Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Goran Navojec od 19. travnja do 8. svibnja svoj je rodni grad pretvorio u veliku kazališnu pozornicu i okupio hrvatsku glumačku ekipu

U Bjelovar se ne dolazi preko veze

ekr-bok-txt.jpg
import
03.05.2007.
u 19:03

Buntovnik s razlogom, čovjek s tisuću lica, ovih je dana u središtu pozornosti javnosti, i to ne zbog stalne prisutnosti na TV ekranu u serijama Naša mala klinika i Odmori se, zaslužio si, nego zbog BOK festa, čije je peto izdanje u punom jeku. Spontana ideja velikoga glumačkog mušketira prije pet je godina uz podršku gradonačelnice Đurđe Adlešić uvelike promijenila kulturnu sliku Bjelovara. Tadašnja šaljiva najava jubilarnog i tradicionalnog prvog izdanja Bjelovarskih odjeka kazališta prerasla je u ozbiljnu priču, koja se do danas prometnula u kulturni događaj godine, pretvorivši Bjelovar u hrvatsku kazališnu meku.

Glavnu ulogu kulturnog preobrazitelja svog rodnoga grada igra, naravno, Goran Navojec, kojemu zbog zasluga sugrađani upravo tu rolu pripisuju kao najcjenjeniju u njegovoj bogatoj glumačkoj karijeri. Zato nije čudno što se BOK fest u ovim krajevima od milja naziva i "Goranovo proljeće". I da ne bude zablude, ta prvotna suluda ideja da publika u manjoj nekazališnoj sredini u 20 dana pogleda 20 predstava, nakon prvog se izdanja reinkarnirala u bezrezervnu podršku jer danas praktično cijeli grad sudjeluje u organizaciji i živi za BOK fest.

Nije naodmet spomenuti koliko su Goran i njegovi sugrađani susretljivi domaćini svim glumcima. Dobrodošlica se osjeti na svakom koraku, a ponajviše na večernjim partyjima koji traju do jutarnjih sati. Na njima uz jelo i piće opušteni glumci nerijetko pokazuju svoje pjevačke, plesačke i sviračke sposobnosti. Ali, za razliku od Zagvozda, u kojem je gastronomska poslastica janjentina, u Bjelovaru isti epitet zavrjeđuje roštilj. Riječju, Navojec daje do znanja da, uz atraktivan repertoar, BOK nudi opuštajuće ozračje, sjajan provod, iznenađenja i nepredvidive spontane glumačke smicalice, koje zabavljaju sve Bjelovarčane.

Iz današnje perspektive, kad zbog uspjeha može odahnuti, zanimljivo je kako Goran razmišlja o BOK-u. Kaže da su najzaslužniji mama Mira i tata Zlatko jer da nije bilo njih, ne bi bilo niti njega. To sve uvodi u kompleksnu priču, djetinstvo, te otkriva kako je iz nestašnog dječaka izrastao u jednog od najdarovitijih hrvatskih glumaca sa zavidnom brojkom od 30-ak filmskih i još više kazališnih uloga.

- Neprestano sam pravio neku štetu. Tu nijedna pedagoška mjera nije uspijevala uroditi plodom. Krao sam, tukao se, bio piroman. Jedanput sam, zabavljajući se, umalo zapalio robnu kuću. Bio sam dr. Jekyll i mr. Hyde, s jedne strane mali razbojnik, s druge uzoran učenik, koji je kući nosio petice, uglavnom nezaslužene. Slobodno sam vrijeme upotpunjavao svirkom, pri čemu sam s bendom svirao gdje god su nas zvali, vođeni uzrečicom Ramba Amadeusa, estrada nam je bila mati, a business ćaća. Nastupali smo svugdje gdje se dobro plaća - o djetinstvu kaže Navojec.

I danas se za nadaleko poznatog i traženoga Gorana glumački može ustvrditi, dobar, loš, zao jer poznavatelji će prepoznati da na filmu i u TV serijama uvijek igra dobričinu, a na kazališnim daskama ima uloge bahatog nasilnika, razvratnika i zgubidana. Na to kaže da mu je i bio cilj da istodobno može igrati Hamleta i Metu, dr. Grgeča i Dudu. Jedino, kaže, prehranom izbjegava uloge ljubavnika, za koje misli da ima mnogo zgodnijih glumaca, primjerice sada ih nakon stroge dijete, s 30 kg manje, može igrati brat Bojan.

- Ideja BOK festa dugo se rađala, baš kao i ja, i napokon je prije pet godina zaživjela kao proizvod privrženosti Bjelovaru. To je najmanje što sam mogao učiniti za rodni grad. Ali istina je i to da sam BOK izmislio da bih mogao što češće biti u Bjelovaru. Zbog prebukirana rokovnika, osim blagdana Božića i Uskrsa, jedino me BOK natjera na dolazak - domišljat je Goran. Priznaje da BOK-a ne bi bilo bez susretljivosti glumačkih kolega, koji na prvi poziv pristaju gostovati pa svi Bjelovarčani mogu uživati u najboljim predstavama. A tu je i povod za rukavicu u lice Mlikoti i Gregureviću.

- Ostvaruje se naš san da BOK ne bude petparački festival poput glumaca u Zagvozdu ili onaj filmski u Orašju. Tamo se dolazi preko veze, a mi idemo na kvalitetu. Toliko smo ih prešišali da mi već pozivamo hollywoodske zvijezde. Evo, prije tri godine na BOK-u je gostovao Goran Višnjić, lani nam je 1. travnja, na žalost, otkazala Sharon Stone, a ove je godine bio spriječen Robert de Niro - s figom u džepu poručuje Navojec.      

A na upit o glumačkom uzoru, Goran je neočekivano, ko iz topa, ispalio da je riječ o bratu Bojanu kojim se ponosi jer je čista suprotnost, ozbiljniji, pametniji, ljepši, bolji, talentiraniji, vredniji i hrabriji.

Govorimo li o Goranovu životu izvan pozornice i filma, o privatnosti kaže kako nije točno da je skriva ko zmija noge, nego se nema Bog zna što reći u kuloarima. Može samo reći da je svoju dragu, Larisu Lipovac, nakon performancea njezinog plesnog studija Tala publici najavio kao bjelovarsku snajku, iako to ona još ne zna. No na izravan upit kada se misli ženiti, Goran je diplomatski uzvratio:
- U srijedu.

Ali zato je bio iskren na pitanje je li spreman spakirati kofere i odlučiti se na drastičan korak u slučaju da mu se poslože karte kao imenjaku Višnjiću.
- Meni je svejedno pakiram li se za Split, Pulu, Los Angeles ili New York. Ići ću gdje god su zanimljive uloge. Sama Amerika nije nešto što bih htio pod svaku cijenu. Prema njoj ne gajim ni respekt ni autoritet po glumačkom pitanju, osim, naravno, u financijskom smislu. Da mi se otvori prostor kao Višnjiću, naravno da bih otišao - priznaje Goran.

Pošast epidemije UN-dijete zaobilazi u velikom luku, dobacivši da se to i vidi. No kaže da će uskoro morati na drastičnu kuru mršavljenja zbog ponude za film slovensko-meksičko-britansko-peruanske produkcije. Nadalje, sprema se za ulogu u predstavi Biće, biće, u kojoj će glumiti s Tarikom Filipovićem, i za novu sezonu serije Odmori se, zaslužio si.

Želite prijaviti greške?