Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Tjedna inventura

21.12.2007.
u 15:48

SUBOTA 15. 12.
Ipak nije “po šumama i gorama”!
Premda se u Europi događalo da vladu ne sastavlja relativni pobjednik na izborima, kao što su radikali u Srbiji, kako je jako, jako bio naglasio Mesić - ipak je predsjednik mandat dao Sanaderu. A sve do danas u mnoštvu se komentara pobjeda HDZ-a tumači i ovako: kad god toj stranci ustreba, ona se vrati retorici i vrijednostima iz devedesetih, i eto pobjede! Pri tom se misli na “mračne devedesete” i na stereotipe koje je o tim godinama u svojoj tvornici negativne propagande proizvela lijevo-liberalna javnost. Tečevine devedesetih - utemljenje demokracije, države i svih njezinih institucija, trijumfalna pobjeda u ratu u kojem je, uz to, zbrinuto milijun izbjeglica,  priznanje države u svijetu, prijam u UN i Vijeće Europe, uvjerljive pobjede na nizu parlamentarnih, predsjedničkih i lokalnih izbora, stabilizacijski program, neusporedivo manje zaduživanje u inozemstvu i neusporedivo manja prodaja nacionalnih dobara nego za kasnijih vlasti, osporavanje nadležnosti Haaga za “Oluju” ... da, stvarno, što su te tečevine prema Milanovićevu i Pusićkinu naumu da nas do nacionalne sreće povedu  “po šumama i gorama”!!!

NEDJELJA 16. 12.
Svjetski rekord u bazenu nebrige
Osoba je tjedna, osoba mjeseca, a uz Blanku Vlašić, i osoba je godine Dubrovčanka Sanja Jovanović, europska pobjednica i svjetska rekorderka u leđnom plivanju na 50 metara. I opet se uvjeravamo kako je mnogo više riječ o osobnom nego o državnom uspjehu. O snalaženju na sve strane, jer Dubrovnik nema zatvorenog bazena. O talentu, koji je, što se tiče uvjeta za darovite sportaše, mogao biti ugušen ili potražiti utočište u Austriji, gdje ga potražila i našla Mirna Jukić. Usput: sve troje osvajača medalja na EP-u, Sanja, Imprić i Duje, imaju strane trenere! I tako, dok se ti talenti, prije nego što postignu međunarodne uspjehe snalaze ne zahvaljujući sustavu brige za sport i sportaše nego unatoč tome što taj sustav ne postoji, nigdje nema ni predsjednika HOO-a Mateše, ni premijera Sanadera, ni drugih što vole sjati tuđim sjajem, ali kad se rekordi i medalje dogode, evo ih, grle, ljube, fraziraju, daju novčane nagrade prseći se kao da ih daju iz vlastitog džepa. A i nisu neki iznosi. Otprilike kao vrijednost nekog Sanaderova sata, a možda i Matešina.

PONEDJELJAK 17.12.
Gotovina i svi “naši prijatelji”
Tko su  “naši prijatelji u svijetu”, kako ih zove hrvatska vlast?  Pogledajmo samo na primjeru Haaga koliko ih imamo nakon najnovijih, današnjih vijesti. Florence Hartmann opisala je kako su “naši prijatelji” Amerikanci, Francuzi i Britanci sprečavali uhićenje Mladića i Karadžića. Bivši suradnici glavne tužiteljice Hoare, Nice i drugi opisali su kako je “naša prijateljica” Carla del Ponte upropastila tužiteljstvo i spriječila optužbe protiv Kadijevaća i drugih ratnih zločinaca. Sada pak sama Carla u intervjuima talijanskim medijima optužbe širi na Njemačku (“Danke Deutschland!”)  te na talijanske političare Prodija i D’Alemu koji su se zbog interesa u Beogradu “svrstali sa Srbijom a protiv izručenja Ratka Mladića i Radovana Karadžića”.  Sjećate li se kako su baš od  svih tih “naših prijatelja” stizale prijetnje i ucjene Hrvatskoj dok je Gotovina bio u bijegu? Sjećate li se tzv. akcijskog plana za uhićenje Gotovine koji je pokrenut i radi “jačanja pravne svijesti”?  Svijesti o tome kako mi zbog svoje ropske bijede svoje heroje moramo izručiti onima koji štite srpske ratne zločince!

UTORAK 18.12.
Samo Joža, dragi moj Joža!
Ipak se dogodilo! Netko ne baš bezačajan u Hrvatskoj narodnoj stranci,  međimurski župan Josip Posavec, zatražio je od predsjednice stranke Vesne Pusić da podnese ostavku. Tako neprispodobivu čelnicu HNS-a, arogantnu, samouvjerenu, samozvano utjelovljenje “građanske Hrvatske”, to jest jugonostalgičarskih relikvija, znanstvenicu koja je kolektivistički, izrazito antiliberalni habitus iz komunizma kao političarka lako zamijenila izazito liberalnim u demokraciji, sigurnu da je nezamjenjiva valjda zato što je politička ikona elitističkog lijevo-liberalnog miljea u Zagrebu i unutarnji jamac za vanjske optužbe protiv Hrvatske - pokušava detronizirati naivko iz “provincije”. Neupućen čovjek! Jer, Pusićku, kao i njezinu počasnu predsjednicu Savku Dabčević-Kučar, smijeniti može samo jedan autoritet, samo jedna osoba - Josip Broz Tito! Kojemu su i nakon toga vjerne!

SRIJEDA 19. 12.
Veliki pisci - veliki licemjeri
Ne bih se složio s Brankom Hećimovićem, organizatorom Krležinih dana, koji kaže da nije važna Krležina pripadnost  komunističkom pokretu i socijalističkom establishmentu, jer, “bitno je, ipak... odijeliti čovjeka od pisca.”  Držim, naprotiv, da bi svuda, i djeci u školi i svekolokoj publici  trebalo govoriti o golemoj razlici između idealne slike koju pisci preko svojih djela stvore o sebi i njihova stvarnog života, koji je također njihovo djelo. Spoznaja stvarnosti mnogo je lakša i ljudskija ako se, uz poznavnaje njihovih velikih djela, zna, na primjer, da su i Andrić i Krleža bili sluge zločinačkih režima. Zašto prešutjeti da se Tolstoj sam osjećao licemjerom jer je kraj svoje silne sućuti za bijedu ruskog čovjeka (na opisu koje se i bogatio) živio raskalašeno, a vlastiti sin, što ga je imao s jednom sluškinjom,  bio mu je sluga. Zatim, da je Dostojevski obljubio 12-godišnju djevojčicu koju mu je podvela njezina guvernanta, da je i mnoštvo drugih velikih umjetnika bilo sklono opačinama na način vrlo sličan načinu političara koji su za javnost ljeporječivi a iza leđa javnosti obični kriminalci i nitkovi. 

ČETVRTAK 20. 12.
Je li “bolesna” koalicija HDSSB-SDP
Kakvih je sve sprega bilo - mogući savez SDP-a i  HDSSB-a u Osijeku ne bi bio iznenađenje. Izbliza sam upoznao ljude iz vodstva HDSSB-a, stekao sam dojam da je to po obrazovanju, sposobnostima i projektima jedna od najozbiljnijih političkih skupina u Hrvatskoj. Nije slučajno dobila toliko glasova, pri čemu poštovanje prema Glavašu ne bi bilo dovoljno da stranka nema i programe i ljude spremne da ih ostvare. Osječki čelnik HDZ-a Dragan Kovačević o koaliciji HDSSB-SDP kaže: “To je bolestan projekt, Bože me sačuvaj!” Nije jasno što je sve, izgovarajući te riječi, mislio Kovačević, ali mislio ili ne mislio na ideološke razlike između tih dviju stranaka, treba pretpostaviti ovo. Nisam siguran da bi SDP, da je bio na vlasti,  onako upotrijebio pa odbacio Glavaša, te da bi nakon toga, uz pritiske s vrha države, zbog kojih je intervenirala i udruga sudaca, Bajići, Kirini, Faberi, Fehiri, Hedli i drugi priredili proces komičan po uvjerljivosti i tragičan za niz ljudi. Pogotovo za čovjeka koji je, braneći i obranivši Osijek, postao simbol toga grada a i cijele ratne Hrvatske!

PETAK 21. 12.
Tragom Petračevih pisama
“Ako je njegov (Petračev - op. M. I.) iskaz o navodnim draguljima bio dovoljan za pokretanje istrage protiv Vladimira Zagorca, zašto mu se ne bi vjerovalo na riječ kad govori o drugim aferama?” To se u “Globusu” pita Gordan Malić koji je javnosti otkrio pisma što ih je zatvorenik Hrvoje Patrač pisao Ivi Pukaniću, a u njima se ili zbog neispunjenih dealova ili zbog korupcije spominju Stjepan Mesić, Ivo Sanader, Miomir Žužul... Znače li selektivnost, o kojoj piše Malić, i svekolika pozadina tih pisama, da su od istrage i kazni moćni političari zaštićeni, te da istrage i kazne čekaju one na koje oni upru prstom? Znači li to da bi, s pletivom koje počinje od vrha vlasti, cijela zemlja mogla biti premrežena takvom vrstom “pravde”? Znači li to samovolju, opću nesigurnost, kaos ucjena, trgovine i osveta u sprezi političke moći, kriminala i represije? Znači li to da je istina što je netko rekao: neke države u svijetu imaju mafiju, u Hrvatskoj mafija ima državu!? Hoće li to državi biti prepreka za EU ili će upravo EU biti protektor takve države kao što zna biti slučaj s kolonijama!?

Želite prijaviti greške?