Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NASA

Privatna kompanija dostavila prvu zalihu robe na ISS

ISS
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/2
13.01.2014.
u 15:37

Kapsula veličine omanjeg autobusa nosila je 1400 kilograma robe

Orbital Sciences Corp, jedna od dvije tvrtke koje je američka svemirska agencija NASA angažirala za dostavu robe na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS), u nedjelju je dostavila prvu pošiljku, javlja Reuters.

Inženjer Mike Hopkins s ISS-a upotrijebio je 18 metara dugu robotsku ruku postaje kako bi njome dohvatio teretnu kapsulu Cygnus, koja je veličine omanjeg autobusa. Nakon dva sata Hopkins je kapsulu zakvačio za modul Harmony na ISS-u. Kapsula je prenosila preko 1400 kilograma hrane, znanstvene opreme i ostalih zaliha, uključujući i računala i zamjenske dijelove za NASA-ina svemirska odijela.

Cygnus bi na ISS-u trebao ostati još oko 45 dana. Astronauti će ga nakon istovara zaliha napuniti smećem i ostalim nepotrebnim predmetima te ga potom otkvačiti i pustiti da izgori u atmosferi.

>> ISS ostaje u svemiru barem do 2024. godine

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije