Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Tuđman postaje “otac utemeljitelj”, Mesiću i Sanaderu ostaje sram

Gotovina Josipović (1)
Jurica Galoic/PIXSELL
10.12.2012. u 12:00

Glavni protivnik stvaranja konsenzusa oko Tuđmana i danas je Stjepan Mesić koji širi mržnju i razdor

Svaka nacija mora imati svoju simboliku i mitove jer bez njih nema održanja nacije. Oni služe da na pojednostavljen način na simboličkoj ravni povežu članove zajednice koja sebe smatra nacijom. Da u njima vidi uzore zbog kojih se vrijedi boriti. Zajednički mitovi i simboli preduvjet su međusobne empatije, stvaranja zajedničke svijesti i sustava vrijednosti. Ili kako je to rekao Norman Davis, jedan od vodećih modernih istraživača nacionalnog pitanja: „Svatko treba mitove. Pojedinac treba mit. Nacije trebaju mitove. Mitovi su setovi pojednostavljenih vjerovanja, koji mogu ali i ne moraju biti blizu stvarnosti, ali koji nam daju osjećaj o našim korijenima, našem identitetu i našim ciljevima“.

Tako misli i piše zadarski povjesničar dr. sc. Ante Bralić, domaćin današnjeg znanstvenog skupa na Sveučilištu u Zadru na temu “Franjo Tuđman i stvaranje suvremene hrvatske države”. Jer danas je obljetnica smrti prvog hrvatskog predsjednika. I kako vrijeme prolazi, pomalo se stvara konsenzus oko Tuđmana i njegove uloge u hrvatskoj povijesti i politici. Da je tome tako, svjedoči i pismo potpore koje je zadarskom skupu poslao sadašnji predsjednik Ivo Josipović, u kojemu je napisao: “Prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman nedvojbeno pripada najvažnijim osobama hrvatske povijesti. Kao državnik i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske te u njezinoj međunarodnoj afirmaciji. Zbog svega toga njegovo djelo čvrsto je ugrađeno u povijesno sjećanje hrvatskog naroda. Zadaća je povijesne znanosti objektivno osvijetliti i vrednovati njegov politički i državnički profil, čemu će, uvjeren sam, ovaj skup referatima i raspravama dati važan doprinos.”

Kako se čini, iz dana u dan svojim javnim istupima, prvo oko oslobođenih generala, pa prema Srbiji, a sada i prema Tuđmanu, Josipović, uz sve svoje slabosti, javno pokušava ne dijeliti hrvatski korpus. Takav trud kod njega posebice je postao vidljiv nakon njegova velikog gafa kad je išao na proslavu u Srb i kad je bio suočen s i te kako argumentiranim kritikama. Štoviše, Josipović, uvjetno rečeno, danas pohvalno piše o Tuđmanu. U daljnjem nedijeljenju hrvatskog korpusa valja ga svakako podržati! Jer smo previše desetljećima i stoljećima bili podijeljeni.

Takvo okružje preduvjet je i da hrvatsko društvo postigne što širi konsenzus o suvremenoj hrvatskoj povijesti. Tuđman će pak s vremenom postati “otac utemeljitelj”, kako je to primjerice kod Amerikanaca. Jer takvi su zajednički simboli potrebni Hrvatima zbog zdravlja vlastite nacije.

Istina, ima onih kojima to nije drago, koji vide da njihova politika gubi, jer je bila promašena, politika koja je bila suprotna nacionalnim interesima... Glavni protivnik stvaranja konsenzusa oko Tuđmana i suvremene povijesti i danas je bivši šef države Stjepan Mesić koji nikako ne može prihvatiti nove okolnosti i činjenicu da je propala njegova politika detuđmanizacije kojoj se priklonio i Ivo Sanader, a pečat na propast dala je presuda generalima u Haagu. Zato Mesić u javnost pušta “informacije” o Vojvodini, generalima... I svojim istupima širi mržnju, razdor, izaziva daljnje podjele, bijes ljudi... Njegov stav da umirovljeni hrvatski generali nisu smjeli biti primljeni na Pantovčaku nema veze s razumnim rasuđivanjem. Jer ako bi išli tom logikom, zašto onda Mesić kao umirovljenik cijelu naciju i dalje tlači svojim izljevima bijesa i mržnje, zašto i dalje radi na teret državnog proračuna, zašto nas sve skupa ne ostavi na miru? On kao bivši vrhovni vojni zapovjednik morao bi znati da generali ostaju generali i nakon umirovljenja, i da svaki časnik i u mirovini ima pravo nositi svoju uniformu. Pa to mu je čast i ponos! Posebice pobjednicima u ratu!

No Mesić ne može podnijeti što je u sjeni i mrtvog Tuđmana. Kompleksi su jači. Ali badava. Jer Mesiću i Sanaderu samo ostaje sram zbog politike koju su vodili.

Ključne riječi

Komentara 68

DU
Deleted user
10:33 11.12.2012.

Nakon što je povijest počela zauzimati u javnosti svoju istinsku verziju i u večini naroda dr. Franjo Tuđman zauzima povijesnu ulogu koju je zavrijedio, mislim da je došlo vrijeme Mesiću ukinuti "ured bivšeg predsjednika", oduzeti sve povlastice koje uživa mimo zakona i za njegovo nanošenje štete istini i ugledu Hrvatske u svijetu pokrenuti istragu i pustiti da "institucije rade svoj posao" - kako je on (Mesić) uvijek blebetao. Također trebali bi doista ispitati svu njegovu imovinu i njeno prijeklo, jednako tako i tko mu je i kojim novcem financirao dvije izborne kampanje.

BO
Bogodol
10:29 11.12.2012.

Na žalost Franjo Tuđman ima jednu jedinu pogrešku a to je ukidanje hrvatske Republike Herceg-Bosne što se danas vidi no on je na to vjerojatno naveden i to mu je podvaljeno iz inih krugova, sjetimo se federacija-konfederacija.Stipe Mesić u svom radu nema niti jedan ispravan potez, svi njegovi potezi su bili pogrieške, on je bio samo osoba u ulozi predsjednika Hrvatske Države i kad je drugi put bio izabran zavapio sam "o Bože zašto nas toliko kažnjavaš".Na njega i Sanadera koji je bolesno ambiciozan ne treba trošiti riječi a pogotovo na Mesića, sjetimo se one narodne"ne diraj u ---.-- više smrdi.

KR
krka
08:16 11.12.2012.

Pomirba i poštivanje svih različitosti građana ove napačene zemlje uz ekonomski oporavak sa otvaranjem radnih mjesta bi trebao biti prvi i jedini cilj u ovoj državi.Svako uljuđeno društvo počiva upravo,uz vladavinu prava na tim temeljima. A kaj se neandertalca Burduša tiće, najprije mu oduzeti sve privilegije koje uživa, staviti ga na radničku penziju (sam je govoril da je precednik-građanin) , nakon toga istražiti sva sranja i kriminal koji je evidentno konzumiral, te poslati na doživotni godišnji odmor u Lepoglavu. Tek tada će Hrvatska biti pravna država, jednakih prava i mogućnosti za sve građane.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?