Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 192
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Drevni Egipat

Jedinstveno otkriće: Arheologe iznenadilo ono što su pronašli u 2500 godina staroj grobnici

mumificirane mačke
Foto: DPA/Pixsell
1/7
12.11.2018.
u 12:30

Novootkrivene grobnice s mumijama nekad su služile za pokapanje posmrtnih ostataka iz Memfisa, grada koji je 2000 godina bio egipatska prijestolnica

Egipatski arheolozi nedavno su blizu Kaira, na lokalitetu Sakare otkrili sedam grobnica iz vremena faraona, u kojima su pronašli više desetaka mumija mačaka te rijetku zbirku mumificiranih svetih insekata egipatske mitologije, skarabeja.

Sarkofazi su otkriveni na rubu piramidalnog kompleksa drevnoga vladara, kralja Userkafa, osnivača Pete egipatske dinastije. U većini grobnica pronađene su mumificirane mačke, što je odraz poštovanja drevnih Egipćana prema životinji čijem bogu Basetu su se molili.

Novootkrivene grobnice s mumijama nekad su služile za pokapanje posmrtnih ostataka iz Memfisa, grada koji je 2000 godina bio egipatska prijestolnica.

Foto: DPA/Pixsell

Sedam je sarkofaga, a u trima se nalaze mumificirane mačke. Stari Egipćani su vjerovali da mačke, kao i druge životinje, imaju posebno mjesto u zagrobnom životu.

U jednoj od grobnica je i brončana statua posvećena boginji mačaka.

Skarabej, jedan od najpoznatijih drevnih egipatskih talismana i sveti insekt egipatske mitologije, smatra se simbolom besmrtnosti. Drevni Egipćani poistovjećivali su ga sa suncem i vjerojatno je simbolizirao boga sunca Ra.

Mostafa Vaziri, glavni tajnik egipatskoga Državnog ureda za starine kazao je da je otkriće mumificiranih skarabeja "nešto uistinu jedinstveno".

Arheolozi planiraju nastaviti istraživanja na lokaciji u Sakari jer su ondje pronašli vrata koja vode u drugu, još uvijek zapečaćenu grobnicu.

Ljude su u drevnom Egiptu mumificirali da bi se njihova tijela očuvala za život poslije smrti, a životinje su mumificirane zbog prinošenja žrtava bogovima.

Ključne riječi

Komentara 3

GI
Gigasurfex1968
15:19 12.11.2018.

Premda bi naučnicima više odgovaralo"bogovima",ja bi se ipak odlučio za to da su žrtvovali demonima.

VL
vlado807
13:59 12.11.2018.

jbg

VR
Vrac666
19:34 12.11.2018.

A di je zlato

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije