Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U 73. godini

Umro akademik Ivan Cifrić, sociolog, istaknuti član HAZU, ministar

Ivan Cifrić
24.11.2018.
u 19:32

Nagrađen je Velikom medaljom Filozofskog fakulteta (1991.), Godišnjom državnom nagradom za znanost (2000.) i Državnom nagradom za znanost za životno djelo (2014.).

Istaknuti hrvatski sociolog, redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) i ministar u Vladi demokratskog jedinstva, akademik Ivan Cifrić preminuo je u Zagrebu u 73. godini.

– Akademik Ivan Cifrić bio je istaknuti član HAZU i jedan od najuglednijih i najsvestranijih hrvatskih sociologa koji se bavio čitavim nizom društvenih fenomena, od ekologije do etnologije i nacionalnog identiteta. Imao je originalna zapažanja i promišljanja kojima je znao predvidjeti nadolazeće događaje. Bio je zanimljiv sugovornik od kojeg se moglo mnogo naučiti – stoji u priopćenju HAZU izjava akademika Zvonka Kusića, predsjednika HAZU.

 

U priopćenju navode da je akademik Cifrić objavio 15 knjiga i više od stotinu znanstvenih radova u različitim domaćim i inozemnim zbornicima i časopisima. Također, akademik Cifrić nagrađen je Velikom medaljom Filozofskog fakulteta 1991., Godišnjom državnom nagradom za znanost 2000. te Državnom nagradom za znanost za životno djelo prije četiri godine. Nakon osnovnoškolskog obrazovanja u rodnim Petrijevcima, akademik Cifrić završio je gimnaziju u Osijeku te potom na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirao sociologiju i filozofiju, a uslijedili su magisterij i doktorat.

 – Na Odsjeku za sociologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu izabran je za asistenta 1970., za docenta 1981., a za profesora u trajnom zvanju 1997. Professor emeritus Sveučilišta u Zagrebu postao je 2017. – stoji u priopćenju HAZU za čijeg je redovitog člana u Razredu za društvene znanosti izabran 2010. kada je postao i voditeljem Odsjeka za etnologiju. Akademik Cifrić bio je ministar zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva u Vladi demokratskog jedinstva 1991. – 1992. 

 

 

 

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Madox
Madox
21:02 24.11.2018.

Počivaj u miru! Sućut obitelji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije