Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BOLIVIJA

Romeo dobio Juliju: Znanstvenici nisu vjerovali da će preživjeti samoću

žaba
Foto: unsplash.com
17.01.2019.
u 15:16

U potoku su otkrili pet žaba vrste Sehuencas, a cilj im je pariti i u divljinu vratiti te ugrožene vodozemce

Žabac, za kojeg se vjerovalo da je posljednji pripadnik svoje vrste, konačno će se riješiti samoće, piše u četvrtak BBC. Romeo, poznat kao najusamljeniji žabac na svijetu, proveo je deset godina u akvariju u Boliviji. Znanstvenici kažu da su mu našli Juliju u ekspediciji po zabačenoj bolivijskoj prašumi. U potoku su otkrili pet žaba vrste Sehuencas, a cilj im je pariti i u divljinu vratiti te ugrožene vodozemce. Teresa Camacho Badani vođa je ekspedicije i glavna herpetologinja u prirodoslovnom muzeju u gradu Cochabambi. Vjeruje da se i u žaba suprotnosti privlače.

"Romeo je jako miran i ne kreće se puno. Zdrav je i voli jesti, ali je pomalo stidljiv i spor", rekla je. Juliet je, međutim, posve drugačijeg karaktera. "Živahna je, puno pliva i jede i ponekad pokušava pobjeći". Pet žaba, tri mužjaka i dvije ženke, prve su vodene žabe vrste Seheuncas pronađene u divljini u posljednjih više od deset godina. Radi se o jednoj od najugroženijih vrsta vodozemaca na svijetu. U muzejskom laboratoriju zaštiti će ih od zarazne bolesti chytridiomycosis koja te životinje ubija diljem svijeta.

U Boliviji 22 posto vrsta vodozemaca suočeno je s nekim stupnjem rizika od izumiranja, od gubitka staništa, onečišćenja do klimatskih promjena. Romea su biolozi našli prije više deset godina i nisu vjerovali da će preživjeti tako dugu samoću, piše BBC. Međunarodnu slavu stekao je prije godinu dana kada je čak dobio i svoj profil na stranici za spajanje usamljenih srdaca.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije