Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zagađenje

Znanstvenici upozoravaju: Mikroplastika ugrožava oceanske divove

kit
Foto: Georg Ismar/DPA/PIXSELL
05.02.2018.
u 10:49

Znanstvenici kažu da mali komadi plastike, kraći od 5 milimetara, mogu biti štetni za oceanski i vodeni život

Znanstvenici iz SAD-a, Australije i Italije pozivaju na istraživanje učinaka mikroplastike na oceanske "divove" kao što su kitovi i morski psi, kojima od tih materijala, kažu, prijeti značajan rizik.

Znanstvenici kažu da mali komadi plastike, kraći od 5 milimetara, mogu biti štetni za oceanski i vodeni život te da kontaminacija ima potencijal za daljnje smanjenje populacije takozvanih procjeđivača ili filtratora, životinja koje se hrane procjeđujući čestice hrane poput planktona iz vode. Procjenjuje se da neki kitovi tako možda konzumiraju stotine fragmenata plastike na dan, piše BBC. Kao prioriteti za nadzor ističu se Meksički zaljev, Sredozemno more, Bengalski zaljev i Koraljni trokut.

– Puni značaj rizika probave mikroplastike tek treba istražiti – rekla je Elitza Germanov s australskog Sveučilišta Murdoch University i američke organizacije Marine Megafauna Foundation. 

Germanov naglašava da mogući rizici uključuju oštećenje probavnog sustava, ali i mogućnost utjecaja na mnoge biološke procese, poput rasta i reprodukcije.

Ovo su simptomi koje ne biste nikada povezali s tim da imate problema sa srcem:

kit
1/11

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije