Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT S BAŠTINOM

Uklonjene stražarnice u Domobranskoj ulici u Karlovcu

20.05.2009.
u 16:15

Molimo da provjerite okolnosti uklanjanja stražarnica ispred ulaza u vojarnu u Domobranskoj ulici. Ima li vojska za to dozvolu konzervatora?! Nije li to uništavanje baštine?! – stav je građana koji su nam svoje ogorčenje iskazali pozivima u redakciju.

MORH ima dozvolu
Odlučili smo ispitati slučaj pri Ministarstvu obrane, vlasniku zgrade i investitoru njezine obnove.

– Stražarnice jesu uklonjene. One izravno nisu dio građevine, već ih je ugradila JNA – navodi Goran Grošinić, glasnogovornik Ministarstva obrane.

On usto naglašava kako za sve zahvate na obnovi vojne zgrade u Domobranskoj, pa tako i za ovaj uklanjanja stražarnica, imaju dozvolu mjerodavnih službi za zaštitu spomeničke baštine.

– Pozivam i građane da se odazovu Danu otvorenih vrata od 25. do 27. svibnja u povodu Dana oružanih snaga, pa da se uvjere u samoj vojarni koliko pazimo da sačuvamo njezin izvorni oblik – kaže Grošinić.

Naravno da smo upit poslali i Konzervatorskom odjelu u Karlovcu, kako bi se o slučaju očitovalo i Ministarstvo kulture, što iščekujemo da bismo saznali zašto uvijek (pre)revni konzervatori nisu imali zamjerki na ovaj prilično velik zahvat na povijesnoj zgradi. U međuvremenu smo za stručno mišljenje upitali kustosa Kulturno-povijesnog odjela Gradskog muzeja Karlovca Igora Čuliga.

– Razumijem da su građani sentimentalno vezani za stražarnice, no vjerujem kako će se zdanje urediti na način koji dolikuje gradu u kojemu se nalazi središte Hrvatske kopnene vojske.

Čulig: To je minorno
Nakon uređenja radit će se o reprezentativnoj građevini, a u tom je smislu najbitnije da je uređena fasada. Uklanjanje stražarnica je nešto minorno – drži Čulig.

Domobranska vojarna sagrađena je 1895. godine u historicističkom stilu, a autori su joj A. Reiss i R. Collussi, navodi se u Karlovačkom leksikonu. Bez obzira na možebitnu činjenicu dogradnje vrijedne građevine-spomenika tijekom socijalističkog razdoblja, riječ je bila o dobro uklopljenoj vizuri koja je bila sastavni dio karlovačke urbane baštine.

Želite prijaviti greške?