Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RECESIJA

The Christian Science Monitor nakon sto godina ukida tiskano izdanje

Redakcija uglednog lista
Foto: AP
Autori: zb, Agencije
29.10.2008.
u 17:20

Pad prodaje novina naveo je poznati američki list na drastičan korak. Bostonski The Christian Science Monitor, koji je utemeljen 1908., prvi je američki dnevnik koji ukida svoje dnevno tiskano izdanje pa će se od travnja sljedeće godine moći čitati jedino na internetu, prenosi Glas Amerike (VOA). U tisku ostaje vikend-izdanje. Uredništvo lista objavilo je da će se time postići veća brzina u izvještavanju, a troškovi će dijelom biti smanjeni i otpuštanjem nekih od zaposlenih.

Kao i drugim američkim listovima, i The Christian Science Monitoru tiraža je u posljednjih deset godina rapidno padala, s 230 tisuća zabilježenih 1970. godine na sadašnjih 50 tisuća prodanih primjeraka, uz istovremeni porast čitanosti na internetu, javlja VOA.

Monitor je jedan od prvih dnevnika u Sjedinjenim Državama koji je svoj sadržaj počeo objavljivati na internetu, 1995. godine, kad je dopisnik tog lista David Rohde bio zarobljen u BiH. The Christian Science Monitor je dobitnik sedam Pulizerovih nagrada.
- Imamo priliku napraviti korak koji će sve novine morati učiniti u idućih pet godina - izjavio je glavni urednik John Yemma.

Američki analitičari također upozoravaju da se izdavači još uvijek ne mogu odreći tiskanih izdanja jer im ona donose 92 posto ukupnih prihoda.

Iako bi se moglo uštedjeti na papiru, tisku i transportu, ove uštede za sada nisu dovoljne da bi pokrile gubitak tih prihoda. Urednik Monitora potvrdio je da tiskano izdanje lista donosi novac te da veći dio dolazi od pretplata, a manji od reklama. Na pretplatama izdavač zarađuje oko 9 milijuna dolara. Od reklama se dobiva manje od 1 milijun, dok internetsko izdanje donosi oko 1,3 milijuna.

Prema novom planu broj zaposlenih nešto će se smanjiti, ali ne drastično. Novinari će na internetu objavljivati svoje tekstove i nekoliko puta dnevno ih ažurirati. Internetsko izdanje ima oko 3 milijuna posjeta mjesečno, a plan je da taj broj naraste na 20 do 30 milijuna u idućih pet godina.

Želite prijaviti greške?