Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivanka Toma
Autor
Ivanka Toma

Ustavni sud odlučio tako da nit smrdi nit miriše

ustavni sud
Marko Lukunić/PIXSELL
15.11.2013. u 12:00

Suci su ‘krivnju’ za referendum i njegove posljedice svalili na saborske zastupnike

Ustavni sud je donio odluku tako da “vuk bude sit, a koza cijela”. Nije zabranio referendum tvrdeći da ne može ocjenjivati ustavnost referendumskog pitanja. A onda se u obrazloženju i te kako upustio u ocjenu ustavnog definiranja braka kao zajednice muškarca i žene. Dao je priopćenje koje nastoji biti neutralno, nikome do kraja po volji, ali ipak takvo da se nikome i ne zamjeri.

Dakle, referendum će se održati, ali ako ishod i bude takav da se njime izmijeni Ustav i u njemu brak definira kao zajednica muškarca i žene, neće to imati nikakve implikacije na homoseksualne zajednice.

Ustavni suci su se vrlo jasno odredili da prenošenje definicije braka kao ozakonjenog muško-ženskog odnosa u Ustav ne utječe na pojam obitelji. Tu pak spadaju izvanbračne heteroseksualne zajednice, ali i ozakonjene homoseksualne. Dakle, ako uspiju pojam braka u Ustavu rezervirati samo za zajednicu suprotnog spola, članovi udruge U ime obitelji time neće spriječiti da homoseksualci u perspektivi izbore pravo na posvajanje djece. No, ispod ideološki izbalansiranog priopćenja stoji ozbiljan sukob između institucija. Ustavni je sud “dokvačio” jedino Sabor. Prozvao je zastupnike (tj. SDP-ovu većinu) jer mu se nisu obratili i tražili ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja. Tako je “krivnju” za referendum i njegove posljedice svalio na Sabor.

Komentara 20

VE
verica2
12:18 15.11.2013.

Ustavni sud je odlučio točno onako kako je jedino mogao i trebao. To što je autorica članka Ivanka Toma prije par dana napisala potpuno smušen članak o tome što će taj sud odlučiti je problem za sebe.

Avatar abakus
abakus
14:37 15.11.2013.

Vidim da je novinarki Tomi silno žao što je onako promašila prije par dana člankom u kojem je ustvrdila da će Ustavni sud srušiti referendum, i to na temelju neimenovanog "visokog izvora" koji je valjda bio u takvom silnom strahu zbog težine i povjerljivosti "informacije" koju je dao da je njegov identitet trebalo štititi novinarskim kodeksom šutnje. Ali avaj, "informacija" je ispala kriva tj. puko priželjkivanje kakvih smo se ovih dana naslušali, i to od izvora s punim imenom i prezimenom, pa je novinarka Toma ispala lagano namagarčena... A zajedno s njom i oni koji su odlučili tu "informaciju" staviti na naslovnicu Večernjaka u obliku tvrdnje ("Ustavni sud ruši referendum"), pri čemu su ipak, da se zaštite od prozivanja za lažno inofmriranje građana, na kraju tog naslova stavili upitnik. I sada tim upitnikom kao smokvinim listom pokrivaju svoju sramotu dezinformiranja građana. Pitanje za Večernjak: Ako nije bila riječ o tvrdnji već o pitanju, zašto naslov nije i imao oblik pitanja, npr: "Ruši li Ustavni sud referendum?" Tada bi ljudima bilo jasno da je riječ o pitanju a ne namjeri dezinformiranja i zbunjivanja građana. Ovako: Veliki minus za novinarku Tomu i osobu odgovornu za onakvu naslovnicu.

Avatar puky
puky
13:39 15.11.2013.

... eh da je ono zlatno doba kad su se sudske odluke donosile u CK_SKJ a drug sudac ih samo pročitao ... "krivnju" za refrendum drugarice Toma snosi 750 tisuća građana koji su potpisali inicijativu za isti ... i samm sam jedan od tih si strašno se osjećam "krivim" ... strava ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?