Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPASNOST

Znanstvenici o probuđenom vulkanu: U bilo kojem trenutku može doći do erupcije

Vulkan Etna
Foto: Milestone Media/Pixsell
12.06.2019.
u 17:36

U razdoblju do 1999. do 2017. zabilježeno je svega 100-tinjak seizmičkih aktivnosti, no upravo od 2017. pa do 2019. taj broj se povećao 24 puta

Vulkan smješten na poluotoku Kamčatki na samom istoku Rusije za kojeg se smatralo da je neaktivan počeo je pokazivati znakove života.

Bolšaja Udina, kako glasi ime vulkana, smatrao se neaktivnim sve do 2017. godine kada je primjećena seizmička aktivnost.

Geofizičar Koulakov s ruskog instituta za naftnu geologiju i geofiziku koji je proveo istraživanje nad vulkanom smatra da bi se stanje vulkana, koje je zabilježeno kao neaktivno, trebalo promijeniti.

- U bilo kojem trenutku može doći do erupcije - govori Koulakov za CNN.

Između 1999. i 2017. u vulkanu je zabilježeno 100-tinjak manjih seizmičkih aktivnosti. Od listopada 2017. pa sve do veljače 2019. taj broj narastao je 24 puta, odnosno seizmolozi su zabilježili čak 2 400 seizmičkih aktivnosti.

Baš u veljači zabilježen je potres od 4,3 magnitude ispod vulkana - najjača aktivnost zabilježena u toj regiji.

Znanstvenici iz Rusije, Egipta i Saudijske Arabije prošle godine su između svibnja i lipnja proveli istraživanje u kojem su na četiri mjesta oko vulkana na Kamčatki postavili monitore za mjerenje aktivnosti. Analizirali su 559 takvih aktivnosti, a one su se događale na dubini nešto manjoj od 5 kilometara.

Oni su također zamijetili aktivnosti koje bi mogle potencirati da se stanje iz neaktivnog promijeni u aktivno. 

Erupcija vulkana bila bi katastrofalna za stanovnike koji žive u blizini, ali bi također mogla ozbiljno utjecati na klimu diljem planeta, ali i ono najvažnije - na kvalitetu zraka.

Ipak, znanstvenicima su još uvijek vulkani misterija jer je teško predviđati kada bi moglo doći do sljedeće erupcije. 

Vulkan stvorio otok

Komentara 3

TH
thu
17:52 12.06.2019.

Malo recikliramo...

Avatar rubinet
rubinet
14:13 13.06.2019.

Udina?

BA
barbaizamerike
19:47 12.06.2019.

Zasto Rusi sute o podzemnim probama nuklearnih bombona u blizini vulkana?to je vjerovatno napravilo poremecaj I promjenilo strukturu pa se sad budi tako pricaju strucnjaci

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije