Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
skratili i suzili dio tijela

Zanimljivo otkriće o nosorozima: Zbog ljudi i lova znatno su se promijenili u posljednjih sto godina

Najin, one of the last two northern white rhino females, stands at her enclosure at the Ol Pejeta Conservancy in Kenya
Foto: AMR ALFIKY/REUTERS
1/3
08.11.2022.
u 07:44

Znanstvenici vjeruju da učestali lov na nosoroge s većim rogovima znači da su preživjeli oni s manje impresivnim rogovima, a oni sada svoje genetske karakteristike prenose novim generacijama.

Rogovi nosoroga svih vrsta postupno su se skratili i suzili u posljednjih sto godina, a uzrok tome isključivo je čovjek, odnosno lov, utvrdili su znanstvenici. 

Nosorozi su ranije bili trofejni ulov, a od 2007. u porastu je krivolov zbog toga što se u tradicionalnoj azijskoj medicini koriste njihovi rogovi. 

Rezultati istraživanja stručnjaka s Cambridgea, objavljeni u časopisu People And Nature, temelje se na analizama fotografija nosoroga u posljednjih 140 godina. 

Znanstvenici vjeruju da učestali lov na nosoroge s većim rogovima znači da su preživjeli oni s manje impresivnim rogovima, a oni sada svoje genetske karakteristike prenose novim generacijama. 

"Nosorozi su vjerojatno najteži za istraživanje u prirodoslovlju zbog sigurnosnih razloga. I zato smo zbilja uzbuđeni što smo mogli putem fotografija dokazati da su im se rogovi s vremenom smanjili", kazao je Oscar Wilson, glavni autor istraživanja. 

"Nosorozi su rogove razvili s razlogom, neke vrste da dohvate hranu, druge da se obrane od predatora pa smatramo da bi život s manjim rogovima mogao naštetiti njihovu opstanku", rekao je. 

Znanstvenici su izmjerili rogove 80 nosoroga, fotografiranih od 1886. do 2018. godine. Radilo se o pet vrsta nosoroga, bijelom, crnom, indijskom, javanskom i sumatranskom. 

Proučavali su fotografije nosoroga koje su ubili lovci, uključujući poznatu fotografiju iz 1911. bivšega američkog predsjednika Theodorea Roosevelta iznad crnog nosoroga kojeg je upravo usmrtio. 

Znanstvenici su mjerili i ostale dijelove tijela nosoroga kako bi se duljina roga mogla točno izmjeriti u proporciji s veličinom tijela. 

Nosorozi su ugrožena vrsta. Danas ih je u divljini oko 30.000, a početkom 20. stoljeća bilo ih je pola milijuna. A tri vrste među njima - crni, javanski i sumatranski, na popisu su kritično ugroženih vrsta.

VIDEO Što se događa s vremenom? Poznati meteorolog otkrio što možemo očekivati u studenom!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije