Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pronađen lijek?

Sjajni rezultati: Od stanica stvaraju 'ratnike' za borbu protiv leukemije

laboratorij
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
09.12.2013.
u 19:46

U jednom od istraživanja svih pet odraslih i 19 od 22 djece s akutnom limfoblastičnom leukemijom izliječeno je ovom terapijom što znači da se stanice raka nisu mogle pronaći nakon liječenja, iako su se kod nekih od tada vratile.

U jednom od najvećih napredaka u borbi protiv leukemije i drugih oblika raka krvi u posljednjih nekoliko godina liječnici su izvijestili o nevjerojatnom uspjehu korištenja genske terapije u kojoj pretvaraju pacijentove krvne stanice u "ratnike" koji traže i uništavaju rak, piše The Times-Tribune.

Prije nekoliko godina nekoliko pacijenata s jednom vrstom leukemije primilo je ovu terapiju te im se do danas nisu vratile stanice raka, odnosno izliječeni su. Sada je najmanje šest istraživačkih grupa liječilo više od 120 pacijenata oboljelih od raznih tipova raka kostiju i krvi, a rezultati su zapanjujući.

"Zaista uzbudljivo"

– To je zaista uzbudljivo – kazala je dr. Janis Abkowitz, šefica odjela za bolesti krvi na sveučilištu u Washingtonu u Seattleu i predsjednica američkog društva za hematologiju. – Uzimamo stanicu iz pacijenta i prilagođavamo je da bude stanica koja napada rak – dodaje Abkowitz. U jednom od istraživanja svih pet odraslih i 19 od 22 djece s akutnom limfoblastičnom leukemijom izliječeno je ovom terapijom što znači da se stanice raka nisu mogle pronaći nakon liječenja, iako su se kod nekih od tada vratile. To su bili pacijenti koji više nisu imali nijednu opciju za spas. Neki su prošli nekoliko presađivanja koštane srži i do deset raznih vrsta kemoterapije.

Rak je kod osmogodišnje Emily Whitehed toliko uznapredovao da su liječnici kazali da će joj najvažniji organi otkazati u roku od nekoliko dana. Djevojčica je bila prvo dijete koje je primilo gensku terapiju te se danas kod nje ne mogu pronaći znakovi karcinoma, a otad je prošlo gotovo dvije godine. O rezultatima su liječnici izvijestili na četverodnevnoj konferenciji u New Orleansu koja je počela u subotu. Liječnici tvrde kako ova metoda ima potencijal postati prva genska terapija koju će odobriti SAD i prva za borbu protiv raka diljem svijeta.

Jeftinije od transplantacije

U terapiji se iz tijela pacijenta izdvajaju milijuni bijelih krvnih zrnaca koja se mijenjaju u laboratoriju tako da sadrže gen koji napada rak i potom ih se infuzijom vraća u pacijentovo tijelo. Mnogi pacijenti s leukemijom, non-Hodgkinovim limfomom i melanomom uspješno su liječeni kemoterapijom ili presađivanjem koštane srži ili matičnih stanica, no transplantacija je riskantna, a donori se ne mogu uvijek pronaći.

Genska terapija mora se obavljati za svakog pacijenta pojedinačno, a troškovi laboratorija su oko 25 tisuća dolara. No, to je još uvijek manje nego što stoje mnogi lijekovi za liječenje tih bolesti i mnogo manje nego što stoji transplantacija.

Ključne riječi

Komentara 1

FU
FULL
13:57 25.01.2014.

Genska terapija i jest budućnost oko koje će se sve vrtiti...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije