da nije primijetila što se događa u Hrvatskoj u koju nije željela doći ni proslaviti ulazak u europsku obitelj koju su već prvog dana izdali, tipično je balkanski i svakako neumjesno, nediplomatski i nezrelo. Predsjednik Josipović držao je predavanje na Yaleu dok je u New Yorku V. Pusić davala “izjavu svoje karijere” i nakon što su novinari tražili od njega da komentira poruku njemačke kancelarke, čestitavši joj na izbornoj pobjedi, izjavio je da njezinu primjedbu o Hrvatskoj shvaća kao dobronamjernu napomenu. Tako se još jednom potvrdilo da u Hrvatskoj, u kojoj je veći broj političkih stranaka nego stranih investicija, nema ujednačenih tonova kad su u pitanju nacionalni interesi. Dok je Josipović na Yaleu govorio o Hrvatskoj kao zemlji tolerancije, vladavine prava, vjerskih sloboda i najljepše obale na svijetu te sve pozivao da je posjete, ministrica Pusić, bojeći se valjda da ne “progovori prije zore”, odnosno prije godišnjeg Milanovićeva obraćanja Saboru i naciji te ne kaže nešto važno prije šefa Vlade, u zanosu nabrajanja što je sve Hrvatska navodno ispunila ulaskom u EU uvrijedila je njemačku kancelarku. Sigurni smo da to nije željela učiniti, ali pri izboru spašavanja svoje kože u Vladi i na dnevnopolitičkoj sceni izabrala je “igru riječi” vjerujući da će manja kazna za neposluh stići od A. Merkel nego od Milanovića.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?