Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ENERGIJA Gradnja bloka C kasni zbog ruske dokumentacije

Termoelektrana će 2012. postati i sisačka toplana

03.12.2008.
u 16:19

Sisačka je Termoelektrana već u rujnu ove godine trebala postati veliko gradilište. Prema ugovoru s ruskim partnerom, na temelju sukcesivnog klirinškog duga Ruske Federacije Republici Hrvatskoj, trebala je početi gradnja bloka C, snage 230 MW.

Gradnja na proljeće
Vrijednost je ugovora, koji je na snazi, 177,6 milijuna dolara, a u opremu, koja se već proizvodi, uložit će se više od sto milijuna dolara. Gradnja trećeg bloka bila je planirana već kada su se gradili prvi i drugi, pa je za njega predviđena i sva infrastruktura.

- Na žalost početak gradnje je odgođen za sedam-osam mjeseci jer Rusi kasne s projektnom dokumentacijom. Prema sadašnjim informacijama, otvorenje gradilišta možemo očekivati u proljeće, vjerojatno u travnju, a radovi će trajati oko 45 mjeseci - rekao je direktor TES-a Milan Rajković.

Hrvatska elektroprivreda kao investitor već je isposlovala novu lokacijsku i načelnu građevinsku dozvolu i spremno čeka da počnu radovi.

Kao što je poznato, blok C TES-a jedno je od najvažnijih i najsigurnijih proizvodnih postrojenja planiranih energetskom strategijom Hrvatske. Tom strategijom, koja je na raspravi, planiran je ulazak u pogon trećeg bloka tijekom 2012. godine.

U postrojenju će energent biti prirodni plin, a uz električnu energiju, proizvodit će i toplinsku.

Milan Rajković je upozorio da je zaštita okoliša sadržana u već izrađenoj studiji utjecaja na okoliš gradnje trećeg bloka.

Spremni za proizvodnju
Inače, cjelokupna investicija procjenjuje se na 300 milijuna eura. Termoelektrana trenutačno ne radi jer ima dovoljno vode za ekonomičniju proizvodnju energije u hidroelektranama. Međutim, već pred blagdane, kada se očekuje povećana potrošnja struje, a vjerojatno će biti i niže temperature, predviđen je rad TES-a, u oba proizvodna bloka.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?